Dodaj do ulubionych

Wit. C, CebionMulti, wit. D, calcium-wapń

09.08.11, 09:40
Witam, Gdy byłam na wizycie u pediatry przed 3 szczepieniem. Po zbadaniu dziecka zalecił podawanie:

1. wit. D ( Devicap ) przez 2 tygodnie - 2x2krople, później 1x2k przez tydzień, a następnie mamy wrócić do dawkowania 1 kropla co drugi dzień.
2. calcium 3x2,5ml przez 7 dni,
3. wit C 2x10kropel - 7 dni,
4. CebionMulti 2x4krople przez 2 tygodnie, później 1x4k do wykończenia opakowania.

Dziecko ma lekkie charczenie w nosku - czyszczę katarek solą fizjologiczną i wyciągam zawartość aspiratorem.

Lekarz ni powiedział, a ja nie dopytałam dlaczego mam podawać zwiększoną dawkę wit D i calcium ? Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kacha-84 Re: Wit. C, CebionMulti, wit. D, calcium-wapń 09.08.11, 09:43
      dodam że dziecko ma skończone 5 m-cy
    • 1mzeta O matko........... 09.08.11, 10:25
      ...kolejny przykład na to,że są konowały, a nie pediatrzy na tym świecie.
      Na jakiej podstawie masz w ogóle dziecku podawać witaminy ? Robiłaś kiedyś jakieś badania i wiesz,że dziecko ma niedobór ?
      Mój ma 16 miesięcy- KP przez pierwsze 6 miesięcy i nigdy żadnych witamin nie podawałam i nie podałabym bez badań bo nie chcę zaszkodzić dziecku, a nabijanie kasy koncernom farmaceutycznym nie jest w mojej gestii.
      • kacha-84 Re: O matko........... 09.08.11, 12:12
        dziecko miało robione badania krew/mocz jak miało 2 m-ce i wyniki były ok
        • od.czasu.do.czasu Re: O matko........... 09.08.11, 13:31
          Moje dziecko nigdy nie dostawało witaminy D3 a ma Hiperkalcemie, lepiej zrobić aktualne badania i się zastanowić nad tym bo możesz zaszkodzić.
          • momago Re: O matko........... 09.08.11, 13:39
            Przecież dziewczyna nie chce tej witaminy podawać na własną rękę. Była u lekarza, lekarz zlecił - szkoda, że nie zapytała dlaczego.
            • od.czasu.do.czasu Re: O matko........... 09.08.11, 14:28
              No szkoda.

Ja już wszystko konsultuje z innymi lekarzami.
              Neurolog podał dziecku z nadmiarem wapnia- CALCIUM w syropie.
              Wszędzie gdzie pokazuje wypis ze szpitala otwierają oczy ze zdumienia.
            • kacha-84 Re: O matko........... 09.08.11, 18:23
              No właśnie nie dopytałam.. a teraz się zastanawiam czy nadmiar wit. D3 i wapnia nie jest bardziej szkodliwy niż jego niedobór?
              • od.czasu.do.czasu Re: O matko........... 09.08.11, 18:47
                I to i to jest złe, skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem.
                • momago Re: O matko........... 09.08.11, 20:36
                  A jeśli drugi lekarz powie żeby nie dawać, to co? Tak nie można. Jeśli wybrałaś lekarza, to chyba masz do niego zaufanie. Lekarz widział dziecko, sprawdził zarastanie ciemienia - widocznie coś było na rzeczy.
                  • od.czasu.do.czasu Re: O matko........... 09.08.11, 20:51
                    Lekarze się mylą, ostatnio coraz częściej i bardziej...
                    No ale decyzja do mamy nalezy.
                  • 1mzeta Re: O matko........... 11.08.11, 18:31
                    Zarastanie ciemicązka to nie jest żaden wyznacznik tego ile dziecku wit D podawać, a już na pewno nie w jakiej dawce.
                    Badani, badania i jeszcze raz badania.
              • 1mzeta Owszem-tak 11.08.11, 18:29
                Jest bardziej szkodliwy niż jego lekki niedobór.
            • 1mzeta Re: O matko........... 11.08.11, 18:28
              Lekarz zlecił- "na oko"- konował jak wielu innych.
    • kasiaalbrecht Re: Wit. C, CebionMulti, wit. D, calcium-wapń 11.08.11, 16:08
      nie wiem, radziłabym podawać nadal 1 kroplę devikapu plus ew vit C
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka