Dodaj do ulubionych

Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy

05.11.14, 18:57
Jestem mamą 11 tyg chłopca i tez zmagamy się z refluksem ukrytym. Mój synuś bardzo mało spi na dobę, budzi się co 30 min. Mieszkam za granicą, opieka zdrowotna kiepska, ciężko dostać się do specjalisty. Mój synuś strasznie charcze jak leży i to też go wybudza. Nie mogę już tego słuchać, boje się. Podaje mu na własną rękę syrop gastrotuss baby z Polski i zagęszczanie czasem mleko nutritonem. W polowie butelki synus wypluwa smoczek i zaczyna sie prezyc, odchyla mocno glowe do tylu i placze. Uspakaja sie troche jak go podniose na pionowo. Odbija kilka razy, przed odbiciem i po marudzi, krzyczy. Widac , ze sprawia mu bol.Dajemy mu nutramigen bo podejrzewałam skaze. Wizytę u pediatry mamy za 2 tyg. Nie wiem już jak pomóc dziecku. Wyglądam jak wrak. Nie mam czasu zjeść. Żyje od karmienia do karmienia i ta nieustająco walka o sen dziecka . Proszę doradźcie coś, pocieszcie. Boje się ze będzie się źle rozwijał bo za mało spi- 9-11 h na dobę. Podczas snu się prezy, podkurczal nozki co kilka minut. Ostatnio bo zjedzeniu i odbiciu ułożyła go w leżaczku, który jest po kątem 30 stopni, wróciło mu się jedzenie, zrobił się cały czerwony, zaczął się krztusil i dusic- dobrze, że pasy były nie zapięte bo nie zdążył abym go wyciągnąć. Czy ktoś kto przerabiać problem może coś poradzić? Co z IPP u niemowlat?
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 05.11.14, 19:55
      A kto ten refluks ukryty zdiagnozował ?
    • joska76 Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 05.11.14, 20:38
      Niespełna 3 miesiące to jeszcze strasznie mały dzidziuś.
      Do pewnego momentu praktycznie każde dziecko ma refluks albo taki z ulewaniem na zewnątrz albo taki z połykaniem zanim jedzenie wypłynie poza usta. Mówi się że taka granica dopuszczalnego refluksu to czas pionizowania. Zazwyczaj z leczeniem czeka się chyba że.... dziecko bardzo cierpi, zaczyna mieć wstręt do jedzenie, źle lub wcale nie przybiera.
      Dla takiego maluszka można spróbować podać jeszcze Debridat ale to pod kontrolą lekarza i w dodatku u niektórych dzieci przynosi skutek odwrotny do zamierzonego (wymioty).

Mój syn ma potwierdzony PH-metrią refluks tzw ukryty. Ma skończone 10m, wcześniej przechodziliśmy też przez Gastrotus i Debridat- zero poprawy. Obecnie na lekach hamujących i zobojętniających wydzielanie kwasów żołądkowych i jest suuuper
      • kamila55095 Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.02.17, 14:02
        Cześć. Jakie dawki ipp mieliście do wagi. Zmagam się z tym samym problemem u moje 3 miesięcznej córki.
    • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 06.11.14, 16:17
      Mój synek nie został zdiagnozowano oficjalnie. Mieszkam za granicą, tu z dzieckiem chodzi się do lekarza pierwszego kontaktu, który pediatra nie jest. Tu łąka się tak prawie 3 miesiące, patrzyli na mnie jak na wariatka wmawiają, że wszystko jest ok- normalne u niemowlat. Wreszcie z wielką łaska dali mi skierowanie do ambulatorium pediatrycznego- na wizytę czekam 3 tydzień. To taki dziwny kraj, że prywatnie nie da rady. Obserwuje synka i jestem pewna na 100% ze to ukryty refluks- choć czasem coś wyleci tez na zewnątrz. Odbija mu się 2h po jedzeniu i w trakcie spania cofa, ale nie mleczko a kwasy żołądkowe. W następnym tyg. wreszcie ta wizyta- ciekawe czy pomona. Nutriton i gastrotuss baby nie pomagają za bardzo. Mam tylko nadzieje, ze nie ma żadnej wady w budowie układu pokarmowego. Miałam bardzo duży brzuch-sporo wód, a dzieciątko czekało w brzuszku nawet 7 razy dziennie. Czy te leki ipp są bezpieczne?
      • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 06.11.14, 16:19
        Czkało jak najete
        • boo-boo Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 06.11.14, 17:15
          No wybacz ale skoro nie został ten refluks zdiagnozowany przez lekarza to ja bym z żadnymi specyfikami nie eksperymentowała. Może faktycznie przesadzasz- może inaczej sobie to wyobrażałaś- to jak dziecko się zachowuje i co się dzieje w pierwszych tygodniach życia dziecka.
          Niestety dzieci na tym etapie tak mają- ich układ pokarmowy nie jest dojrzały- stąd takie, a nie inne zachowania- u jednych jest to mniej nasilone, a u drugich bardzie- co nie oznacza automatycznie refluksu ukrytego.
          W jakim kraju mieszasz ?
          Budzenie się co 30 minut- no cóż bywa i tak- mój się budził co 40/ godzinę.
          Zachowanie twojego dziecka podczas karmienia może być spowodowane tym, że za szybko mu mleko leci z butelki- je za łapczywie, za dużo powietrza łyka podczas jedzenia.

Dodatkowo jeszcze skazę zdiagnozowałaś....
          Poczekaj na wizytę u lekarza.
          • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 06.11.14, 18:47
            Może czytając moje wypowiedzi można do takich wniosków dojść, ale zawsze byłam daleka od dawania dziecku jakichkolwiek lekow czy chemii. Tak samo było w ciąży. Niestety czasem trzeba wybrać mniejsze zło i próbować pomoc dziecku. Nie mogę tak biernie patrzeć jak się męczy. Mieszkam w Danii i jeżeli chodzi o opiekę lekarska to człowiek jest zdany na siebie- leczyli by najlepiej woda, coca cola bądź ibuorofenem.
            • inakaro Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 07.11.14, 13:08
              noś go dużo w chuście, to pomaga na różne problemy brzuszkowe
              • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 07.11.14, 13:17
                On je chce do chuty :(, płacze. Tak samo na brzuszku nie chce lezec- pewnie sprawia mu to ból.
    • kawagu Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 07.11.14, 14:19
      Zasugerowałabym zmienić butelkę z "mniejszym" smoczkiem aby nie łakał mniej powietrza.
      Co do snu to proponuję przyjrzeć się "obsłudze" dziecka. Też mi się wydawało, że moja 5 tyg. córka coś źle sypia i za krótko. Mój mąż wybudzał ją jak tylko coś zakwiliła. Jak go zaczęłam obserwować uświadomiłam mu, że te dźwięki są normalne przez sen. Poza tym jak jest marudna przez sen kładę ją na swojej klatce piersiowej w pozycji półleżącej. Śpi jak zabita przez kilka godzin i zmieniłam zdanie. Po prostu potrzebuje mnie od czasu do czasu bardziej niż zwykle. Przy okazji w tej pozycji odbija się jej jak należy.
      Proponuję też zmienić pozycję do odbijania. Jak trzymam dziecko na ramieniu w pozycji pionowej potrafi się nie obijać nawet przez pół godziny i jak położę ją po takim długim czekaniu, to ulewa się jej namiętnie. Dodałam nową pozycję do odbijania i jest trochę lepiej - na ramieniu na lewym boczku tj. z główką wyżej niż dupcia! i bez uciskania brzuszka. W końcu słychać piękne beknięcie i bije nawet tatę i mamę na głowę ;) Trochę to trwa ale walka z odbijaniem jest na razie na naszą korzyść. Poza tym mimo odbijania potrafi ulewać przez sen lub tuż po wybudzeniu. Ponoć to żadna choroba, tylko trzeba dziecko pilnować. Trzeba po prostu poczekać aż dziecko będzie większe i wtedy ew. diagnozować. Może jest za wcześnie na takie leczenie? Proponuję poczekać z tymi lekami. Może lepiej będzie jak przy okazji wizyty w Polsce udasz się prywatnie do lekarza i skonsultujesz sytuację?
      • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 08.11.14, 11:29
        Jak moj maluszek byl w wieku Twojej coreczki, spal praktycznie tylko u mnie na klatce piersiowej. Niestety jak zaczal rosnac nie bylo mu juz tam wygodnie-chociaz czasem jeszcze tak pospi z godzinke i zaczyna sie wiercenie(chociaz wazy juz 6300 i dlugi 66cm wiec mi tez nie jest latwo). Przez refluks nie lubi klasc sie na brzuszku i nie lubi za bardzo sie przytulac bo go brzuszek boli. Moj maluch odbija nawet 6 razy a i tak to malo-bo jak biore go do nastepnego karmienia to potrafi nawet wtedy odbic. Butelke zmienilismy na antykolkowa, ma mleczko zageszczone nutritonem wiec pije miarowo, wczesnie chyba a szybko mu lecialo mleczko jak bylo rzadkie. Robie wszystko co moge, nie podnosze go jak przez sen marudzi tylko obserwuje- ale czasem moze sie prezyc co kilka minut przez godzine wiec musze mu jakos ulzyc. Wietrzymy pokoj- poza tym to nie kwestia powietrza, bo na dworzu w wozku tez sie budzi po zasnieciu 30 min i dalej nie moze zasnac-czasem po 20 minutach marudzenia uda sie znowu pospac. To wina tego beznadziejnego refluksu. Nie jest normalne, ze po2-3h od jedzenia cofaja mu sie do buzki soki zoladkowe. Rozmawialam przez telefon z polskim pediatra(ktory jest ordynatorem oddzialu pediatrycznego). Oczywiscie dziecko nie zostalo zbadane, ale z objawow ktore wymienilam-stwierdzil, ze refluks i trzeba leczyc. Niestety w Danii zaczynaja dopiero cos robic jak dziecko chudnie- a ja nie chce do tego dopuscic :(.
        • wuze_tka Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 19.12.14, 21:34
          Jak z Twoim maluszkiem? Pediatra zdiagnozowal refluks? Moja 10 tygodniowa corcia ma rowniez refluk ukryty. Mieszkam w Szkocji i z lekarzami/lekami jest tak samo jak u Ciebie w Danii. Jednak moja corka bardzo malo przybrala na wadze w ciagu miesiaca (wczesniej przybierala bardzo ladnie). Karmie piersia i pielegniarka srodowiskowa powiedziala to refluks. Lekarz zdiagnozowal ale powiedzial ze ewentualnie moze mi dac espumisan infant ale on powoduje zatwardzenia. Kupilam na wlasna reke gastrostuss baby tylko zastanawia mnie jak czesto podawac. Corka je dosc czesto, bo czasem i co godzine. Nie chce podac za duzo leku i nie wiem czy powinnam po kazdym karmieniu? Nie przedawkuje? Co do leczenia refluksu to mi rowniez powiedziano zebym leczyla, bo podchodzace kwasy zoladkowe moga na dluzsza mete powodowac wieksze problemy niz rozdraznienie dziecka.
          • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 05:15
            U nas niestety leczenie włączone za pozno - mały ma prawdopodobie zapalenie przelyku, zanim wreszcie dostałam skierowanie do szpitala od tych konowalow to mój synek juz się tego nabawił. Chodziłam k prosiłam ale nikt nie słuchał. W szpitalu nie wiele lepiej. Żadnych badan - morfologia, mocz - nic! Na podstawie obserwacji (której nie byl8) przepisami nexium (esomeprazol) 5mg - ale to już za późno i dawka mała chyba, bo dziecko bierze 4 tyg i nie ma poprawy. W tej chwili odmawia jedzenia. Męczy my się niemiłosiernie żeby cokolwiek zjadl :(. Z butelki to dramat- krzyk, płacz, prezenie żeby zjadł 90 ml. A wazy 7kg wiec jesc powinien już sporo. Odchodzę od zmysłów i czekam na paszport dla malego- jak tylko dostaniemy to do Polski.

Nie chce Cię straszyc- ale działaj szybko. Jak mój mały miał te 10 tyg to mimo ze widac bylo ze mu dokucza to jeszcze ładnie jadł i przybieral. Karm cały czas piersia- to dla maleństwa najlepsze- i lepiej częściej a w mniejszych iloscich. Gastrotus podawaj tak ze 3-4 dziennie- więcej bym nie dała. Moje małego bolał brzuszek od tego i miał zatwardzenia. Kup nutriton i podawaj przed jedzonkim. Nos po jedzeniu w pionie 30 min. Nie wiem co wiecej- jeżeli zauważysz ze dzieciątko je gorzej to wymus ten omeprazol. Czy maleństwo nie ma innych dolegliwosci- mój mały ma prawdopodobnie skaze bialkowa i to mogło nasilać problem-chociaż na nutramigenie było to samo. Może wyeliminuje na jakiś czas z diety nabiał i zobacz czy jest różnica. Walcz o zdrowie dziecka i nie daj się zbyć lekarzom. Pozdrawiam
            • aleksandra1977 Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 14:15
              jesli karmisz dziecko nutramigenem, to nie karm piersia.
              Nutramigen podaje sie tym dzieciom, ktore nie toleruja laktozy, a mleko matki ma laktoze, wiec jedno wyklucza drugie.
              Jezeli refluks jest wynikem nietolerancji laktozy, to w diecie dziecka nie powinno byc laktozy, zeby byly widoczne efekty leczenia. Trzeba wziac pod uwage to, ze alergen zalega w jelitach nawet do 6 tygodni i poprawa bedzie widoczna dopiero wtedy, gdy w calosci zostanie on wydalony z organizmu i jednoczesnie w tym czasie nie bedzie zadnego kontaktu z alergenem.
              Refluks moze byc tez spowodowany nietolerancja kazeiny i wowczas nutramigen nie da efektow. Zamiast nutramiegenu dziecko dostaje bebilon pepti.
              Nie spodziewaj sie (przy zalozeniu, ze karmisz wlasciwym pokarmem), ze poprawa nastapi po 1-2 dniach. Nie nastapi.
              Jezeli dziecko ulewa, to karmi sie je czesto, ale bardzo malymi porcjami, nawet co 20-30 minut. W spokojnej atmosferze, bez nerwow. Unika sie lulania, hustania, gwaltownych ruchow, unika sie kladzenia dziecka na brzuszku. Spanie z lekko uniesiona glowka (pod materac w lozeczku, wozku mozna podlozyc np. zlozony recznik, albo pod nogi lozeczka od strony glowki dziecka np. dwie ksiazki, tak, zeby z jednej strony lekko uniesc lozeczko. Jezeli dziecko zsuwa sie w takiej pozycji, to od strony nozek mozna polozyc np. kocyk).
              Dziecko z refluksem trzeba traktowac szczegolnie delikatnie. Nie pozwalac na to, zeby jadlo lapczywie (nadmiar polknietego powietrza sprzyja gazom w jelitach), jezeli dopajac, to tylko woda, zadnych slodkich herbatek, czy sokow (fermentuja szybko i pojawia sie zgaga i pieczenie w calym przelyku).
              Zoladek dziecka z refluksem mozna porownac do szklanki napelnionej po brzegi woda. Oczystym jest, ze kazdy nieostrozny ruch spowoduje wylanie sie wody. Tak sie dzieje w przypadku refluksu, tez sie wylewa.
              Jezeli dziecko ma kolke jelitowa, to mozna sprobowac podac np. espumisan czy bobotic. Poza granicami Polski mozna dostac b. skuteczne krople sab simplex (podaje sie je po 15 kropli do kazdego karmienia lub jezeli karmienie wypada czesciej niz co 2 godziny, to co drugie karmienie).

Diagnozowanie refluksu polega na zrobieniu dziecku usg j. brzusznej - jezeli mamy szczescie, to bedzie widac w badaniu miejsce refluksu i ilosc refluksow. Czesciej jednak nie jest tak prosto i usg nie daje odpowiedzi. Badaniem miarodajnym, dajacym jednoznaczna odpowiedz jest tzw. ph-metria przelyku, ktora trwa 24 godziny.
              • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 14:22
                Czy w takim razie lactuloza może nasilać problem? Zalecane mojemu synkowi to przyjmować 2x2 ml bo ma problem z zatwardzeniami. Bardzo słodki smak nasila zgage? No i tak laktuloza obniża pH w jelitach.
                • aleksandra1977 Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 15:00
                  slodki smak nasila zgage, niekorzystnie beda tez wplywac soki owocowe, czy surowe owoce. Jezeli dolegliwosci dziecka spowodowane sa nietolerancja laktozy, to nie powinno podawac sie lakulozy.
                  Lepiej podac prebiotyk/probiotyk, ktory w swoim skladzie nie ma laktozy, np. latopic, acidolac czy lactoral (lactoral dla niemowlat od 6 m.z.). Tu tez trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i spokoj. Z dnia na dzien poprawy nie bedzie. Trzeba dac czas na to, zeby jelita sie odbudowaly. Jedna saszetka dziennie wystarczy.
                  W przypadku moich dzieci (tez mialy refluks, niedowage z tego powodu, do dzisiaj sa na diecie bezmlecznej i bezglutenowej) najlepiej sprawdzil sie latopic.
                  • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 15:16
                    Dziękuję za odpowiedź. Mój synek jednak ma mega zatwrdzenia. Do niedawna był na nutramigenie śle było coraz gorzej. Wcześniej próbowaliśmy pepti ale też nie służył maluchowi. Na własną rękę zmieniłam na humane sojowa i tet czekam. Niby jest poprawa w spaniu- więcej spi, ale z jedzeniem coraz gorzej- strasznie odchyla głowę przy butli, płacze, krzyczy. Jak podaje kaszkę jaglana lyzeczka to jakoś je ale cały czas się tak dziwnie pochyla do przodu- chce wstać. Wygląda na to ze ten esomeprazol nie działa :(. Czy Pani dzieci brały tego typu leki i czy była poprawa? Co z rozszerzeniem diety? Ja wprowadziła narazie kaske jaglana i gdyby nie ona to już by nic nie jadł :(
                    • aleksandra1977 Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 15:42
                      wprowadzanie nowych produktow do diety trwalo bardzo dlugo. Zaczelam od ziemniakow (lyzeczka dziennie), potem dynia, szpinak. Po marchewce, czy kaszce kukurydzianej byly problemy ze skora, tak samo po jablku - do dzisiaj nie ma ich w jadlospisie moich dzieci. Kaszy jaglanej mojej dzieci nie znosza. Smak zupelnie im nie pasuje - darowalam sobie. Nie ma tez niczego, co zawiera gluten.
                      Ze zboz bezpieczne okazaly sie jedynie gryka (kasza gryczana niepalona) i ryz, ale ze wzgledu na wlasciwosci zapierajace, nie daje go czesto. Od niedawna dopiero jedza nabial (jogury, kefir, twarog - jesli ma byc na slodko to tylko z dodanymi przeze mnie owocami, a nie gotowe smakowe - w procesie fermentacji ginie laktoza (lakroza jest cukrem) i akurat u nas mimo, ze mamy jej nietolerancje, to przetworzone produkty mleczne, podawane w rozsadnych ilosciach (nie codziennie) zostaly zaakceptowane. Oczywiscie zanim dzieci zaczely je jesc, to trzeba bylo wszystko przetestowac, metoda prob i bledow. O mleku w czystej postaci, czy smietanie moge zapomniec, z maslem tez ostroznie.

Moje dzieci dostawaly debridat (efekty takie sobie, zadnej rewolucyjnej poprawy nie zauwazylam). Doraznie dostawaly tez omeprazol. Zeby zminimalizowac zatwardzenia dawalam wode do picia i regularnie, przed posilkiem, kilka razy dziennie robilam masaz brzuszka.
                      Bywaly tez takie okresy, ze musialam wrocic do karmienia wylacznie nutramigenem, bo dolegliwosci nie pozwalaly na to, zeby moc wprowadzic cos nowego. Wowczas wszystko inne szlo w odstawke, a dzieci jadly tylko nutramigen, do czasu poprawy - raz wystarczalo kilka dni, innym razem np. 2-3 miesiace.
            • wuze_tka Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 18:47
              odstawilam mleko krowie i jego pochodne. Zobacze czy to cos pomoze. A ile dawalas tego gastrostuss jednorazowo? Ja daje 2.5ml mimo ze corka ma ponad 5kg, Ale wole zaczac od mniejszej dawki. Mam wrazenie ze od dwoch dni je ladniej niz wczesniej i nie robi az takich cyrkow przy jedzeniu. Ale kazde odbicie powoduje u niej dyskomfort. Widze jak sie meczy ;/
              • anilewed Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 20.12.14, 18:57
                U nas tez było podobnie w tym wieku. Gastrotuss pomógł na jakiś czas. Mój synek w wieku 2 miesięcy potrafił zjeść 150 ml na raz. Później się wszystko popsuło aż odmówił jedzenia. Krzyk na widok butli. Wodę pije. Jeszcze niedawno zjadal przez sen te 170ml, a teraz przez sen się szarpie i zjada 60 ml albo wcale nie chce :(
    • zuzan.na10 Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 23.12.14, 15:18
      hej>mam drugie dziecko z refluksem i moge dużo na ten temat nawijać. Debridat jest dobry tylko na chwilę. Najpierw zaczyna się od zagęszczania mleka nutritonem. do kazdej porcji wg zaleceń na opakowaniu. Ułożenie wyższe przy karmieniu. Łóżeczko też się ustawia wyżej (ja podkładam książki żeby byl spad). Do tego daję raz dziennie lacido baby. Naprawdę są efekty po czasie. Przed każdym karmieniem na brzuszek. Najważniejsze to nie karmić częściej jak co dwie godziny w dzień i nie później jak co trzy godziny. Jeśli to nie pomaga a dziecko jest bardzo niespokojne to tzreba zrobić USG brzuszka. Zazwyczaj wtedy lekarze przepisują ranigast w dawce odpowiedniej do wagi
      • aleksandra1977 Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 23.12.14, 22:54
        Przed każdym karmieniem na brzuszek. Najważniejsze to nie karmić częściej jak co dwie godziny w dzień i nie później jak co trzy godziny. Jeśli to nie pomaga a dziecko jest bardzo niespokojne to tzreba zrobić USG brzuszka. Zazwyczaj wtedy lekarze przepisują ranigast w dawce odpowiedniej do wagi

Hmmmm... sama mam refluks przelykowo-zoladkowy, moje dzieci rowniez w wieku niemowlecym tez go mialy i zaden lekarz, ani pediata, ani gastrolog, ani chirurg, nie zalecal kladzenia dzieci na brzuchu. Wrecz zabranial. Zreszta sama, na swoim wlasnym przykladzie widze (a raczej czuje), co dzieje sie w moim przelyku, gdy tylko poloze sie na brzuchu. Doroslemu ciezko to wytrzymac, nie mowiac juz o malym dziecku...
        Wowczas przyjmuje nawet 60mg omeprazolu w ciagu doby, a i tak nie zawsze okazuje sie to nieskuteczne (zazwyczaj lekarz zaleca 20 mg na dobe).
        Przy refluksie przelykowo-zoladkowym je sie czesto (mnie lekarz zaleca nawet 7 malych posilkow w ciagu doby, nawet noca, jezeli sytuacja tego wymaga).
        Spojrzalam na zalecania gastrologa dzieciecego w ksiazeczce zdrowia corki: zalecenia - czeste karmienie malymi porcjami 20-30 ml w jednym posilku.
        Tego sie trzymalam. Efekty byly raz lepsze, raz gorsze. Dzieci spadaly mi z siatki centylowej, chlustaly pokarmem. Nie wyobrazam sobie by po chlusnieciu pokarmem przez dziecko doslownie po chwili od podania posilku mialabym czekac 2 godziny i fundowac dziecku lezenie na brzuchu.
        • placenta-previa Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 06.06.16, 05:34
          Wydaje się, że mam ten sam problem z wcześniakiem, dziecko w 4 miesiącu, prężąc się i wyginając odmawia jedzenia, coraz mniej przybiera na wadze. Ponieważ to wcześniak z masą urodzeniową 1500, boję się bardzo spadku wagi. Proszę o informację, czy Pani dzieci nadrobiły swoje kilogramy? Kiedy to nastąpiło? Kiedy ustąpiły objawy refluksu?
    • kerir Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 06.04.18, 14:03
      Hej. Twój wątek był napisany już dawno ale jestem ciekawa jak rozwiązaliście problem bo ja też mieszkam w Danii i córeczka ma zdisgnozowany refluks ukryty. Możesz coś napisać? Albo na mój mail felicity9@poczta.onet.pl pozdrawiam
    • mateusz.cwenar Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 28.05.22, 20:18
      Dzień dobry, czy jeszcze przegląda Pani czasem forum? Jestem tata 11 tygodniowej dziewczynki, która ma to samo, co kiedyś Pani synek. Błagam o kontakt pod numerem 601 555 531 Panią lub kogokolwiek kto wypowiadał się tu na forum i miał podobne problemu z ukrytym refleksem :(
    • aneczkapiatek Re: Refluks ukryty u niemowlaka- pomocy 07.02.26, 07:24
      Hej, mój synek miał refluks – ulewanie, wyginanie się i krótkie drzemki non stop. Lekarz mówił, że to normalne i trzeba czekać. Trafiłam jednak na inne podejście (dotyk, masaż brzuszka , sposób noszenia) i po ok. 1–2 tygodniach było dużo spokojniej – lepszy sen i mniej napięcia. Refluks nie zniknął całkiem, ale różnica ogromna. Kożystałam z kursu tego Pana fizjoterapeuty BabyBalans. Polecam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka