Dodaj do ulubionych

Brak apetytu

29.01.14, 09:18
Od kilku dni córka ma słabszy apetyt, jest obecnie w szóstym miesiącu. Praktycznie mleko pije tylko przez sen. Dodam, że ssie smoczek normalnie. Mam wrażenie, ze czasem jest głodna, a kiedy podaje jej butelkę mocno macha raczkami i zaciska usta. córka od początku pije mało mleka ale jeszcze tak mało jak teraz nie pija, potrafi na 4 godz wypić 40 ml mleka. Kilka dni temu na dziąśle zauważyłam białą kropkę, ząb to nie jest, pleśniawki chyba też nie bo od 6 dni ilość się nie zwiększyła, czy to może mieć związek z brakiem apetytu? pokarmów stałych też nie chce jeść. Od dwóch tygodni podaje syrop Duphalac w ilości 10 ml, czy to może mieć wpływ na brak apetytu? Boję się że córka się odwodni.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Brak apetytu 29.01.14, 12:39
      Witam,
      a czy wypróżnienia unormowały się na duphalacu? samo zaparcie może przyczyniać się do pogorszenia apetytu. Warto, żeby pediatra ocenił dziecko, jak sama Pani zauważyła czy nie odwadnia się. Z innych przyczyn rozważyłabym poronny przebieg infekcji, refluks żołądkowo-przełykowy i też nietolerancję duphalacu. Warto też sprawdzić badanie ogólne moczu.
      Pozdrawiam serdecznie
      • mamapawla33 Re: Brak apetytu 29.01.14, 21:28
        Początkowo po duphalacu było dobrze, kupki były co dwa dni, dziś minął drugi dzień i nie było wypróżnienia. Jeżeli chodzi o brak apetytu to córka zawsze jednorazowo wypijała maksymalnie 90 ml mleka, w tym miesiącu doszło do 900 ml na dobę. Od kilku dni pije mniej, ok 700 ml na dobę. Pediatra wciąż powtarza, że taka jej uroda, a ja już sama nie wiem co robić, czy powinnam się martwić i robić dodatkowe badania. Dotychczas córka mieściła się w 50 centylu. Dodam również, że córka nigdy mocno nie ulewała.
      • mamapawla33 Ponownie do Pani doktor 29.01.14, 21:30

Początkowo po duphalacu było dobrze, kupki były co dwa dni, dziś minął drugi dzień i nie było wypróżnienia. Jeżeli chodzi o brak apetytu to córka zawsze jednorazowo wypijała maksymalnie 90 ml mleka, w tym miesiącu doszło do 900 ml na dobę. Od kilku dni pije mniej, ok 700 ml na dobę. Pediatra wciąż powtarza, że taka jej uroda, a ja już sama nie wiem co robić, czy powinnam się martwić i robić dodatkowe badania. Dotychczas córka mieściła się w 50 centylu. Dodam również, że córka nigdy mocno nie ulewała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka