Dodaj do ulubionych

USG brzucha

24.11.14, 08:55
Moj synek ma 1roczek i 5 miesięcy. chce mu zrobic USG brzucha i mam pytanie - jak wykonuje się takie badanie ? on napewno nie da się położyć i nie będzie spokojnie leżał - czy i jakie sa sposoby na usg tak malych - ruchliwych dzieci ? nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak to zrobić...
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: USG brzucha 24.11.14, 12:11
      Witam,
      specjalnych sposobów to raczej nie ma (może zależeć od wykonującego badanie), ale zgadzam się, że profilaktycznie warto takie badanie zrobić. W praktyce spotkałam się z sytuacjami, że w przypadkowo zrobionym badaniu wykryto zmiany, które na tym etapie były do wyleczenia (np. złogi wapniowe w nerkach),
      pozdrawiam serdecznie
      • eemcia82 Re: USG brzucha 24.11.14, 12:53
        czyli co mam "na sile" trzumać dziecko? przeciez to jest niemozliwe aby tak dala rade go trzymac aby sie nie ruszal wcale...
        • eemcia82 Re: USG brzucha 24.11.14, 12:54
          a badanie musze zrobic - dziecko ma wszystkie wyniki badan dobre a ma zaparcia i widac ze po prostu czasem boli go brzuszek :(
        • ewa.misko-wasowska Re: USG brzucha 24.11.14, 13:03
          może się uda czymś zabawić, zainteresować
          • eemcia82 Re: USG brzucha 24.11.14, 13:07
            nie da :( moze dziecko panicznie boi sie lekarzy ... eh myslalam ze jest moze na to jakis sposob :(
        • tatrofanka Re: USG brzucha 25.11.14, 20:55
          My robilismy usg jak miał 6 m-cy i 18 m-cy i potem wiele wiele razy.
          Robiła je doświadczona lekarka-doswiadczona w pracy z dziecmi :-) Np. zawsze miała ze sobą ze dwie zapasowe spódnice bo chlopcy w takim wieku lubia siknąc ;-) w trakcie

Byliśmy zawsze z męzem, ale w sumie gładko szlo. Czasem sie człowiek niepotrzebnie boi.
          Jak miał 4 latka z marszu weszliśmy na tomografię głowy i też dało rade,
          Kilka rtg tez przeszedł, na jednym został sam, bo istniało prawdopodobieństwo że jestem w ciąży.

U nas hardcore był przy pobieraniu krwi, było tak ze trzymaliśmy go w trzy osoby na siłe i ledwie daliśmy rade- miał wtedy niecałe 3 lata.

• eemcia82 Re: USG brzucha 26.11.14, 07:52
            oj tak u nas pobranie krwi tez maskarka... narazie daje rade sama go utrzymac - ale mysle ze juz niedlugo nie dam :(
            i wlasnie po jednym z pobran krwi - beznadziejna kobieta "pielegniarka" to robila - maly az sie zaniosl z placzu :( teraz moje dziecko boi sie panicznie kazdego lekarza :((
            ale o tymn sie juz naczytalam - ze to minie z czasem.... ale na dzis dzien isc do lekarza z malym to jedna wielka trauma dla niego i dla mnie tez - bo naprawde nie wiem jak mu pomoc zeby przestal tak panicznie sie bac :(
    • eemcia82 Re: USG brzucha 24.11.14, 13:02
      prosze o wypowiedz jakiejs mamy ktora robila USG - jak to wygladalo ??
      • anitat Re: USG brzucha 24.11.14, 14:08
        Mały (1,7 roku) ma robione usg co dwa miesiące z powodu kamicy nerkowej. Rusza się to normalne. Lekarz który ma do czynienia z dzuećmi zrobi usg nawet jak dziecko się wierci. Ja zabieram nową zabawkę małą jakąś i zabawiam. Czasem jest lepiej czasem gorzej ale da się.
        • lea228 Re: USG brzucha 24.11.14, 14:16
          trzymałam na siłe, najlepiej iść w 2 osoby,
        • eemcia82 Re: USG brzucha 25.11.14, 08:39
          a czy wyniki badan moczu i krwi u twojego dziecka przy kamicy nerkowej byly w normie ?
          u mojego synka są - ale wlasnie kamice podejrzewam :(
          • anitat Re: USG brzucha 25.11.14, 08:42
            Nie wiem czy to do mnie pytanie.
            Ogólne wyniki moczu i krwi idealne. Szczegółowe już nie.
          • anitat Re: USG brzucha 25.11.14, 08:45
            A na podstawie czego podejrzewasz kamicę ?
            • eemcia82 Re: USG brzucha 25.11.14, 08:56
              czesty napadowy bol brzuszka. czasto dziwny zapach moczu.
              bywa tak ze maly nie robi siku przez 10godz a potem sie duzooo w pieluszce.
              mlody czasem wyniotuje.
              wyniki ma idealne ... rozmaz itd. tez
            • eemcia82 Re: USG brzucha 25.11.14, 08:56
              a jakie "objawy" miał twój synek ?
              • anitat Re: USG brzucha 25.11.14, 09:05
                ŻAdnych. On się urodził już z dwoma kamieniami na prawej nerce po 3 mm. Dla noworodka to duże.
                Dopiero teraz pojawiła mu się kolka nerkowa i jeden kamień się "ruszył"
                "Dziwny" zapach moczu, pewnie intensywny, kwaśmy to świadczy o tym że jest dużo kwasu moczowego w moczu ale to może świadczyć o tym że dziecko jest niedopojone.
                Zrób usg będziesz miała jasność. Dopiero później inne badania.
      • fizmedka Re: USG brzucha 25.11.14, 09:18
        Cora miala1,5 roku jak z urosepsa trafila do szpitala. Nastepnego dnia miala usg. Lekarka poprosila bym wziela ze soba telefon i pokaxala malej co nieco, jakas bajeczke. Zadzialalo, przelezala grzecznie. Nastepnego dnia bylo kolejne robione juz przez radiologa, zeby rozwiac watpliwosci i ta sama technika poozwolila spokojnie zrobic badanie:) zreszta ten lekarz byl tak profesjonalny i szybki ze wszystko ladnie tlumaczyl malej i ta sluchala jak uzeczona:)
        • eemcia82 Re: USG brzucha 25.11.14, 09:34
          HMM czyli bede dziwna mama ale na mojego synka najb. na uspokojnie dzialaja - kluczyki od samochodu ( nie nie inne tykko te te :) ) laptop i paczka papierosow... eh bedzie sie dzialo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka