Dodaj do ulubionych

ospa: mycie

20.01.17, 10:51
jednak mamy ospę! wczoraj pierwsze kropki, nie ma ich bardzo dużo. synek dostał neosine, kropelki fenistil i do psikania octenisept. ale z tego wszystkiego zapomniałam zapytać pediatry czy można normalnie zmoczyć woda i umyć dziecięcym mydłem, potem spłukać i delikatnie osuszyć? czy samą wodą tylko? nie mamy się myć nadmanganianem potasu.
pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: ospa: mycie 20.01.17, 12:41
      U nas też ospa - myć można normalnie tylko raczej prysznic niż kąpiel.
      • katarzynajarzyna Re: ospa: mycie 20.01.17, 15:29
        dzięki.
        czy u Was tez niektóre pęcherzyki pękają (zamiast się zmienić w krostkę i zasuszyć)? synek się nie drapie, ale zauważyłam kilka takich "pękniętych" pęcherzyków, są tam malutkie ranki, obawiam się żeby nie miał blizn...
        • carmelita81 Re: ospa: mycie 20.01.17, 17:07
          Tak córa ma parę takich ranek. Wydaje mi się że to może być od np potarcia ubraniem czy jaieś inne uszkodzenie mechaniczne pęcherzyka.Jeśli nie będzie tego drapał to raczej nie powinny zostać blizny. U nas krostki wyszły prawdopodobnie na błonach śluzowych gardła i córa kaszle aż do wymiotów. Maskara normalnie...
          • katarzynajarzyna Re: ospa: mycie 20.01.17, 18:00
            też mi się wydaje, że pękają od potarcia. być może jest tak, że ta mała ranka się po prostu zagoi, bez żadnych śladów (mam nadzieję). najgorzej chyba jest rozdrapywać i wtedy blizny murowane.
            też mamy kilka pęcherzyków w buzi i chyba na łukach podniebiennych.
            do buzi nadaje się gencjana (roztwór wodny).
            biedne te Muchomorki nasze - muszą to przetrwać, a my z nimi. a u nas w kolejce czeka jeszcze dwu i pół latek i my...
            dzięki carmelita81, wszystkiego dobrego i szybkiego odpadnięcia strupków, fajnie się wesprzeć wzajemnie :-)
            • carmelita81 Re: ospa: mycie 20.01.17, 21:21
              :) racja wsparcie się przydaje.Ja mam na stanie jeszcze 7 miesięczniaka - jestem załamana jak pomyślę że młodsza będzie przechodzić to samo. Naszczęscie i ja i mój małżonek przechorowaliśmy to cholerstwo. 3majcie się :)
    • bisiek10 Re: ospa: mycie 20.01.17, 22:57
      Moja cora ospe przechodzila latem.Wysypalo ja strasznie nawet w buzi.Kapalysmy sie codziennie.Mimo tego ze sie nie drapala w miejscach wiekszych wypryskow slady ma do tej pory.Brala tylko syrop antyhistaminowy no i smarowanie :)
    • ewa.misko-wasowska Re: ospa: mycie 23.01.17, 11:01
      Tak,
      krótka kąpiel w wodzie z mydłem lub prysznic i delikatnie osuszyć,
      dużo zdrowia
      p.s. po chorobie polecam maść z wit.E - zmniejsza ryzyko blizn
      • katarzynajarzyna Re: ospa: mycie 27.01.17, 12:26
        o, super, dziękuję Pani Doktor - będę smarować :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka