Dodaj do ulubionych

Chrypka u 7-tygodniowego maluszka

05.07.11, 13:49
Witam,

Mój synek od kilku dni ma zachrypniety glos.czy 7-tygodniowy maluch moze miec chrypke?kiedy sobie postekuje wyraznie slychac ze jego glos jest zachryniety,rowniez kiedy placze to brzmi to jakby mial problemy z krtania.Dodam,ze praktycznie od urodzenie maluszek ma czesto zatkany nosek-tzn nic mu z tego noska nie leci,ale kiedy oddycha to slychac tam glebiej takie furczenie.Lekarze w UK (tutaj sie urodzil) stwierdzili ze to normalne i nie ma sie czym przejmowac,ale tutaj dla nich wszystko jest zawsze ok :(Czy sa na to jakies sposoby zeby zlikwidowac te chrypke?I czy moze to byc przez te problemy z noskiem?Bylismy w przychodni i Pani doktor powiedziala ze gardziolko jasne i wszystko jest ok,ale ona nie zna glosu mojego synka,wiec nawet tej chrypki nie zauwazyla...Pod koniec tygodnia jestesmy umowieni na szczepienie i boje sie czy ta chrypka nie jest przeciwskaniem...
Oprocz tej chrypki i "furkotow" w nosku nic zlego sie nie dzieje-ma apetyt,nie goraczkuje,zachowuje sie jak zwykle.
Bede wdzieczna za kazda rade.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Chrypka u 7-tygodniowego maluszka 05.07.11, 14:30
      nie słysząc ciężko odpowiedzieć, może wynikać to z suchosci sluzówek więc wskazane nawilżanie, ew tzw wiotkość krtani z której wyrasta sie do 1 roku zycia
      • agati77 Re: Chrypka u 7-tygodniowego maluszka 05.07.11, 19:27
        kasiaalbrecht napisała:

ew tzw wiotkość krtani z której wyrasta sie do 1 roku zycia

Bardzo dziekuje Pani za szybka odpowiedz.
        Ale czy przy wiotkosci krtani zmienia sie glos oraz placz dziecka?Ja w sumie podejrzewalam u niego wiotkosc krtani bo od urodzenia tak dziwnie charczal podczas oddychania,ale nigdy nie zmenial mu sie glos...a teraz jest calkiem inny-taki skrzekliwy i zachrypniety.Czy mozliwe ze przy wiotkosci kratni glos i placz jest zachrypniety?
        Poza tym (nie wiem czy ma to cos wspolnego),od kilku dni zaczal sie bardzo slinic i jest jakby bardziej pobudzony-dzisiaj praktycznie przez caly dzien nie spal.Od 2 tygodni jest w 100 % jest na butelce,wiec bardziej podatny na infekcje.Gdybym byla w Polsce to od razu poszlabym z malym do pediatry lub laryngologa,ale w UK nie mam na to szans :(
        Boje sie zeby nie przerodzilo sie to w jakas powazniejsza infekcje.Czy jest cos jeszcze oprocz nawilzania pokoju co moglabym bym zrobic zeby mu pomoc?
        Jestem swiezo upieczona mama,nie mam zadnego doswiadczenia i strasznie sie martwie,a w okolicy nie mam nikogo kogo moglabym sie poradzic :(
        • capribb Re: Chrypka u 7-tygodniowego maluszka 05.07.11, 23:33
          Pamiętam, że moja córeczka miała kilka takich epizodów- chrypka plus najczrsciej katarek.
          Pierwsze ok 6 tyg.
          Mijało. Teraz ma pol roku i juz dawno tej chrypy nie bylo. wiem o czym piszesz.
          • agati77 Re: Chrypka u 7-tygodniowego maluszka 06.07.11, 13:46
            capribb ,a jak dlugo taka chrypka utrzymywala sie u twojej coreczki?
            Bo u Kacperka to juz prawie tydzien...
            A ten katarek jak wygladal?Bo u nas jest tak,ze z noska nic nie leci,tylko slychac takie gulgoty i furczenie podczas oddychania.Uzywam wody morskiej i probuje odciagac-ale wlasciwie to nic sie nie odciaga,czasami jakis pojedynczy glutek...
            Czy robiliscie cos w zwiazku z ta chrypka?Byliscie u lekarza,jakies leki?Czy po prostu samo przeszlo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka