Dodaj do ulubionych

neutropenia?

19.03.14, 20:49
Mój synek 2 lata ostatnio miał robione badanie krwi. Na wyniku napisano nam neutropenia.
Leukocyty 5,74 (5,5-15,5)
Neut wart. bezwzg 1,04 (1,5-8,5)
Neut % 18 (30-55)
Lymph % 69,9

Nie wiem czy to wymaga konsultacji u hematologa? Wyniki sprzed roku dokładnie na tym samym poziomie tylko Leukocyty były ciut wyższe. Wcześniej jednak nie było komentarza -neutropenia.
Mały w ciągu ostatnich 8 miesięcy dwa razy miał antybiotyk - angina, potem zapalenie ucha.
Co jakiś czas na szyi wychodzi mu powiększony węzeł chłonny - potem się wchłania. Dodatkowo lekarka podczas bilansu dwu latka wyczuła ciut powiększoną wątrobę (próby wątrobowe AST 43 norma <50 ALT 14 <50)- czekamy na USG.
Wizytę u pediatry dopiero mamy 30.03 - więc nie chcielibyśmy zwlekać i jeżeli to konieczne może powinniśmy szukać porady u specjalisty - gdzieś prywatnie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: neutropenia? 20.03.14, 09:41
      Witam,
      do końca 2 r.ż. u dzieci może utrzymywać się przejściowa neutropenia wieku niemowlęcego, zatem synek jest w granicznym wieku. Można dla spokoju skonsultować się z hematologiem dziecięcym. U 2 latków wątroba może jeszcze być nieznacznie wyczuwalna pod łukiem żebrowym, USG wyjaśni czy jest powiększona.
      Pozdrawiam serdecznie
      • kuba2903 Re: neutropenia? 29.04.14, 13:52
        bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników 13 miesięcznego Jakuba

morfologia z rozmazem w normie poza:
        - PLT 851
        - neurocyty segmentowane 7%
        - limfocyty 78%
        • kuba2903 Re: neutropenia? 29.04.14, 14:11
          Dodam, że synek jest po dwóch antybiotykach i 15 zastrzykach ostatnie badania robiłam mu po zastrzykach po 5 dniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka