Dodaj do ulubionych

Pani doktor BARDZO proszę o pomoc

29.06.11, 17:05
U córki zdiagnozowano Padaczkę pod postacią napadów częściowych prostych (po szczepieniu).
Badanie EEG było wykonane w szpitalu w strasznej histerii córki, nienaturalnym śnie podczas którego się zanosiła (nie wiem czy to ma znaczenie), podczas tego badania spała 30 min, zachowane były wszystkie fazy. Postawiono diagnozę jak wyżej.
Zalecono Luminal 2x po 1/2 tabletki (przez 3 lata)

Natomiast ja na własną rękę powtórzyłam badanie EEG. 2 doby wcześniej odstawiłam Luminal i nie podawałam, żeby EEG było wiarygodne.

Właśnie odebrałam wynik:
Cechy bioelektryczne snu- wrzeciona- obecne, symetryczne.
Stadia snu o zaznaczonym zróżnicowaniu.
Wyładowań i czynności napadowych nie zarejestrowano.
Wybudzenie prawidłowe.
Wniosek: Zapis w granicach normy dla wieku.

I w związku z tym mam kilka bardzo ważnych pytań, proszę o pomoc:

1. Czy Luminal po 2 dobach od odstawienia mógł być jeszcze obecny w ograniźmie dziecka?
2. Czy czas snu ma znaczenie: przy pierwszym badaniu 30 minut, przy drugim około 15-20 minut.
3. Czy pozostaje zasadność podawania dalej LUMINALU?
4. Czy możliwe żeby podczas całego badania nie było żadnego napadu czy nie ma to znaczenia i we śnie i tak by wyszło?

BARDZO proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 29.06.11, 17:27
      wiem jedno napewno-nie zawsze zle eeg (sama tak mialam) oznacza padaczke. podobno moze zle wyjsc np przy przemeczeniu, nieprzespanej nocy itd...
    • kasiaalbrecht Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 29.06.11, 21:51
      lek był jeszcze obecny w organizmie córki, krótszy sen tez mógł wpłynąć na zapis i uważam ,że warto kontynuować leczenie wdrozone przez neurologa, będziecie Państwo pod kontrolą i okresowo bedzie wykonywane eeg
      • od.czasu.do.czasu Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 29.06.11, 21:58
        Bardzo dziękuję!
        • pamplemousse1 Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 02.07.11, 01:39
          przepraszam bardzo, po jakim szczepieniu dziecko tak zareagowało?
          • od.czasu.do.czasu Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 02.07.11, 13:48
            Preverar bądź Hepavax, ale wszystko wskazuje na Prevenar.
          • od.czasu.do.czasu Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 02.07.11, 13:50
            Tu jest więcej w temacie:
            forum.gazeta.pl/forum/w,907,125871386,125871386,_Dretwienie_szczeki_po_szczepieniu_POMOCY.html
            • ameliaand Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 19.07.11, 12:31
              Witam
              Mam wyniki córki (wiek 2 latka 10 miesięcy) EEG, czy mogę prosić o interpretację:
              Badanie wykonano w czuwaniu przy oczach otwartych, senności i śnie spontanicznym, z wybudzeniem. W czuwaniu:We wszystkich okolicach jest nisko i średnionapięciowa czynność theta z nałożoną niskonapięciową czynnością szybką wymieszana w okolicach centralnych z falami alfa 8 Hz. We śnie cechy bioelektryczne senności i sny są wyrażone. W senności jednorazowo zarejestrowano uogólnioną serię fal wolnych 2-5 Hz i fal ostrych o ampl. do 450 uV. We śnie w okolicy skroniowej środkowej oraz czołowo - centralnej obustronnie, widoczne są pojedyncze fale ostre o ampl. do 100 uV. W FS przy częstotliwości błysków 10 Hz akcentacja zmian.
              Wniosek: Zapis snu ze zmianami w okolicy skroniowej środkowej oraz czołowo centralnej obustronnie i jednorazowo uogólnionymi w senności.

Bardzo proszę o interpretację, umówiona wizyta u lekarza za ponad tydzień, a mnie nerwy zjedzą :(
              • 22atena Re: Pani doktor BARDZO proszę o pomoc 19.07.11, 13:15
                Załóż nowy wątek z prośbą o interpretację wyników badań, bo nie wiem czy ekspert zaglądnie po raz kolejny do tego wątku. Pozdrawiam serdecznie ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka