Dodaj do ulubionych

antybiotyk

15.02.11, 21:49
Witam
Pani Doktor , proszę o opinie
6 latek przeziębiony od 5 dni .Bez gorączki , kaszel mokry dla mnie taki z gardła .Katar sluzowy , rano troszeczkę zielony .W nocy śpi spokojnie nie kaszle .Kaszel rano po przebudzeniu z tendencją spadkową .Na migdale wybroczyna , bez zmian ropnych.Węzły delikatnie powiększone .
Leczyłam go objawowo ( tantum verde , acc junior , rutinoscorbin)
Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej ,ale nie u swojego pediatry i z powodu wybroczyny na migdale i zostrzonego szmeru pęcherzykowego dostał :
sumamed ,dicortneff do nosa ,pulneo, zyrtek ,pulmicort
Lekarz twierdzi ,ze bez antybiotyku może przejść na oskrzela i migdały ( wybroczyna ) dlategonwymaga antybiotyku .Jednak syn jest w dobrym stanie czy te dwa objawy są wskazaniem do sumamedu ?
Drugi syn na katar i kaszel dostał bactrim , pulneo , dicortinef , ( katar przezroczysty , osłuchowo ok)
Mam problem , ponieważ nie jestem przekonana co do leczenia i jeszce nie podałam.

Jeszcze jedno pytanie .Syn przyjmuje gasprid , mówiłam lekarzowi czy w takim wypadku może przyjmować sumamed ?Wydaje mi się czytając ulotkę , że nie !
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • supermamuska.online Re: antybiotyk 16.02.11, 09:39
      Czekasz na opinię P.doktor ale dodam cos od siebie.Lekarz moich dzieci nigdy nie łączy baktrim+pulneo lub antyb+pulneo gdyz uważa że pulneo jest dosyc silnym syropem przeciwzapalnym i podany w odpowiedniej dawce nawet z zap.oskrzeli sobie radzi.Ostatnio przy mega rozpulchnionych bolesnych migdałach, katar kaszel i temperatura dziecko dostało pulneo,tantum verde tabletki +nurofen infekcja trwała 5 dni.P.doktor z forum nie stosuje pulneo gdyz uwaza że nie działa.
      • katisza Re: antybiotyk 16.02.11, 10:45
        to właśnie mnie przeraża wg lekarza dzieci chore nadają się do antybiotyku , ale słowa zapalenie oskrzeli nie padło .
        Patrzę na zestaw tych leków i wydaje mi się , ze są ciężko chore .
        Patrzę na dzieci i widzę , ze są przeziębione .(jak dla mnie)
        Nie znam tego lekarza , ale słysząc opinie innych bactrim biseptol to ulubione lekarstwo p.doktora :(
    • tamkinia Re: antybiotyk 17.02.11, 22:25
      Pulneo, alno Eurespal, bo to jest to samo generalnie słabo pomaga. BARDZO często powoduje silny, duszący kaszel. Od momentu, kiedy "wyrzuciłam" ten lek z apteczki domowej, moje dzieci dużo szybciej dochodzą do siebie po infekcjach. Silne działanie przeciwzapalne ma ibuprofen (ibuprom, nurofen, ibum, itp). Jak moje maja infekcję, to ssą tantum lemon, Propolki, Ibum 3 razy dziennie, Physiomer do nosa - super oczyszcza. Jeżeli kaszlą, to inhalacje z soli, plus koniecznie oklepywanie 4 razy dziennie po 3 minuty. I już!
    • kasiaalbrecht Re: antybiotyk 20.02.11, 17:24
      nie badałam dzieci ale wydaje mi się,że warto wstrzymać się z antybiotykiem a z pewnością z baktrimem, co do interakcji nie powinno się podawać razem tych leków ale niekiedy można

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka