Dodaj do ulubionych

brzydki zapach z ust u 4 latka

10.05.12, 13:28
Zapach ten pojawia się szczególnie po przebudzeniu, zarówno po nocy, jak i po drzemce południowej. Szczotkujemy zęby. Czy powodem tego zapachu może byc reflux (stwierdzony w 3 miesiącu życia, wtedy korygowanym 1 miesiącu - syn wcześniak z 30 tyg ciąży). Zapachten pojawił się niedawno. Czy zaleca Pani wizytę u gastrologa czy może jakieś inne sposoby?
Obserwuj wątek
    • oliwkawawa Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 13:32
      Przyczyny mogą być dwie-popsute zęby (więc zalecam wizytę u pedodonty) lub (monotematyczna będę:P) pasożyty.
    • czarna_12 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 14:32
      gdy jest refluks też podobno jest brzydki zapach,u mojej córki każdorazowo gdy złapie owsiki a miała juz pare razy:) zawsze z rana brzydko pachnie, nie mogę jak do mnie mówi gonie do umycia zębów i wypłukania dzioba zwykle przechodzi jak coś zje.
      • pannatunia Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 14:56
        wykrycie robactwa tylko poprzez badanie kału???
        • dolores113 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 21:11
          Owsiki najlepiej zbadać testem szkiełkowym. W nocy lub nad ranem przyklejasz do odbytu dziecka zwykłą biurową taśmę klejącą (oczywiście stroną klejącą), a następnie pobrany materiał naklejasz na szkiełko (powinni dawać w laboratorium, przynajmniej lab Felix nam dał). Po uzbieraniu 3 sziełek zawozisz je do labu i czekasz na wynik. Ten test ma większą wykrywalność owsików niż badanie z kału.
          Inne pasożyty jelitowe (np glista ludzka) można badać z kału lub robić ptrzeciwciała z krwi (większe prawdopodobieństwo wykrycia)
          Lamblie i candida z kału.
          U moich dzieci (5 i 2,5) po wytruciu owsików i lablii ustąpiło mnóstwo dolegliwości, min nieprzyjemny zapach z ust, czy choroba lokomocyjna.
          Pozdrawiam
          • kasiak37 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 21:34
            moga byc zeby,moze byc od przewodu pokarmowego,moze byc od migdalkow(w kryptach lubia sie zbierac resztki jedzenia i gnija),moze byc od zatok.Dalabym spokoj z tym zwalaniem wszystkiego na pasozyty i candide.
            • dolores113 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 21:50
              Odpowiedziałam tylko na pytanie, jak wykryć pasożyty i napisałam, że w naszym przypadku były one odpowiedzialne za brzydki zapach i kilka innych dolegliwości. To oczywiste, że u dziecka autorki wątku przyczyn może być wiele.
              • bobusie Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 22:22
                u nas tez candida i lamblie - z tym "dałabym spokój" to niestety podejście większości lekarzy:(
                • dolores113 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 10.05.12, 23:10
                  Dokladnie tak. Gdybym na własną rękę nie zainteresowała się pasożytami, nie poświęciła mnóstwa czasu na poskładanie zdobytej w necie wiedzy i kalejdoskopu dolegliwości moich dzieci w całość, to mój synek cały czas byłby na wziewach, płacze nocne córki tłumaczyłabym emocjami przedszkolnymi, biegunki leczyła smectami i probiotykami, chorobę lokomocyjną aviomarinem, szorstką skórę mazidłami wszelkiej maści, nieświeży oddech diagnozowałabym u stomatologa i lekarzy kilku innych specjalności, a apetyt poprawiała kolejnymi witaminkami typu Sanostol. Nie wspomnę już o tym, że na swoje wzdęcia łykałabym nadal Espumisan i inne Activie, tłumacząc sobie jednocześnie, że w pewnym wieku ma się pewne nieuniknione dolegliwości...
                  Pediatra (mimo, ze naprawdę ją szanuję) na moje pytanie, czy to nie pasożyty powiedziała dokładnie "już nie przesadzajmy z ta modą na robaki".
                  Badania zrobiłam na własną rękę. Po receptę na pasożyty też poszłam prywatnie do lekarza, który ma duże pojęcie na ten temat. Przeleczył nas nie tylko na to, co wyszło w labie, ale również na to, co nie wyszło, a co podejrzewał po objawach i wywiadzie.
                  Większość dolegliwości jak ręką odjął.
                  Nadal jednak podkreślam, że nie każdy nieświeży oddech, tzw AZS, czy częste biegunki to od razu pasożyty. Nie mniej jednak warto i ten trop mieć na uwadze. Ot tyle.
                  • pannatunia Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 11.05.12, 08:27
                    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Miki miał candidię zaraz po urodzeniu i później też około roku. Zamierzam mu zrobić badanie kału i tu pojawia się problem techniczny - jak złapać "gówienko" do pojemniczka? Miki robi kupkę 2 razy w tygodniu od zawsze. i to zawsze popołudniu, kiedy to labolatoria już pozamykane. Macie jakiś pomysł, co w takim przypadku??
                    • pannatunia Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 11.05.12, 08:28
                      aha, wykluczam owiski, bo to już wszyscy dookoła powinniśmy je złapać. Brzydki zapach trwa juz kilka miesięcy...
                      • dolores113 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 11.05.12, 08:51
                        W laboratorium, do którego oddawaliśmy kał i szkiełka (Felix w Warszawie) powiedzieli, żeby zbierać próbki co 2-3 dzień do pojemniczków, a potem szczelnie zawinięte w folię trzymać w lodówce. Po tygodniu oddaliśmy wszystkie 3 razem. To samo ze szkiełkami. Nie ma potrzeby chodzić codziennie i to z porannym 'materiałem". Co do owsików, to ani my, ani dzieci nie mieliśmy specjalnych objawów (wg naszej pediatry). Nikogo nic nie swędziało itd. Jednak przebadaliśmy się rodzinnie i wszystkim owsiki wyszły. Lekarz, który nas przeleczył powiedział, że 90% dzieci przedszkolnych ( a więc i ich rodzin) ma owsiki. Objawy oczywiste (swędzenie, czy dostrzegalność owsików w kale) mają tylko Ci, u których owsica jest już bardzo zaawansowana i inwazyjna. Pozostali objawów typowo owsikowych nie mają, ale mają inne, których pediatrzy nie zawsze wiążą z pasożytami.
                      • oliwkawawa Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 11.05.12, 22:58
                        pannnatunia-u nas objawy miał jedynie synek, nikt inny nie miał, nawet siostrzeniec który jest w tym samym wieku co syn. Owsiki wyszły u większej liczby osób-m.in. u mnie, męża, teściowej i siostrzeńca. Pewnie gdyby nie objawy u syna do dziś byśmy nie wiedzieli co w nas siedzi;)
                        W przedszkolach to jest niczym plaga. Panoszy się chyba w każdej placówce i mało która cokolwiek z tym robi (sprząta czy prosi rodziców o robienie badań) więc one nie znikną, bo jak? Były, są i będą. A że dzieci często rąk nie myją w przedszkolach to oczywiste że się zarażają.
                    • slonko1335 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 11.05.12, 08:47
                      Mac
                      > ie jakiś pomysł, co w takim przypadku??
                      1. pojemnik do lodówki i zanosisz rano.
                      2. laboratoria przyszpitalne sa najczęściej czynne cała dobę, poszukaj takiego, punkty pobrań materiałów są zazwyczaj rano ale tam gdzie to wiozą pracują najczęściej przez 24 i można zawieźć tam bezpośrednio jak wcześniej opłacisz w punkcie.
                  • oliwkawawa Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 11.05.12, 22:53
                    dolores113 napisała:

> Dokladnie tak. Gdybym na własną rękę nie zainteresowała się pasożytami, nie poś
                    > więciła mnóstwa czasu na poskładanie zdobytej w necie wiedzy i kalejdoskopu dol
                    > egliwości moich dzieci w całość, to mój synek cały czas byłby na wziewach, płac
                    > ze nocne córki tłumaczyłabym emocjami przedszkolnymi, biegunki leczyła smectami
                    > i probiotykami, chorobę lokomocyjną aviomarinem, szorstką skórę mazidłami wsze
                    > lkiej maści, nieświeży oddech diagnozowałabym u stomatologa i lekarzy kilku inn
                    > ych specjalności, a apetyt poprawiała kolejnymi witaminkami typu Sanostol. Nie
                    > wspomnę już o tym, że na swoje wzdęcia łykałabym nadal Espumisan i inne Activie
                    > , tłumacząc sobie jednocześnie, że w pewnym wieku ma się pewne nieuniknione dol
                    > egliwości...

> Badania zrobiłam na własną rękę. Po receptę na pasożyty też poszłam prywatnie d
                    > o lekarza, który ma duże pojęcie na ten temat. Przeleczył nas nie tylko na to,
                    > co wyszło w labie, ale również na to, co nie wyszło, a co podejrzewał po objawa
                    > ch i wywiadzie.
                    > Większość dolegliwości jak ręką odjął.

Jakbym czytała naszą historię...
                    I uwielbiam te tłumaczenia (głównie wśród rodziny)-zgrzytanie zębami to od nerwów, brzydki zapach z ust od zębów, gorsza skóra od pyłków, zły sen przez emocje, drapanie po tyłku od uwierających majtek, kaszel od suchego powietrza itd. itd. Na wszystko jest wytłumaczenie;) Tylko, że to ja i mąż widzimy dziecko 24h na dobę i widzimy co się z nim dzieje, i że to nie jest normalne zachowanie...
    • slonko1335 Re: brzydki zapach z ust u 4 latka 11.05.12, 08:48
      Mojej brzydko pachnie z buzi przy robakach, candidzie i jak refluks się nasili. Ostatnio powodem był refluks-dostała debridat i przeszło. Jeżeli dziecko ma refluks to jak najbardziej to może być powodem.
    • laurka2009 katar 29.10.13, 20:58
      dobry wieczór
      moja córka ma 4 lata w listopadzie skonczone chodzi do przeczkola i gdy tylko poszła nie moge pozbyc sie kataru raz wodnisty raz zielony do tego miewa katar zadnych innych objawów doktor stwierdzil ze to jest na tle alergicznym ale testow nie zrobilismy 5 dni temu skonczyla lekarstwa i znow na suchy kaszel na dodatek gdy jest zimno na dworze miewa delikatna wysypke pod oczami a nawet ostatnio miala galki czerwone i gdy rano wstaje brzydko pachnie jej z buzi ma powiekszone migdalki ale doktor mowil ze do 5 lat tak moze byc wymaz z nosa nic nie wskazal a lekarstwa pomagaja na krotka mete prosze o jakas rade co zrobic leki jakie brala to rhinokort mucofluid bactrim aerius sinecod
      • mmala6 Re: katar 02.11.13, 22:35
        z szacunku dla innych wypadałoby użyć przecinków i kropek. Nie da się czytać takiego litego tekstu. Dlaczego zakładasz, że skoro Tobie nie chce się postawić przecinka, to komuś innemu będzie chciało się wczytywać w ten tekst i udzielać odpowiedzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka