Dodaj do ulubionych

usg glowki

30.07.07, 21:43
Moj synek mial zrobione usg glowy (przy okazji pobytu w szpitalu ze wzgledu na
zoltaczke)i dostalam niepokojaca informacje o mozliwym niedotlenieniu. Badanie
wykonano w 9-tej dobie zycia, synek urodzil sie tydzien przed terminem, ciaza
byla prawidlowa, porod tez. Maly dostal 10 w Apgar. W opisie usg widnieje
zapis " na wysokosci rogow potylicznych obustronnie niewielkie obszary
hyperechogeniczne" Szczerze mowiac odchodze od zmyslow, snujac najgorsze
scenariusze. Jak nalezy zinterpretowac taka diagnoze (obs. PVL)? Jesli jest to
faktycznie niedotlenienie, to jakie moga byc nastepstwa. prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • kaka19821 Re: usg glowki 31.07.07, 09:48
      mój syn urodził sie i miał objawy niedotlenienia mózgu-miał usg główki- już 2
      razy. powinnaś powiedzedzieć o tym przy wizycie u lekarza rodzinnego. lekarz
      rodzinny powinien dać skierowanie do neurologa- jezeli nie da to zorganizuj
      wizyte prywatnie- jak najszybciej. za jakis czas ywoje dziecko bedzoie musiało
      mieć wykonane kolejne usg główki. każde dziecko z niedotlenieniem mózgu powinno
      być skierowane na rehabilitacje ruchową- głównymi następstwami niedotlenienia
      to: opóźniony rozwój ruchowy, ale jeśli od początku będzie podjęta
      rehabilitacja wszystko powinno przebiegać w swoim tempie. inne następstwa
      objawiają się w późniejszym wieku dziecka: zaburzenia koncentracji, uwagi,
      problemy z nauką- ale można tego uniknąć- trzeba jak najwięcej uwagi poświęcać
      dziecko -dużo zabaw ruchowych rozwijających wykonywać, śpiewać mówić
      czytać ....będzie dobrze:)ja też nic nie wiedziałam na ten temat- pomogły mi
      mamy na forum:)jeżeli bedziesz miała jeszce jakies pytania- pisz(u mnie lekarze
      mówią ze maleństwo rozwija sie prawidłowo- i nie byłam jezcze u neurologa- ale
      to niedotlenienie ciągle w główie mi siedziałao więc wypoiwedziałam sie na
      forum-kazda mama powiedziała- idz do neurologa. pomimo ze jest ok trzeba
      rehabilitować- tak profilaktycznie. a za 2 msc juz 3 usg główki- wizyte juz
      zamówiłam u neurologa i ciągle bawię sie z moim maleństwem. inni nazywają to
      rozpieszczaniem- a ja dbam o prawidłówy rozwój mego dziecka).
      • katy2003 Re: usg glowki 31.07.07, 15:07
        Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. W czwartek mamy usg, ktore zlecil nam nasz
        pediatra, bo tez jakos nie moze uwierzyc w te diagnoze. W szpitalu kazali nam
        powtorzyc badanie dopiero w pazdzierniku! Jesli to, co mowisz o rehabilitacji
        tak na "wszelki wypadek" to prawda, to nie rozumiem postawy lekarzy ze szpitala.
        Czy mozesz podac mi link do forum, gdzie cos wiecej na ten temat bede mogla
        znalezc? Dziekuje jeszcze raz i zycze wam powodzenia w walce z przeciwnosciami.
        Ja tez nie pogodze sie z wyrokiem. Trzymajcie sie.
    • kaka19821 Re: usg glowki 01.08.07, 07:40
      witam. wpisz w wyszukiwarce objawy niedotlenienia mózgu i wyskoczą tam rózne
      linki- poczytaj ale sie nie przerazaj. ja duzo wiem ze swojej pracy- pracuje w
      przedszkolu interacyjnym i mam do czynienia z różnymi dziecmi o róznych
      problemach.na forum na stronie 2 jest hasło objawy niedotlenienia mózgu-
      kaka19821- to była moja wypowiedz- tam są wypowiedzi równiez innych rodziców.
      (wczoraj byłąm u lekarza- mały ma słabe mięsnie- rozpoczęlismy rehabilitacje)-
      pozdrawiam
      • katy2003 Re: usg glowki 01.08.07, 08:10
        Dziekuje. A ile Twoj synek ma teraz?My jutro mamy to usg, dam znac czy diagnoza
        zdaje sie potwierdzac. Powodzenia, K.
        • kaka19821 Re: usg glowki 01.08.07, 08:23
          synuś ma 3 msc. do tej pory wszystko było ok.jesteśmy dobrej myśli-trzeba
          wiecej pracować i więcej uwagi mu poświęcać-i będzie ok.pozdrawiam.powodzenia.
    • serrdelek do kaka 01.08.07, 09:31
      jesli mozesz wstaw link z twoimi wypowiedziami
      dziekuje
      • katy2003 Re: do kaka 01.08.07, 09:39
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=907&w=66515092&a=66515092

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka