Dodaj do ulubionych

Zapalenie ucha.

06.06.07, 22:10
Moje dziecko ma 3 raz w tym kończącym się roku szkolnym zapalenie ucha.
Ma 4 lata jest to pierwszy rok w przedszkolu. Już 2 razy miała zakładane
dreny ale obyło się bez nich.
Jakie badania należałoby wykonać aby ustalić przyczynę:
alergolog, 3 migdał, wymaz z nosa gardła ??
Czy coś jeszce oprócz tego ??
Słyszałam że na zatkane ucho płyn dobry jest wyjazd w góry czy to prawda.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Zapalenie ucha. 06.06.07, 22:30
      Mam co prawda o rok mlodsze dziecko ale mialam podobny przypadek z moim dzieckiem - czyli czeste zapalenia uszu.
      Zrobilismy takie badanie jak tympanograf (to jest badanie podobno na cisnienei w uszach - tu wykazuje plyn w uszach) i potem zbadano malemu trzeci migdal.
      Zakwalifikowano go do natychmiastowego usuniecia migdalka, bo okazuje sie, ze stad sie wlasnie biora te zapalenia uszu.
      Narazie dostalismy leki.

No i czekamy na zabieg.
      Prawde mowiac czeka si enawet i rok...
    • marzena_goralska Re: Zapalenie ucha. 08.06.07, 22:02
      Moja obecnie 4,5 letnia corka dosc czesto cierpiala z powodu zapalenia ucha.
      Najczestsza przyczyna byly przeziebienia i dlugo trwajacy katar. Ciezko bylo
      namowic Zare zyby czyscila nosek. Ona wolala to wszystko zwyczajnie 'wciagac'.
      A cala ta wydzielina zalegajaca w kanalikach prowadzacych do ucha wewnetrznego
      powodowala infekcje. W trakcie ktorejs z wizyt pediatra opowiedziala mi o dosc
      nietypowym zabiegu, ktorym sama wyleczyla swoja corke. Wyprobowalam i
      wyleczylam. Zara dawno nie miala zapalenia ucha. Ugotoj jajko, przepolow w
      skorupkach, okrec w chusteczke lub sciereczke i rozkrojona czescia przystaw do
      uszu. Potrzymaj az do wystygniecia, choc z zara nie bylo latwo. I tak przez
      kilka dni. Od tamtej pory cisza i spokoj.
      • madziulec Re: Zapalenie ucha. 08.06.07, 22:48
        I nie isc potem z ta polowka o polnocy na rozstaje drog???? I plujac przez lewe ramia 3 razy powiedziec "idz precz zapalenie ucha" tak jak mawial o kurzajce Tomek Sawyer???
        • marzena_goralska Re: Zapalenie ucha. 09.06.07, 21:48
          moze to i smieszne ale widac pomoglo. Zanim sie sama o czyms nie przekonam nie
          wysmiewam innych.
        • marzena_goralska do madziulec 12.06.07, 16:56
          Oczywiscie ze najlepiej naszpikowac dzieciaka lekarstwami, no i wyciac co sie
          da. Ja zawsze zaczynam od lagodniejszych procedur, a akurat pomysl z cieplem
          ulatujacycym z gotowanego jajka do wnetrza ucha do rada pediatry. Od roku corka
          nie ma klopotow z uszami . O czyms to swiadczy, prawda? Szkoda tylko ze
          niektorzy zaczym zaczna idiotycznie krytykowac nie wysluchaja drugiej strony.
          Troche mi przykro ze staralam sie komus pomoc wlasnym doswiadczeniem a zostalam
          w taki sposob potraktowana.
          • madziulec Re: do madziulec 12.06.07, 19:26
            Bylam u okolo 10 laryngologow.
            Specjalistwo dosc wysokiej klasy.
            Nie robie tak, ze lece tylko do podrzednego pediatry, nawet ze wzgledu an stan mojego dzieck ai jego inne choroby i nie spiesze sie z operacja, czy zabiegiem dziecka, uwazajac te procedury jako ostatecznosc. Nie traktuje mojego dziecka jako krolik doswiadczalny.
            Staram sie rowniez stosowac profilaktyke, a nie dowalac antybiotyki.

Wiadomo jednak, ze KAZDE dziecko jest inne.
            Na forum mozna przeczytac milion rad dotyczacych leczenia roznych dolegliwosci - kazda lepsza od drugiej, a wiele jest takich, ze szkodza dzieciom, o czym wielokrotnie mialam okazje si eprzekonac lezac w szpitaluy. Matki potem placza i blagaja lekarzy o pomoc.
            Moje dziekco ma przerost trzeciego migdalka, przez ten przerost ma plyn w uszach. Efektem tego jest rowniez wada wymowy i niedosluch.
            Nie da sie tego wyleczyc chocby i tysiacem jajek gotowanych na miekko, twardo, czy jajecznicami.

Wiec za takie sposoby bardzo dziekuje. Bo co innego jest gdy dziecko zachoruje na zapalenie ucha z powodow oczywistych typu niezalozenie czapki, a co innego gdy ma wade predysponujaca do zapalen ucha.

Tyle w temacie i gusla to nie to forum, naprawde.
            • marzena_goralska Re: do madziulec 12.06.07, 20:57
              Ale kolezanko, moja wypowiedz nie dotyczyla ciebie, bo rzeczywiscie do
              przerostu trzeciego migdalka to o czym pisalam ma sie nijak. Sprawdz kto pytal
              o rade co do zapalenia ucha.
              • madziulec Re: do madziulec 12.06.07, 21:31
                No to teraz - cofnij sie - napisz nowy watek i przepros ladnie, bo ja nigdzie nie sugeruje by u KAZDEGO dziecka stosowac operacje.
                Bo nie wiesz jaki powod moze byc u dziecka dziewczyny.
                Moze rowniez przerost trzeciego migdalka i mysle, ze nalezy to przede wszystkim zdiagnozowac a nie odprawiac czary-mary.
                • marzena_goralska Re: do madziulec 13.06.07, 11:02
                  Nie chcialam cie urazic w zaden sposob i zycze twojej dzicince jak najwiecej
                  zdrowka. Nie napisalam rowniez iz cieply kompres a nie czary - mary z jajka
                  jest jedyna metoda na leczenie zapalenia ucha, w kazdym badz razie na pewno
                  pomaga zlagodzic bol. Mozliwe ze to migdalki. I oczywiscie masz racje diagnoza
                  lekarza jest potrzebna. Jeszcze raz - chcialam pomoc a nie zaszkodzic wiec juz
                  nie gryz hehehe. Pozdrawiam.
    • kasikf73 Re: Zapalenie ucha. 10.06.07, 15:44
      Witam. Jestem mamą dwójki alergików. U syna alergia pokarmowa objawiała się
      właśnie zapaleniem ucha. Zaczął chorować w wieku 10 m-cy w ciągu roku uszy były
      chore 10 razy. Po zrobieniu testów z krwi(jak miał 2 latka) i wykluczeniu
      alergenów pokarmowych jak ręką odjął. Co prawda ma inne przypadłości związane z
      alergią,ale teraz nie ma kłopotów z uszami co było bolesne i uciążliwe.Córka
      natomiast zaczęła tracić słuch i miała płyn w uszach, teraz też już wszystko
      dobrze.Mam nadzieję że u Was to nie alergia bo moje dzieci nie mogą jeść bardzo
      wielu rzeczy np.cebuli,kapusty,kurczaka i oczywiście żadnego nabiału.
      Pozdrawiam
    • luisa111 Re: Zapalenie ucha. 13.06.07, 17:13
      WITAM!Stosowanie ciepla na miejsca zapalnie zmienione nie jest czyms
      nowym.zawsze utrzymanie zawinietego ucha z olejkiem kamforowym albo bolace
      gardlo przynosilo ulge a co za tym poprawe.Doloze tych czarow idopowiem ze
      niekiedy zamiast jajka stosuja ziemniak.Nie sadze aby odrazu uznac to za sprawe
      z gory przegrana.Sztuka tylko aby to cieplo zastosowac tam gdzie powinno byc a
      nie daj Boze na bolacy wyrostek.Ale autorka sama napisala ze byla to rada
      lekarza,wiec nie widze w tym nic zlego.
      • marzena_goralska do luisa111 13.06.07, 17:32
        dzieki za poparcie, najwidoczniej nie wszyscy w te czary wierza, ja tak bo
        mojej corce pomoglo i od roku nie ma sladu po zapaleniu uszu, dodam jeszcze
        tylko ze to o czym wspomnialysmy to tak zwana terapia cieplem
        • leli1 Re: do marzena__goralska 13.06.07, 18:08
          moj 3 latek od ciągłych infekcji ma przewlekłe wysiękowe zap.ucha. Leczony przeróżnymi a/biotykami-efekt żaden. Synuś coraz gorzej słyszy. Teraz mamy inne leki plus wyjazd nad morze - po przyjezdzie decyzja o założeniu drenow...no chyba ze mu przejdzie.
          Zastosuje pomysł z jajkiem choc wygląda śmiesznie.
          Nie sądze ze mu w ten sposób zaszkodze, a jeśli miałoby to pomóc to położyłabym mu nawet ciepłe końskie łajno. Nie chce aby miał zabieg i będę sie łapała nawet guseł aby go od tego uchronic.
          napisz tylko przez ile dni trwała ta jajkowa kuracja? :) i kiedy zobaczyłas poprawe. I jak długo trzeba to przy tym uchu trzymac?
          • marzena_goralska do leli1 13.06.07, 20:25
            To napewno nie zaszkodzi. Pamietam ze te jajkowe kuracje robilam przez 5 lub 6
            dni. Zaraz przed spaniem. Po przystawianiu jajek do ucha, corke smarowalam
            jeszcze za uszami mascia Wick. Jajka staralam sie trzymac przy uchu do
            wystygniecia ale z moja corka nie bylo to latwe. Ostatnia kuracje robilysmy
            prawie rok temu i jak na razie spokoj. Przyznam sie ze ja tez nie bardzo w to
            wierzylam dopoki sie nie przekonalam a te jajkowe kompresy robilam zeby
            zalagodzic bol. Pediatra, ktory mi to polecil powiedzial ze w ten sposob
            wyleczyl swoja corke.
            • micka72 Re: do leli1 13.06.07, 20:50
              Można jeszcze przykładać do ucha podgrzaną sól tzn w woreczku. należy uważać,
              bo sól bardzo szybko sie nagrzewa i można poparzyć malca. Chociaż pomysł z
              jajkiem wydaje mi się bezpieczniejszy. Moja mała ma zapalenia uszu od alergii
              więc jej nic nie pomaga, ale ten sposób z jakiem spróbuje-kto wie...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka