Dodaj do ulubionych

Witamina D - dawkowanie

01.01.15, 22:51
Witam w Nowym Roku :) Na ostatniej wizycie rozmawiałam z Panią Doktor na temat dawkowania witaminy D. Córka czasami wypija "magiczne" 800 ml mleka (akurat ma fazę na futrowanie i przeskoczy wreszcie 25 centyl!) ale nie jest to tendencja stała. Jeżeli z wyliczeń wychodzi, że wypiła w danej dobie 800 ml mleka to czy na nazajutrz mogę jej podać witaminę D czy zrezygnować z jej podawania? A może poczekać z brakiem suplementacji aż będzie zjadać 800 ml każdego dnia? Witaminę podaję z rana podczas pierwszego lub drugiego karmienia.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Witamina D - dawkowanie 02.01.15, 13:12
      Witam,
      można pominąć dawkę, jeżeli dziecko spożywa prawie 800 ml/dz mm to można wit. D podawać co 2-gi dzień.
      Pozdrawiam noworocznie!
      • kawagu Re: Witamina D - dawkowanie 03.01.15, 22:11
        Dziękuję za odpowiedź :) Już dzisiaj nie podałam witaminy D mojemu Głodomorowi ;)
      • kawagu Re: Witamina D - dawkowanie 04.05.15, 20:49
        Pani Doktor piszę na starym wątku aby miała Pani ewentualny obraz poprzedniego dawkowania witamy D. Obecnie córka kończy 7 miesiąc życia. Jakoś tego wcześniej nie skojarzyłam ale przez zmianę diety przestałyśmy pić 800 ml. Chodzimy ostatnio do różnych pediatrów i żaden nie zapytał o witaminę D a ja jakoś nie skojarzyłam tego aby zapytać czy przy nowym sposobie żywienia nie trzeba jej znowu podawać. Najbliższą wizytę mamy dopiero pod koniec maja i będzie to wizyta szczepienna tj. po przerwie pół rocznej wracamy do szczepień (odczyn i rozdzielenie szczepień).
        Jadłospis w skrócie wygląda tak:
        I śniadanie - mm 180 ml
        II śniadanie - jogurt dziecięcy (Nestle lub HIPP)
        Obiad - własny obiadek czyli warzywa, mięso i oliwa
        Deser - owoce z kleikiem ryżowym lub orkiszowym (HIPP lub Bobovita)
        Kolacja - kaszka orkiszowa własnej roboty z mm 180 ml
        Czyli w sumie wypija 400 ml mleka a nie 800 ml. Napisałam cały jadłospis bo nie wiem czy gdzieś jeszcze nie ma witaminy D. Czy ja jednak nie powinnam zmienić dawkowania tej witaminy D a dokładnie nie powinnam jej podawać co drugi dzień? Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam córce. W sumie jogurty jemy dopiero od niedawna tj. trzecie mm wyeliminowałam niecałe 3 tygodnie temu.

Swoją drogą zaczyna być słonecznie. Słyszałam na etapie leczenia niepłodności, że witamina D wchłania się przez oczy i nie należy ich zasłaniać za bardzo okularami. Ale jak będzie duże nasłonecznienie to czy można dziecku nałożyć okulary słoneczne? Czy takich rzeczy się nie praktykuje u tak małych dzieci?

Będę wdzięczna za odpowiedź :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka