Dodaj do ulubionych

planowany schemat - prośba o ocenę

10.02.10, 11:08
Witam,
Przygotowałam sobie następujący schemat żywienia, który chciałabym osiągnąć
przed powrotem do pracy (wracam w maju, synek będzie miał wówczas skończone 7
miesięcy).

- ŚNIADANIE: pierś
- DRUGIE ŚNIADANIE: kaszka (u babci) -
- OBIADEK: zupka jarzynowa (u babci)
- PODWIECZOREK: przecier owocowy (u babci)
- po powrocie z pracy (ok. 16:00): pierś
- KOLACJA: kaszka
- w nocy karmienie piersią

Poproszę o ocenę i ewentualne sugestie co do zmian.
Obserwuj wątek
    • kasiaiklaudia8309 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 10.02.10, 19:31
      Uważam, że 7 miesięczne dziecko nie potrzebuje nocnego karmienia.
      Moja córka odkąd skonczyła 3 miesiące nie jada w nocy. Do 6 miesiąca
      ostatni posiłek był o 22.
      • mrowka05052007 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 11.02.10, 11:19
        Karmienie nocne jest wpisane w schemat, ale... ostatecznie zależeć będzie od
        Antosia. Aktualnie karmiony jest ok 21:00 i budzi się na kolejne karmienie ok.
        3:30/4:00.
        Obawiam się jednak, że po powrocie do pracy, może potrzebować przytulenia się i
        że będzie się domagał piersi nawet jeśli wcześniej udałoby nam się zrezygnować z
        tego karmienia.
      • Gość: pamlemousse12 Re: planowany schemat - prośba o ocenę IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.10, 20:03
        twoja córka jest na piersi?
        jeżeli tak to twoje dziecko jest wyjątkowe, moje piersiowe bliźniaki mają 9,5 m-ca i nadal chętnie ciągną cyca 3-4 razy w nocy, i nie zamierzają zrezygnować;)
        • mrowka05052007 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 15.02.10, 14:54
          Tak, na piersi.
          Każde z naszych dzieci jest wyjątkowe - na swój sposób :-)
      • anku1982 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 15.02.10, 10:27
        A ja uważam że 7 miesięczne dziecko ma nadal prawo pić/ ssać w nocy pierś.
        • mrowka05052007 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 15.02.10, 14:55
          jasne - zgadzam się, że ma prawo. Tylko czy zmuszać je do tego jeśli przesypia
          noc i nie budzi się samo?
    • misior_biorn Re: planowany schemat - prośba o ocenę 10.02.10, 21:09
      U nas funkcjonuje bardzo zblizony schemat (tez jestem w pracy do ok.
      16:00) i jest ok. Roznica jest taka, ze u nas nie ma kaszki na
      kolacje (jeszcze, chce ja niedlugo wprowadzic), tylko po prostu
      piers, a czasem "na kolacje" jest cos z naszego obiadu (ok 18:00)
      czyli ziemniak, gotowane warzywo, ale to tak bardziej w ramach
      atrakcji. Poza tym do kaszki (a raczej kleiku na wo daje starte owoce
      (pol sloiczka) a na deser z kolei owoc swierzy (jablko, banan,
      gruszka) lub co 2-3 dni jogurcik "misiowy". Poza tym zupka poludniowa
      jest z miesem lub zoltkiem.

W nocy dziecko oczywiscie tez je piers, od kiedy wrocilam do pracy
      nawet czesciej...
      • mrowka05052007 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 11.02.10, 11:40
        chcę wprowadzić kaszki ponieważ Antoś ciągle jest poniżej 3 centyla. Co prawda
        przybiera ładnie i krzywa "wagowa" idzie równolegle do krzywych centylowych,
        ale... to zawsze poniżej.
    • zbroska Re: planowany schemat - prośba o ocenę 10.02.10, 21:34
      Dobry schemat. Jeśli dziecko będzie prawidłowo przybierać na wadze, to możesz
      się zastanowić nad kaszka, czy jest konieczna, ale może oczywiście być. Nie
      ograniczaj dziecku piersi jak jesteś w domu (nawet w nocy), nie wiesz, ile
      dokładnie dziecko wypija mleka, lepiej zdaj się na dziecko. Niech pije, ile
      potrzebuje. Jak wrócisz do pracy, to ssanie może być nawet częstsze, bo dziecko
      może w ten sposób rekompensować sobie Twoją nieobecność. Moja córka ma prawie 15
      miesięcy, w nocy jeszcze sobie podjada :) Słyszę co prawda "życzliwe" rady na
      temat nocnych karmień (nie mówiąc już o samym karmieniu w tym wieku :)), ale
      puszczam to mimo uszu. Skoro chce jeść (a naprawdę je!), to pozwalam. Moje
      dziecko, moje piersi, moja sprawa :)
      • mrowka05052007 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 11.02.10, 11:25
        Dzięki za radę. Faktycznie rozważę (poważnie) podawanie piersi na żądanie (od
        momentu powrotu z pracy oczywiście).
        Doradca laktacyjny zwróciła moją uwagę na to, że karmienie nocne jest bardzo
        ważne, dlatego pojawiło się w schemacie i o ile Antoś będzie się budził na
        "dojadki" zamierzam je utrzymać jeszcze przez jakiś czas. Ostatecznie jednak
        decyzja będzie należała do niego - jeśli zacznie przesypiać całe noce, to go nie
        będę budzić.

aaaa - i też mam znajomą, która długo karmiła piersią - przynajmniej 18 m-cy i
        bardzo sobie to chwali.
    • amelia00 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 22.03.10, 19:10
      ja też wracam za ok. miesiąc do pracy, mój mały będzie miał wówczas ok. 6.5m. Do pracy będę wychodzić ok. 7:30 i powrót ok.17:00. Czy mogę przyjąć schemat opisany powyżej (uzupełniłam o godziny). Czy ten deserek owocowy (starte jabłuszko, banan lub gotowy deserek ze słoiczka) podaje się zaraz po obiadku, czy jakiś czas potem, no i jakie ilości dziecko mniej więcej powinno zjadać?
      - ok.7:00-7:30: pierś
      - ok.10:00: kaszka
      - ok.13:00 zupka jarzynowa / obiadek
      - ok.15:00(?): deserem owocowy
      - po powrocie z pracy (ok. 17:00): pierś
      - 20:00 kaszka + pierś (żeby dziecko po całym dniu mogło przytulić się do mamusi:))
      - w nocy karmienie piersią (teraz mały budzi się co ok. 3h, rano co 1,5-2h, ale to już chyba bardziej z przyzwyczajenia lub chęci przytulenia się do mamy niż z głodu)
      • amelia00 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 22.03.10, 19:15
        aha ... i pewnie przez 1-sze tygodnie, zanim laktacja "przyzwyczai się" do tego, że w godzinach kiedy jestem w pracy nie karmię, mam zamiar ściągać w pracy mleko na dzień kolejny. Czyli to mleko podawać np. zamiast tej kaszki ok. 10:00, czy też podać mleko z dodatkiem kaszki (czy nie ma sensu tuczyć dziecka kaszką). Mały ma prawdopodobnie skazę białkową, więc jeśli miałabym dosypywac kaszkę to musiałby to być sinlac lub kaszka kukurydziana lub ryżową?
        • e_asm Re: planowany schemat - prośba o ocenę 22.03.10, 20:18
          Bardzo dobrze, bo inaczej będziesz traciła pokarm.
          Moja córka też jest uczulona na mleko krowie i udało mi się kupić kaszkę
          orkiszową i owsianą niemieckiej firmy Topfer. Są pełnoziarniste i bez dodatków.
          Polecam.
      • misior_biorn Re: planowany schemat - prośba o ocenę 22.03.10, 20:34
        Deserek raczej podaj po paru godzinach przerwy - czyli tak jak u ciebie (obiad o 13:00 a deser o 15:00) powinno być OK.
        U nas w mniej więcej tym samym przedziale czasowym jest o 1 posiłek więcej - kaszka śniadaniowa jest o 8:00 (ostatni nocny piersiowy posiłek między 6:00 a 7:30, nie ma reguły), potem ok 11:00 danie obiadkowe pierwsze, ok 13:00 - 14:00 danie obiadkowe drugie i ok 15:00 deserek. O 16:00 pierś, około 18:00 coś z naszej kolacji (gotowane warzywa, makaron razowy) lub jak nic się nie nadaje to 3-4 chrupki kukurydziane albo wafel ryżowy. Później pierś na żądanie aż do rana, czasem jak synek "wygląda na głodnego" dostaje kaszkę na mleku w okolicach 20:00 (przed snem), ale nie przeszkadza mu to obudzić się 2 godziny później na posiłek piersiowy :)
        • amelia00 Re: planowany schemat - prośba o ocenę 23.03.10, 09:42
          a gdzie wcisnąć jeszcze mój pokarm ściagnięty poprzedniego dnia, jeszcze dodatkowo w międzyczasie (kiedy najlepiej?), czy zastąpić któryś posiłek moim mlekiem?
          • misior_biorn Re: planowany schemat - prośba o ocenę 23.03.10, 20:58
            Hm, myślę, że możesz tę kaszkę śniadaniową podać na twoim mleku (ale
            ponoć wtedy nie gęstnieje). Możesz też podać mleko jako posiłek drugi
            po śniadaniu (czyli koło 11:00), a potem obiadek o 13:00. Jak mleka
            ściągniętego będzie mało, może być po prostu "na popitkę" do
            dowolnych posiłków...
            Ja sama nigdy nie odciągałam w pracy, a zaczęłam pracować jak mały
            miał 5,5 miesiąca 6 godzin dziennie + około godzina dojazdu.
    • zeusowa Re: planowany schemat - prośba o ocenę 23.03.10, 21:07
      a jakie ilości tego jedzonka dla dzieciaczków? też mnie czeka powrót do
      pracy i się głowię nad tym...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka