Dodaj do ulubionych

nifuroksazyd/bactrim

08.06.11, 08:29
moja 6 letnia córka dostała wysokiej temp. bolał ją brzuszek i miała biegunkę kilka kupek było ze śluzem i jasna krwią w tym śluzie a jeden raz był nawet sam śluz z krwią. Podałam jej smecte i nifuroksazyd, enterol i dicoflor. Po południu narzekała tylko jeszcze na ból brzuszka, temp spadła i po dwóch dawkach nifuroksazydu nie zrobiła już kupy. Rozmawiając z pediatrą nie powiedziałam o nifuroksazydzie a pediatra zapisał bactrim. Nie wiem co zrobić bo jeden dzień podawałam nifuroksazyd, czy teraz przerwać podawanie tego leku i dać bactrim czy podać nif. 3 dni a potem bactrim czy podawać jeden i drugi. Mój pediatra będzie dopiero jutro w przychodni a dziś cały dzień nie wiem co zrobić?
Obserwuj wątek
    • momago Re: nifuroksazyd/bactrim 08.06.11, 09:03
      Ja bym dalej podawała Nifuroksazyd. Trzeba mówić lekarzom o wszystkich lekach, które zostały dziecku podane bo to czasami zmienia obraz choroby i dodatkowo niektóre substancje wchodzą ze sobą w reakcję. Nie dawałabym bactrimu wogóle. Skonsultuj się ze swoim lekarzem.
    • najma78 Re: nifuroksazyd/bactrim 08.06.11, 09:49
      Kilka dni temu przeszlam razem z moja 8.5 letnia corka bardzo podobna infekcje, mialysmy wysoka temp. biegunke, wymioty, bol brzucha i miesni. Uzylysmy paracetamol przeciwgoraczkowo i przeciwbolowo i duzo pilysmy wody, przeszlo po 3 dobach. Nie przyszloby mi do glowy aby stosowac leki antybakteryjne, zeby to zrobic nalezy miec pewnosc, ze infekcja zostala wywolana przez bakterie. Bactrimu wogole nie podalabym dziecku.
      • momago Re: nifuroksazyd/bactrim 08.06.11, 10:35
        Mam takie same zdanie, ale akurat nifuroksazyd nie zaburza równowagi flory jelitowej, praktycznie nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Jeśli w tym przypadku, po podaniu leku nastąpiła poprawa - to jest prawdopodobne, że był potrzebny.
      • momago Re: nifuroksazyd/bactrim 08.06.11, 10:43
        To jest oczywiście sprawa indywidualna, ale zwykle wirusowym infekcjom nie towarzyszą biegunki krwotoczne, silne bóle brzucha i wysoka gorączka.
    • kasiaalbrecht Re: nifuroksazyd/bactrim 09.06.11, 10:06
      proszę podać bactrim i odstawić nifuroksazyd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka