Dodaj do ulubionych

wysypka wokół ust

29.10.14, 23:45
Witam
Dziecko od miesiąca wokół ust ma przesuszoną czerwoną łuszcząca się skórę a pod wargą skupisko wielu pryszczyków które tworzą większą czerwoną przesuszoną plamę. Smarowałam to tormentiolem i fenistilem oraz alantanem ale nic nie pomaga. Po jednorazowym zastosowaniu sterydu zeszło ale po 3 dniach wróciło. Co to może być i czym to smarować???
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: wysypka wokół ust 02.11.14, 14:44
      wiek dziecka? To od śliny lub smoczka?
      • manala Re: wysypka wokół ust 02.11.14, 16:50
        Też chętnie przeczytam odpowiedź. Mój 2-latek też właśnie ma coś takiego na bródce i w okolicach ust. Kiedyś już miewał takie zaczerwienienia po zjedzeniu kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych (które uwielbia). Wtedy dość szybko mijało, teraz utrzymuje się dłużej.
        Smaruję po prostu kremem nawilżającym do buzi ale efekt raczej średni.
        Co ciekawe ponad tydzień temu rozstaliśmy się ze smokiem (więc to nie od smoka). I nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale młody przez ostatni tydzień brał augmentin.
      • msz.83 Re: wysypka wokół ust 03.11.14, 23:25
        Dziecko ma 2,5 roku i smoczka używa do zaśnięcia. Jak posmaruję sudokremem buzię to jest lepiej ale nie schodzi do końca.
    • paul_ina Re: wysypka wokół ust 03.11.14, 23:32
      Mój 20-miesięczny synek też ma coś takiego, widziała alergolog - powiedziała, że to po prostu wrażliwa przesuszona skóra, kazała nawilżać b.często. Od dwóch tygodni smaruję parafiną kilka razy dziennie i jest dużo lepiej, prawie znikło.
    • home.sweet.home Re: wysypka wokół ust 06.11.14, 22:44
      Nasz synek też miał dokładnie taką jak opisujesz suchą plamę z pryszczyków na brodzie, blisko ust. W końcu wybraliśmy się do dermatologa, ponieważ nawet zastosowana maść sterydowa pomogła dosłownie na kilka dni. Pani dermatolog stwierdziła, że to najprawdopodobniej od śliny lub pasty do zębów. Przepisała steryd (na 2 dni), zaleciła dokładne mycie buzi po myciu zębów i stosowanie kremu Biodermy ABCDerm Peri-Oral. Póki co (prawie 3 miesiące) broda super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka