Dodaj do ulubionych

Pneumokoki-pyt do eksperta

21.02.11, 12:41
Witam!
Jestem zdecydowana, żeby zaszczepić dziecko przeciw pneumokokom. W zeszłym tygodniu córa skończyła 6 tyg, więc wybrałyśmy się do przychodni na pierwsze szczepienia. Otrzymała Infanrix hexa i Rotarix, natomiast pneumokoki pani doktor zdecydowanie odradzała. Mówiła, że najwyżej po 2 rż zaszczepimy, bo za dużo byłoby tych szczepionek na raz. Poza tym nie podała konkretnych argumentów przeciw. Z jednej strony boję się zachorowania, z drugiej- odpowiedzialności za ewentualne powikłania, jeśli się na to szczepienie uprę. Czy dzieci, które dostają wszystkie te szczepionki od razu rzeczywiście źle to znoszą? Czy w przypadku szczepienia po 2 rż jest zdecydowanie mniej powikłań? Warto poczekać?
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 21.02.11, 13:56
      ja też pytałam swojego pediatre o szczepienie przeciw pnemo i meningokokom i mój pediatra twierdzi ze jesli małe dziecko nie idzie do złobka czy przedszkola to trzeba odłożyc te szczepienie na póżniejszy czas. Ja syna zaszczepiłam jak miał 3,5 roku w lecie i dostał tylko jedna dawkę, a od września zaczał edukacje przedszkolną. Córe bede szczepić tez po 2 roku ale jak bedzie mieć 2,5 roczku, bo idzie do żłobka od września. Nie było żadnej reakcji poszczepiennej u syna.
      • vanilla4 Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 22.02.11, 20:30
        u nas dokladnie tak samo. Pediatra doradzała nam to szczepienie do czasu pójścia córeczki do przedszkola i tak też zrobiliśmy - jedna dawka prevenrau13 - zero powiklań
    • kasiak37 Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 21.02.11, 14:29
      a ja bym zaszczepila,przeciez nie zamierzasz chyba trzymac dziecka w domu do ukonczenia 2-3 lat?
      • terpuka Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 21.02.11, 20:46
        nie chodzi o to czy szczepić tylko kiedy
        ja zaszczepiłam ok 7 mca, mój pediatra też twierdził, że takie maleństwo nie może otrzymać zbyt wielu szczepień na raz,
        wtedy miałam mieć schemat 2+1, ale córka bardzo źle zniosła szczepienie i zaszczepiłam tylko jedną dawką
        • waran.pl Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 22.02.11, 11:01
          A co się działo?
          • terpuka Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 22.02.11, 18:01
            moja córka ogólnie bardzo źle znosi szczepienia, więc myślę, że nie będę się rozpisywać, żeby nie straszyć :)
            typowe objawy: gorączka, zaostrzenie objawów alergicznych, płacz w nocy trudny do uspokojenia
            biegunka

nigdy nie szczepię więcej niż jedną szczepionką bo jednak jest to obciążenie dla organizmu
    • magdakingaklara Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 21.02.11, 21:03
      myślę że lekarz poniekąd miał rację w mojej opini skromnej. Po co dziecku aplikować tyle szczepionek skoro w pierwszym roku jest ich wystarczająco dużo. Ja zaszczepiłam po pierwszym roku 2 dawkami kiedy młoda dostała się do żłobka.
    • mamaimysz Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 22.02.11, 20:16
      Ja również miałam dylemat co do szczepienia przeciwko peneumokokom, a w przychodni dowiedziałam się tyle co nic. Postanowiłam więc doczytać sama, miałam takie opracowanie "Choroby zakaźne i szczepienia ochronne" z książki "Pierwsze 2 lata życia dziecka. Przewodnik dla rodziców" - polecam. W końcu doszłam do wnioski, że skoro mój syn będzie na pewno chodził do przedszkola i najpewniej wcześniej do żłobka lub klubu malucha to jednak go zaszczepię. Pierwszą szczepionkę dostał w 12 tygodniu, przy pierwszej na 6 tyg jeszcze się wahałam. Dostał wtedy szczepionkę wieloskładnikową 6 w 1 żeby nie kłuć go 3 razy oraz przeciw pneumokoką skończyło się jedynie jednodniową gorączką. Teraz byliśmy na ponownym szczepieniu, znowu ten sam zestaw i już nie było żadnych efektów ubocznych szczepienia. Wiadomo, że decyzję musisz podjąć sama, tak naprawdę nikt Ci nie pomoże, wiem z doświadczenia.Ja stwierdziłam, ze skoro jest ta szczepionka dopuszczona do obrotu i to dla dzieci, ma wszelkie atesty i rekomendacje więc chyba jednak nie może zaszkodzić a może pomóc.
    • kasiaalbrecht Re: Pneumokoki-pyt do eksperta 22.02.11, 21:35
      nie warto czekać do 2 roku życia bo na ciężkie zakażenia narażone są dzieci do 2 r.ż, jest to wersja tańsza ale mniej skuteczna, co do powikłań to jak po każdej szczepionce mogą się pojawić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka