efka48 20.03.07, 10:08 prosze o odpowiedz do kiedy obciaga sie u chłopca penisa i przemywa sie gotowana woda dziecko ma rok Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tara34 Re: chłopiec 20.03.07, 13:09 przepraszam,ale muszę zapytać .Co to znaczy?jakie obcięcie penisa? Odpowiedz Link Zgłoś
efka48 Re: chłopiec 20.03.07, 14:09 nie obciecie tylko obciagniecie napletka i przecieranie woda gotowana jak dlugo to sie robi Odpowiedz Link Zgłoś
tara34 Re: chłopiec 20.03.07, 15:13 przepraszam albo żle przeczytałam albo napisałam czasami w pospiechu tak się dzieje.Mam synka ktory ma rok i siedem miesięcy ma stulejkę i zastanawiam się nad metodą leczenia można rownież leczyć zachowawczo stosując maść sterydową.Ciekawa jestem czy ktoś probował w ten sposob odprowadzić napletek Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: chłopiec 20.03.07, 15:38 ja słyszałam ,że do drugiego roku życia nie odciąga się.Sama już nie wiem . Syn ma prawie 6 m-cy , więc mamy jeszcze trochę czasu ,ale również chciałabym wiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: chłopiec 22.03.07, 00:01 Napletek u chłopców może być sklejony z żołędziem penisa do drugiego roku życia. I jeżeli zwężenie napletka nie powoduje utrudnienia w oddawaniu moczu ani stanów zapalnych cewki moczowej, to wszystko jest ok. Spokojnie przy kąpieli dziecka można próbować odciągać napletek, wtedy tkanki dziecka są bardziej rozluźnione i powinno to przychodzić łatwiej. Jeżeli się nie udaje, to do 2 r.ż nie należy się tym martwić. Później można zasięgnąć rady chirurga/ urologa dziecięcego. Pytasz "do kiedy obciaga sie u chłopca penisa i przemywa sie gotowana woda dziecko ma rok". Jeżeli napletek się odciąga to przemywanie żołędzi penisa, nie koniecznie gotowaną wodą, należy do normalnych zabiegów higienicznych, tak samo jak u starszych dzieci. O ile dobrze zrozumiałem Twoje pytanie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
efka48 Re: chłopiec 22.03.07, 16:53 Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś