Dodaj do ulubionych

dziwne objawy....

14.06.14, 14:06
Bardzo proszę o poradę!
Córka (2 latka) w czwartek dostała strasznej wysypki. Wysypka była grudkowata, rózowa, nasilona w pachwinach, na plecach, karku, szyi, brzuchu. Swędziała małą bardzo. W piątek udałam się do lekarza. Wykluczył szkarlatynę, bo córka nie miała innych objawów. Ani gorączki, ani malinowego języka, ani czerwonego gardła. Stwierdził, że to pewnie wirus. Do poniedziałku wysypka się nasiliła, zajęła równiez twarz. Na języku pojawiły się wypustki. Zrobiłam badani. Oto wyniki:
OB - 24
crp 2
WBC 8,48
Limfocyty 39,2
Neutrofile 38,6
Eozynofile 11
Monocyty 10
Rózyczka nieobecna
Lekarka stwierdziła, że to może być jednak szkarlatyna i przepisała nam ospen na 10 dni. Zauważyła malinowy język. Wysypka teraz, po 10 dniach jest bezbarwna. Córka jest jakby chropowata. W pachwinach schodzi jej skóra. Z paluszków i stop jeszcze nie. Ciekawa jestem czy Pani zdaniem mogła to być szkarlatyna???? Bez gorączki, zawalonego gardła, z niskim crp i neutrofiliami??? Bardzo proszę o odpowiedz czy spotkała się Pani z takim przypadkiem. Dodam że miesiąc wcześniej córka przeszła 2 razy pod rząd rota.

Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: dziwne objawy.... 14.06.14, 16:50
      Witam,
      przyznam, że nie spotkałam się z takim przypadkiem, ale wiem, że szkarlatyna może różnie przebiegać, podwyższone eozynofile mogą ją potwierdzać (akurat przy tej chorobie są podwyższone), w niejasnych przypadkach przed podaniem antybiotyku można zrobić test na paciorkowce z migdałków (dodatkowo płatny i nie każda placówka nim dysponuje). Nie można też wykluczyć reakcji alergicznej. Jednak w niejasnych przypadkach bezpieczniej jest podać antybiotyk, żeby uniknąć ewentualnych powikłań po szkarlatynie,
      pozdrawiam serdecznie
      • marica79 Re: dziwne objawy.... 14.06.14, 18:34
        Dziekuje za odpowiedz ! Ta szkarlatyna mnie przesladuje.... starsza corka jak miala 4 lata przeszla ja bez amtybio. i do dzis od 3 lat martwie sie o powiklania. To teraz mlodsza musiala jakas dziwna odmiame zalapac. Dodam ze zrobily jej sie zajady na ustach i bardo powiekszyly sie wezly za uchem i na karku. Tylko to akurat bardziej pasowalo mi do rozyczki. ...
    • matyldamoja Re: dziwne objawy.... 15.06.14, 12:19
      a to nie wirus coxsackie - u mnie ostatnio dzieci miały, każdy przeszedł inaczej, najbardziej obsypana była córka + zawalone gardło- wysypka utrzymuje się do 2 tygodni , najszybciej znika tam gdzie się pierwsza pojawiła, swędzi, węzły powiększone, mniejszy apetyt dziecka. córka miała lekko czerwone policzki, syn natomiast bardzo czerwone ale reszta ciała słabo zsypana. i raczej jak jest inne dziecko w domu to załapie- choć nie musi.
      -
    • alpepe Re: dziwne objawy.... 16.06.14, 17:40
      to swędzenie jest nietypowe, żadna z moich córek nie miała takiej wysypki, jak opisujesz. Może to faktycznie to, co napisała forumka przede mną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka