Dodaj do ulubionych

tsh ponad normę

14.02.14, 15:28
Córka miała bilans 4-latka i dostalismy skierowanie na badanie tsh z powodu niskiego wzrostu (94 cm). Wynik TSH wyszedł 5,15. Wizytę u pediatry mamy dopiero w poniedziałek, a ja już się stresuję co powie... Wiem, że to sporo ponad normę. Jakie leczenie czeka nas dalej?
Obserwuj wątek
    • meresanch Re: tsh ponad normę 14.02.14, 15:29
      a jaka jest norma?
      napisz co powie lekarka
      • 1margot1 Re: tsh ponad normę 14.02.14, 15:54
        Nie wiem dokładnie, bo telefonicznie mi podano wynik i pani powiedziała, że to ponad normę i konieczna wizyta u lekarza.
        • morenadenna Re: tsh ponad normę 14.02.14, 16:03
          moj syn tez jest niski i tsh wyszlo mu 4,3 (norma dla jego wieku do 4,2 ale powinno byc ok 1,5-2 najlepiej),endokrynolog kazala powtorzyc badania i bylo juz 2,3,u dzieci sa chyba rozne wahania i bardzo wazne jest ft4 i ft3,bez tego nie mozna stawiac zadnej diagnozy
    • solaris31 Re: tsh ponad normę 14.02.14, 16:27
      szkoda, że nie zrobiłaś przy okazji wolnych hormonów, to wolne hormony są wazniejsze w ocenie. TSH bywa mylące, a u dzieci lubi się wahać. moja córka w odstępie miesiąca miała TSH na poziomie 8, 5, i 3.

u dorosłego TSH nie powinno przekraczać 2, 5, ale dzieci mają wyższe normy w zależności od wieku.
    • alpepe Re: tsh ponad normę 14.02.14, 16:42
      a co ci niby ma powiedzieć? Da ci skierowanie do endokrynologa na dalsze badania, ew. już przepisze hormon.
      • alicja_wk Re: tsh ponad normę 15.02.14, 15:30
        Niekoniecznie od razu hormon, bo jesli przekroczenie normy jest nieznaczne (sa rozne metody diagnostyczne, wiec i rozne normy) to na poczatek wystarczy suplementacja jodu, ale wazne jest tez co wyjdzie z oznaczenia Ft3 i Ft4.
        Moj synek tez ma obecnie 4 latka i jest niski (98 cm), tsh kontrolujemy od 3 mż, kiedy to podczas pobytu w klinice na oddz. endo wyszło mu ponad 6, ale lekarze stwierdzili, ze dla takiego wieku to norma, wiec nic z tym nie robilismy.
        Po 5-ciu miesiacach powtórzylismy badania i wyszło juz 4,2 przy normie do 4, ale to była norma dla dorosłych. Mimo to jedna pani endo zaleciła na podstawie tego wyniku leczenie eutyroxem, a druga widzac ten sam wynik przepisała tylko jod. Po suplementacji jodu TSH spadło do 3,7. Od tego czasu badamy je co 3-4 m-ce i widze, ze jest roznie, ale oscyluje wokól 4.
        • ewa.misko-wasowska Re: tsh ponad normę 16.02.14, 20:03
          Witam,
          rzeczywiście normy u dzieci są nieco wyższe, ale 5 już jest powyżej normy. Warto zacząć od powtórzenia badań z wolnymi hormonami. Jod zapewne do rozważenia.
          Pozdrawiam serdecznie
          • 1margot1 Re: tsh ponad normę 18.02.14, 20:21
            Wyniki mamy powtórzyć za 2 tyg, za 3 tyg endokrynolog. Chciałabym iść na tą wizytę z wynikami tsh oraz ft3 ft4 z tym, że od pediatry mam skierowanie tylko na tsh, a te pozostałe czy mogę zrobić prywatnie? I czy to wymaga jakiś specjalnych przygotowań?
            • kopiko-lol Re: tsh ponad normę 18.02.14, 20:28
              można prywatnie.
            • solaris31 Re: tsh ponad normę 19.02.14, 10:12
              można prywatnie, żadnych przygotowań nie potrzeba. pediatra nie może dać skierowania na wolne hormony, może tylko specjalista, a zwykle i tak nie chcą dawac, bo uważają, że to bez znaczenia - tymczasem za stan organizmu nie odpowiada tsh, tylko właśnie wolne hormony.

przelicz wyniki wolnych hormonów - kalkulatory są w necie. nie sugeruj się tym, że wyniki są w normie - mogą być w normie, ale jednocześnie mogą być za niskie do prawidłowego funkcjonowania organizmu. większośc ludzi chorych na tarczycę czuje się dobrze dopiero , kiedy wyniki wyjadą do poziomu 80%, a oba hormony sa mniej więcej na jednakowym poziomie.
            • alicja_wk Re: tsh ponad normę 19.02.14, 16:01
              Prywatnie można zawsze ;)
              Jak będziecie robic to badanie, to krew musi być pobrana max do godz. 10.00, bo potem wyniki moga wyjśc niewiarygodne no i oczywiście dziecko powinno byc raczej na czczo.

Spradzałas normę podaną na wyniku przez laboratorium w którym wykonywałas badania? Ja zawsze robie w jednym labie, ale nie dawno zmienili metodę diagnostyczną i zmieniła sie też górna granica normy w zaleznosci od wieku, bo do tej pory było podawane 4,00 dla wszystkich, a teraz dla dziecka w wieku mojego synka jest 5,97, wiec to tez ma duze znaczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka