Dodaj do ulubionych

Proszę o odpowiedź

04.05.15, 16:45
Dzień Dobry
mój 5 letni Synek tydzień temu zagorączkował. Przez 1,5 doby obniżałam mu temp, leżał, nie chciał jeść. Po 2 dniach gorączka zniknęła, dziecko się ożywiło i odzyskało apetyt. Brak innych objawów, jedynie katar. Po kolejnych 3 dniach ( 2 maja ) rano ból ucha. Pokazałam dziecko lekarzowi w świątecznej pomocy. Nie dostaliśmy antybiotyku tylko zalecenie: podawania ibuprofenu, krople do nosa - kontrola ucha po weekendzie. Dzisiaj ( 4 maja ) byłam u naszego pediatry - oba uszy brzydkie, bardzo gęsty katar i dudniący kaszel. Dostaliśmy:
1) Nebulizacje z Mucosolvanu 2ml + 2 ml soli
2) Inhalacje na nos Nebudose 3 x 5ml
3) Pulneo 3 x 20 kropli
4) Zyrtec 2 x 8 kropli
Po powrocie od lekarza podałam dziecku Zyrtec ( miałam w domu ) i zrobiłam nebulizacje z Mucosolvanu. Niestety później przeczytałam na opakowaniu, że Zyrtec można podawać tylko przez 3 miesiące po otwarciu - mój był stary ...
Pani Doktor denerwuję się tym bardziej, że po ok. 3 godzinach dziecko stało się senne i narzekało na zmęczenie. W tej chwili śpi, temp 37,7 C. Wyrzuciłam stary Zyrtec i mam już nowe opakowanie. Czy mogłam zaszkodzić dziecku, czy niepokoić się tą sennością i czy podać mu wieczorem lek ponownie ??? Dostał o godz. 11.00 8 kropli ( waży 16 kg ). Czy podawac mniej ? Bardzo proszę o radę. Czy te 3 leki: nebulizacje z Mucosolvanu, Zyrtec i Pulneo nie wchodzą w interakcje ? Jeszcze wczoraj dziecko było żywe, biegało a tu nagle dzisiaj po podaniu leków pokładało się, narzekało na zmęczenie i w końcu usnęło.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka