regli 02.08.11, 11:34 Czy ktoś spotkał się, może leczył lub miał kontakt z osobą po terapii metodą Del Ferro? Będę ogromnie wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziaihania Re: Jąkanie a Del Ferro 02.08.11, 13:00 Regli, sorki że się wtrącam, bo ja chciałam nie na temat tej metody, ale o innej. Niestety, nie wiem jak ona się nazywa, ale polega na tym, że osoba jąkająca się "przypisuje" kolejne sylaby wyrazów, ktore mówi, kolejnym palcom u ręki. Mówiąc wyraz stuka placami wypowiadając kolejne sylaby. Na poczatku wygląda to jak składanie wyrazów po kolei z sylab, a potem z biegiem ćwiczeń i czasu mówi się coraz szybciej i płynniej. Mojego męża kolega poważnie się jąkał, jednak rodzice nie leczyli tego i chlopak skorzystał z tej metody dopiero będąc na studiach. Osiągął szybko świetne wyniki i poprawe do tego stopnia, że jak ja z nim rozmawiałam to ani mi przez myśl nie przeszło, że on się kiedykolwiek wcześniej jąkał. Dopiero mąż mi opowiedział jego historię pytając czy zauważyłam, że jak ten kolega coś nam opowiadał to stukal palcami o kolano. To było już jakieś 10 lat temu, i na wtedy ta metoda (o ile dobrze pamiętam i z czymś innym nie mylę) byla dostepna tylko w Warszawie. Jeszcze raz przepraszam za wcinanie się w wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.lada Re: Jąkanie a Del Ferro 04.08.11, 03:28 Witam, proszę zadać to pytanie któremuś z polskich balbutologopedów - np. na stronach Polskiego Towarzystwa Logopedycznego /prof. Adamczyk, prof. Tarkowski, dr Chęciek, itd./. Aleksandra Łada Odpowiedz Link Zgłoś