Dodaj do ulubionych

waga dziecka

24.07.14, 10:39
Witam mam pytanie dotyczące mojej córeczki która urodziła się w dniu 18 lipca. Po narodzinach ważyła 3040 kg. W pierwszych dwóch dobach waga spadła a w dniu wypisu tj 21 lipca ważyła 2790 kg. Po powrocie do domku i karmieniu waga wzrosła w dniu 22 lipca do 2900 kg ale w dniu dzisiejszym tj 24 lipca znowu ważyłam córkę i waży 2800. Czy jest to normalne ?
Obserwuj wątek
    • ksyntia Re: waga dziecka 24.07.14, 13:37
      Witam,
      My również Naszą córkę ważymy w domu. Zazwyczaj jest tendencja wzrostowa wagi, ale zdarzają się dni, że np. zrobi większą kupkę lub nawet dwie i wtedy waga spada. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że waga w domu to "samo zło" ;) człowiek się zafiksowuje na tym ważeniu i denerwuje jak widzi, że waga stoi w miejscu lub spadnie jednego dnia. Jednakże doskonale rozumiem - również jako matka - że chciałoby się, żeby dziecko codziennie przybierało na wadze (też tak mam). Nasza Królewna w ciągu miesiąca rożnie przybierała dziennie..jednego dnia traciła 40g a drugiego przybywało jej 70g ;) Generalnie przez 3 tygodnie przybyło jej 600g. Trzeba pamiętać (choć to niełatwe), że każde dziecko jest inne...jedno przybiera miesięcznie 1kg, a drugie 0,5kg.
      Myślę sobie, chociaż nie jestem lekarzem, że jeżeli nie ma innych niepokojących Cię objawów to nie ma się co martwić na zapas. Zobaczysz ile będzie ważyła na bilansie, a jeżeli nie możesz wytrzymać do tego czasu to po prostu waż ją raz w tygodniu ;) no chyba, że lekarz zalecił codzienne ważenie ;)
      P.S. My Naszą córkę ważymy codziennie przed kąpielą i przed jedzeniem :)
    • alpepe Re: waga dziecka 24.07.14, 19:12
      wywal wagę, będziesz się mniej stresować.
    • evdokia Re: waga dziecka 26.07.14, 09:55
      Noworodek ważący ok. 3 ton zdecydowanie nie jest normalny.
    • moni_kaw Re: waga dziecka 27.07.14, 12:03
      a ważysz dziecko na wdechu czy wydechu? ludzie zlitujcie się...........................
    • ewa.misko-wasowska Re: waga dziecka 29.07.14, 09:57
      Witam,
      dziecko powinno być, oceniane na tej samej wadze. Często się zdarza, że po powrocie do domu obserwujemy słabszy przyrost masy ciała, ale po kliku dniach powinien się poprawić i do 7-10 d.ż. dziecko powinno odzyskać swoja masę urodzeniową. Jeżeli pomimo prawidłowego karmienia przyrosty są niskie w pierwszej kolejności należy wykluczyć zakażenie układu moczowego (badanie ogólne moczu i posiew).
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka