Dodaj do ulubionych

podróz z noworodkiem

07.06.07, 14:04
czy mozliwa jest daleka podroz samochodem z dwumiesicznym maluchem?mam tu na
mysli wyjazd za granice,ok.1500km.i ewentualnie jak sie do takiej podrozy
przygotowac aby maluch byl jak najbardziej bezpieczny?
Obserwuj wątek
    • 2006.mea1 Re: podróz z noworodkiem 07.06.07, 14:08
      Ja bym się bała jecyhac z takim maluchem w taką podróż a co na to pediatra ?
      Pytałaś
    • mariken jest możliwa :) 07.06.07, 14:35
      trzeba się jedynie dość często (co 3 godziny jeśli maluch nie jest częściej
      głodny) zatrzymywać na tzw. rozprostowanie kości ;). jeśli dziecko jest zdrowe,
      dlaczego nie? oczywiście w takim upale jak jest teraz musisz dobrze przemyśleć
      kiedy wyjechać itd - najlepiej chyba jechać nocą, maluch śpi i nie jest tak
      wściekle gorąco :). uważaj tylko na klimę w aucie - za duża różnica wewnątrz
      auta i na zewnątrz może spowodować przeziębienie.
      weź zwilżony ręcznik by w razie czego schłodzić malucha - ja wieszam go na
      rączce od fotelika. no i apteczka - coś na zbicie gorączki (czopki efferalgan
      80mg są super), cebion, euphorbium na katar, coś na odparzenia.

aha, jeśli jedziecie do innego kraju UE to warto zaopatrzyć się w kartę EKUZ (w
      NFZ wydają od ręki jeśli masz komplet dokumentów). karta pozwoli na bezpłatną
      wizytę u lekarza w razie czego :).

miłej podróży :),
      joaska z kaliną
    • tm3741 Re: podróz z noworodkiem 09.06.07, 22:15
      ja leciałam samolotem 2 godziny i to już była tragedia. nie wyobrażam sobie tak
      długiej podróży,co z kąpielą?
      • mariken :) 10.06.07, 00:30
        co z kapiela? nic :) dziecku nic nie bedzie jak raz nie wykapie sie o stalej
        porze. wczoraj z polroczna corka jechalismy z warszawy do hamburga, najpierw
        6,5h pociagiem, potem 3h samochodem. podroz w zasadzie przespala, budzila sie na
        jedzenie i troche zabawy. akurat z takimi maluchami jezdzi sie najlatwiej ;)))))

joaska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka