Dodaj do ulubionych

Zapalenie ucha

12.12.10, 22:26
Postanowilam zapytac na forum eksperckim, bo juz sama nie wiem co mam o tym myslec i jaki miec do tego stosunek.
Moje dziecko przeslo 4 tygodnie temu mialo zapalenie ucha z eknieta blona bebenkow. Kiedy pojawilam sie w szpitalu laryngolog wykryl w uchu dziecka i wyplukal cialo obce. Najprawdopodobniej byll to kawalek waciuku. Dostal antybiotyk dosustny oraz do chorego ucha w postaci kropli. Po 10 dnia pojawilam sie na kontrole. Laryngolog zbadal dziecko. Uszy okazaly sie byc calkowicie zdrowe. Dodatkowo zrobiono mu dwa badania: na sluch i obecnosc plynow w uszach. Badanie wykazalo, ze po stronie lewego( zdrowego od poczatku ucha) wystepuja plyny. Po 2 tyg, zgodnie z zaleceniamii laryngologa przyszlam na kontrole. Badanie laryngologczne wykazalo, ze uszy sa zdrowe. Wyslano mnie na kolejne badanie obecnosci plynow. Dodam, ze dziecku ok 1 dzien wczesniej zakonczyl sie katar. Badanie to, wykazalo tym razem obecnosc w obu uszach. Laryngolog stwierdzil, ze takie badanie i tak nie jest miarodajne, bo dziecko przeszlo niedawno infekcje. Czy to prawda? Dziecko dostalo krople rozrzedzajace ewentualnie zalegajaca wydzieline w uszach, ktore mam podawac do kolejnej wizyty. Jednak obawiam sie, ze dziecko co ok 10 dni bedzie lapalo kolejne katary. Wiec i z poczatkiem stycznia, sprawa nie bedzie jasna. Czy nie jest to syzyfowa prac? Skoro dziecko co 2 tydzien lapie w przedszkolu jakies infekcje? Dodam, ze przed pojsciem do przedszkola nigdy nie mial kataru. Czy powinnam martwic sie o uszy?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka