Dodaj do ulubionych

Zinnat dawkowanie

23.01.17, 21:28
Witam
Mam pytanie syn wazy 21kg dostal Zinnat 250mg/5ml ma brac 2x4ml, ale czy to nie jest troche za mala dawka jak na jego wage? Wszedzie czytam, ze lekarze nawet wieksze dawki Zinnatu przepisuja, a moj chyba dostal troche za mala.
Obserwuj wątek
    • 2blizniaki2 Re: Zinnat dawkowanie 24.01.17, 23:39
      Moje dzieci mają 3 lata i ważą 15.5kg i biorą ten sam 2x3,5ml.
      • anetam1984 Re: Zinnat dawkowanie 25.01.17, 10:47
        No mi sie wydaje, ze za mala ta dawka i antybiotyk noe dziala. Juro bedzoe 3 doba brania i ide do lekarza po zmiane antybiotyku.
    • ewa.misko-wasowska Re: Zinnat dawkowanie 25.01.17, 10:46
      Witam,
      a jakie jest rozpoznanie? Przy ZUM możemy dać mniejszą dawkę...
      pozdrawiam
      • anetam1984 Re: Zinnat dawkowanie 25.01.17, 18:18
        Dostal w poniedzialek Zinnat, aby nie rozwinelo sie zapalenie oskrzeli, wtedy jeszcze osluchowo bylo czysto. Poszlam dzisiaj z synem do przychodni, bo koszmarnie kaszle, nawet inhalacje z nebbudu nie pomagaja na kaszel no i jednak zapalenie oskrzeli sie rozwinelo. Pani doktor jeszcze jutro kazala nam wziac Zinnat, bo to bedzie 3 doba, jesli nie bedzie poprawy to dala recepte na Klacid i w piatek rano mamy juz podac Klacid. Klacid ma przepisany ten 250mg/5ml i ma brac 2x3ml wiec juz tak za wczasu sie zapytam czy dawka tego Klacidu bedzie dla niego prawidlowa, jesli wazy 21kg?
      • anetam1984 Re: Zinnat dawkowanie 26.01.17, 18:18
        Pani doktor wlasnie wrocilam z synem od lekarza prywatnego, ma zmiany w prawym gornym placie pluca, mam zwiekszyc dawke nebbudu do calej ampulki, przed podac inhalacje z 10 kropli berodualu, ale ma caly czas brac zinnat jesli jutro nie bedzie poprawy to do Zinnatu mam dolaczyc Klacid. I ma brac 2 razy dziennie ten Zinnat i 2 razy dziennie Klacid. Klacid ma brac w dawce 2x3,8ml ja nawet nie mam jak mu odmierzyc tej dawki tak dokladnie, bo strzykawki nie maja takiej podzialki to raz, a dwa czy to bezpieczne laczyc tak dwa antybiotyki? Czy lepiej zeby z dzieckiem pojechala jutro do szpitala? Nigdy nie spotkalam sie z czyms takim,aby laczyc dwa antybiotyk
        • ewa.misko-wasowska Re: Zinnat dawkowanie 26.01.17, 21:20
          Czasami podajemy 2 antybiotyki - właśnie w takiej kombinacji. Dawka 2x3 ml jest odpowiednia.
          Pozdrawiam
          • anetam1984 Re: Zinnat dawkowanie 26.01.17, 21:26
            Ta druga pani dr kazala podawac Klacid w dawce 2x3,8ml
          • anetam1984 Re: Zinnat dawkowanie 26.01.17, 21:29
            A jaki odstep czasowy najlepiej zachowac miedzy tymi dwoma antybiotykami? Syn bierze Zinnat o 10:30 i 22:30. No i jak odmierzyc strzykawka te 3,8? Nie mam takoe podzialki. Na ulotce nie ma tez naposanego dawkowania co do wagi jest tylko ta tabelka z dawkowaniem do wagi np 20-29kg 3,75ml 2 razy dzoennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka