Dodaj do ulubionych

Kuleje ...

28.02.11, 16:59
Mój 15 miesięczny synek od dzisiaj rano kuleje, tzn stawia lewą nóżkę na palcach a drugą normalnie. Dodam, że jak się obudził i wstał to pokazywał na tą lewą nóżkę jakby go bolała. I pewnie tak jest bo dzisiaj chodzi wyłącznie raczkuje i chodzi na kolanach.
Obejrzałam mu nóżkę ale nic podejrzanego nie widzę wszystko wygląda ok.
Dodam, że jakiś miesiąc temu mały chodził przez kilka dni w podobny sposób ale lekarka uznała to za fanaberie.
Synek chodzi po mieszkaniu grubych frotowych skarpetach z silikonową podeszwą.
Co to może być? Czy mam lecieć do ortopedy?
Obserwuj wątek
    • len-kaa Re: Kuleje ... 28.02.11, 18:22
      W takim wypadku jest podejerzenie zapalenia stawów biodrowych. Jeśli to zapalenie to dziecku nie wolno chodzić, biegać, skakać.
      Warto wykonać badania krwi - morfologię, OB aby sprawdzić, czy zapalenie nie ma charakteru bakteryjnego.
      Moja córka na to choruje. W pierwszej kolejności byliśmy u pediatry, później u ortopedy, który wykonał USG.
      Najważniejsze to oszczędzać nogę i powinno samo przejść o 7 - 10 dniach.
      Przypadłość ta lubi nawracać.
      • kutryna Re: Kuleje ... 28.02.11, 19:36
        Mój synek też miał zapalenie stawu biodrowego, przeszło po 7 dniach. Leczenie polegało na podawaniu antybiotyku i nie obciążaniu chorej nogi. Czy podawanie antybiotyku w takim przypadku jest rzeczywiście zasadne? Bo już po fakcie spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat i sama nie wiem, co o tym myśleć. Antybiotyk był przepisany zanim została zrobiona morfologia.
    • zdunia1979 Kopia mojego postu dot. tematu 28.02.11, 22:57
      Piszę tego posta ponieważ każdej z Was ta informacja może się przydać. Mój synek zaczął wczoraj utykać na prawą nóżkę, traci też czasem równowagę. Utykanie nie było poprzedzone żadnym urazem ani też nie towarzyszy temu ból. Byliśmy od razu u ortopedy: usg, rtg i solidnie nas nastraszył. Dzisiaj byliśmy u Sionka w babka medica, powtórzył usg i diagnoza: zapalenie bioderek. W obu jest woda, w prawym bardzo dużo. Ograniczona jest ruchliwość nóżki. Jest to reakcja na jakąś paskudną wcześniejszą infekcję (moim zdaniem trzydniówką). Tej choroby się nie leczy. Pojawia się nie wiadomo skąd i tak samo znika. Oczywiście jeżeli boli to leki przeciwbólowe. Sionek powiedział, że jest to częsta reakcja na infekcje "mutanty" u dzieci. do 11 dni powinno minąć, jeśli nie to trzeba dalej diagnozować. Przez ten sza zakaz chodzenia czyli noszenie smile trzeba zrobić OB, CRP i morfologię.

Inny temat: zapisy do Sionka prywatnie dopiero na kwiecień i to jest żałosne. mi dzisiaj bardzo pomogły dziewczyny z recepcji.
      • farfalina Re: Kopia mojego postu dot. tematu 10.03.11, 22:16
        Czy mogę prosić namiary na tego
        lekarza? Moja córka pare dni temu zaczęła utykac na prawa nogę, ma 6 lat. Stawia nige z poety i zadziera palce. Jak miała 4 latka było to samo, byłam u ortopedy i USG nic nie wykazało. Aso miała w normie i wykluczył zapalenie, na drugi dzień zaczęła chodzić już normalnie. Możliwe ze wtedy gdzieś poflapala takie chodzenie bo rehabilitantka która ja wtedy badala powiedzisla ze robi przeprost tej nogi. Nie wiem skąd tetaz to u niej się wzięło. Szukam ortopedy z wawy, będę wdzięczna.
    • kasiaalbrecht Re: Kuleje ... 12.03.11, 08:47
      czy miał jakąś infekcje w ostatnich tygodniach? Radziłabym pokazać się ortopedzie i pediatrze, można podać nurofen
      • ela696 Re: Kuleje ... 12.03.11, 23:50
        Byłam u ortopedy, po badaniu okazało się, że nóżka jest nadwyrężona w stawie skokowym. Synek musiał źle stanąć lub stanąć na jakimś przedmiocie co jest u nas prawdopodobne bo na dywanie były klocki.
        Oszczędzaliśmy nóżkę, po dwóch dniach zaczął normalnie chodzić.
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka