23.07.12, 23:35
Witam!
Moja córcia cierpi na zaparcia prawdopodobnie nawykowe (wiek 2,5 roku , waga 16 kg) w związku z tym podaje jej laktulozę 2 lyżki stołowe dziennie. dzieki temu załatwiała się co 4 dni bez większego płaczu ( bo kupa jest miękka). w sobotę jednak załatwiła sie 3 razy nazwałabym juz to rozwolnieniem ale bez bólu i innych objawów z tymże w kupie pojawił się śluz - dość dużo,w niedzielę była przerwa a dzisiaj kupa ze śluzem bez innych objawów. czy podaję jej za dużo laktulozy ( wcześniej taka dawka nie wywoływała takich efektów)? córcia nie jadła nic nowego ale ostatnio zdarza jej sie popijać wodę podczas kąpieli oczywiście z mydłem i płynem. Sama nie wiem czy to moze byc przez laktulozę, te wodę czy jeszcze coś innego?????Moze ktoś podpowie
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: kupa :) 25.07.12, 07:10
      Witam,
      zmniejszyłabym teraz dawkę laktulozy, po pewnym okresie jej stosowania, jak już wypróżnienia wracają do normy zwykle przechodzi się na mniejsze dawki. Nie wykluczone też, że córeczka poronnie (niepełnoobjawowo) przechodzi infekcję przewodu pokarmowego. Tak np. mogą chorować dzieci szczepione na rotawirusy. Można podać na kilka dni probiotyk (niezależnie od przyczyny). Myślę, że sporo wody z kąpieli musiałaby wypić, żeby ta miała wpływ na wypróżnienia.
      Pozdrawiam serdecznie
    • matyldamoja do pani doktor 26.07.12, 12:16
      a jak długo można podawać probiotyk ? czy przyczyną niewielkich ilości śluzu w kale może być banan - dotychczas dziecko jadło może ze 2 gryzy i to wszystko a ostatnio zjadł 3 dni pod rząd cały banan. dziękuję za odpowiedź.
      • ewa.misko-wasowska Re: do pani doktor 27.07.12, 06:56
        Probiotyki można stosować przez wiele tygodni, a co do zwiększonej ilości śluzu to niewykluczone, że banan - trzeba by było odstawić i zobaczyć czy jest poprawa.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka