Dodaj do ulubionych

nocne bóle brzuszka

02.09.07, 23:08
Witam. od kilku tygodni mam problem z moim synkiem. w nocy pojawiają się bóle
brzuszka. dziecko budzi się z krzykiem, pręży się, brzuszek jest twardy,
dopiero po odejściu gazów uspokaja się, ale niestety czasem trwa to kilka
godzin. w takiej sytuacji dostaje wodę koperkową która widać że przynosi mu
ulgę. robiliśmy badania i jak zapewniał mnie pediatra wszystko jest w normie.
no ale skąd te bóle? Maluszek rano i na wieczór wypija Bebilon Pepti 2, w
dzień zjada zupkę, czasem gotowanego pulpeta, żadnych posiłków ciężkostrawnych
nie robię. zaczyna mnie to już męczyć. proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: nocne bóle brzuszka 03.09.07, 08:29
      A moze maly ma problem z tym mlekiem, ktory dostaje wieczorem ?
      • pafryk do kerstink 03.09.07, 08:38
        mój syn ma takie same problemy ma lamblie i grzyby ale teraz też zaczęłam się
        zastanawiać czy to nie przypadkiem wina mleka bo te bóle ma od urodzenia a od
        urodzenia pije bebilon pepti
        • kerstink Re: do kerstink 03.09.07, 08:49
          Po prostu odstaw to mleko i obserwuj. Pamietaj tez, ze przy lamblii kosmki
          jelitowe moga byc zniszczone, wtedy pokarm nie jest przyjmowany jak trzeba, on
          wtedy zalega a grzyb ma pozywke, rozwijaja sie gazy. Wiec to moze byc zlozonym
          problemem. Nie wiem, ile ma twoj syn i co on jeszcze je. Czasami trzeba tez na
          jakis czas odstawic gluten, bo on moze przeszkadzac w odbudowie kosmkow.
          Przerabiam to u siebie i swojej corki.
      • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 03.09.07, 20:23
        Mały pije to mleko od urodzenia. wiecie wpadłam na to że to może być wina mleka
        i dzisiaj na kolację podałam mu coś innego. mam dość bo mały wrzeszczał całą
        noc, spałam tylko godzinę więc jestem zrozpaczona bo dziecko cierpi a my razem z
        nim. zobaczymy co się dzisiejszej nocy będzie działo. ogólnie zapomniałam
        dopisać że mały ma skończone 13 miesięcy więc teoretycznie powinien jeść już
        wszystko, ale to niestety chyba tylko teoria....
      • gosia4082 Re: nocne bóle brzuszka 06.09.07, 18:07
        ja mam dokladnie to samo tyle ze u mojego synka zaczelo sie to w 4 miesiacu i
        dodam ze jest tylko na piersi wiec nie mam pojecia co to moze byc Ale ejstem juz
        wykonczona Bo do 3 miesiaca plakal w dzien i w nocy Pozniej przez miesiac bylo
        juz dobrze a teraz od 4 miesiaca placze cale noce Jestem wykonczona:(
        • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 07.09.07, 19:44
          A może spróbuj wyeliminować nabiał ze swojej diety, skoro karmisz maluszka
          piersią to niestety musisz eliminować wiele rzeczy w swoim jadłospisie :(
          Spróbuj też podać Dziecku w czasie ataku bólowego, jeżeli masz pewność że to
          brzuszek Wodę Koperkową. Bo może to poprostu kolka. Niektóre dzieci mają ją aż
          do 8 miesięcy :( Smutne! Mojemu przy kolce pomagała tylko woda koperkowa, choć
          próbowałam wszystkiego. powodzenia! :)
    • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 04.09.07, 19:23
      Słuchajcie, wczoraj dałam małemu na kolację mleko NESTLE Junior o smaku
      waniliowym. pierwszy raz od kilku tygodni mały przespał 6 godzin bez płaczu i
      nocnych krzyków :) co prawda potem trochę marudził i widać było że trochę go
      boli ale w ciągu dnia jadł Bebilon Pepti to może dlatego. super że znam
      przyczynę nocnych ataków bólowych mojego aniołka. mam nadzieje że teraz będzie
      już lepiej :) Pozdrawiam
      • kerstink Re: nocne bóle brzuszka 05.09.07, 07:51
        Dobrze obserwuj. Zastanawia mnie, dlaczego ma tolerowac mleko Nestle, a Bebilon
        Pepti nie.
    • pafryk Re: nocne bóle brzuszka 06.09.07, 14:36
      i co lepiej z tym brzuszkiem???
      • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 07.09.07, 19:39
        obserwuję małego cały czas. dzisiaj poszłam po kolejne pudełko mleka. mały zjada
        je z apetytem, nie ma żadnych objawów ani rzekomej alergii na białko mleka
        krowiego, bóle brzuszka ustąpiły. cieszę się z tego bardzo, bo wkońcu wysypiam
        się w nocy. jak powiedziałam o tym lekarzowi to stwierdził, że tak może być,
        gdyż BEBILON jest obciążeniem dla przewodu pokarmowego. dziwne to trochę, ale
        mam nadzieję że ja mam to za sobą :)Pozdraiwm i dziękuję :) Zdrówka dla Waszych
        Maluszków
        • pafryk Re: nocne bóle brzuszka 07.09.07, 19:55
          Ja mam troszkę inną sytuację, bo mój syn ma nie tylko bóle brzucha ale także
          zmiany skórne. Alergia na mleko krowie mu wyszła, ale też mam podejrzenia co do
          tego mleka tylko czym je teraz zastąpić Nutramigen jest jeszcze gorszy nie
          będzie chciał go pić.
          • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 07.09.07, 22:06
            a to napewno skaza? mi odkąd Mały skończył miesiąc lekarze mówili że ma skazę
            białkową i stąd ten Bebilon, ale jak widać już by miał jakieś objawy po nowym
            mleczku. A może warto spróbować ten NUTRAMIGEN no wyjścia nie ma, dzieci czasem
            akceptują różne smaki, ja np zastanawiałam się jak można pić Bebilon, przecież
            on okropny. próbujesz uzyskać jakieś informacje na ten temat na forum alergii?
            może tam szybciej kogoś znajdziesz. Powodzenia i zdrówka
    • ania_sor Re: nocne bóle brzuszka 08.09.07, 21:19
      witam Pidaj na noc wode koperkowa kup w aptece a napewno przejdzie
      pozdrawiam
      • pafryk Re: nocne bóle brzuszka 09.09.07, 09:21
        u nas jest tak jak opisałaś też od urodzenia tylko że mój syn jeszcze się przy
        tym strasznie drapie, na forum alergie poczytałam trochę i zrobiłam badania i
        sie okazało że ma lamblie.
        • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 09.09.07, 13:00
          Może spróbuj podać inne mleczko, wcześniej pisałaś że synek też pije bebilon.
          zobaczysz, może i jemu przejdą dolegliwości. może to i przez lamblie a może
          przez mleczko, pewności nie ma, warto spróbować. tylko obserwuj maluszka żeby
          bóle się nie pogarszały. a to że się drapie to też może alergiczne. nie pisałaś
          w jakim wieku jest dziecko, mój jak był malutki, tak do 4 miesiąca to drapał się
          cały czas. nie wiem czy była jakaś przyczyna, ale mu przeszło
    • aaaga79a Re: nocne bóle brzuszka 08.09.07, 23:13
      Mój synek też ma bóle brzuszka ale nie tylko w nocy i gazy go
      strasznie męczą. Najbardzej płacze jak ma puscic gazy. Wtedy
      strasznie płacze. Potrafi męczyć sie pół dnia i pół nocy aż w końcu
      piernie sobie i wszystko przechodzi (pod warunkiem że piernie
      pożądnie) Ma tak od urodzenia (mega kolki) i tak mu zostało.
      Czaasem przechodzi po Espmisanie, ale nie ma biegunek. Czy to tez
      może być Lambdia?
      Dodam że synek ma 6mies.
      • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 09.09.07, 12:51
        A czym karmisz synka? może jakieś mleczko mu szkodzi tak jak to było w moim
        przypadku, a jaj piersią to może coś zjadasz co jemu nie pasuje i wywołuje te
        bóle. spróbuj podać mu wodę koperkową
        • pafryk Re: nocne bóle brzuszka 18.09.07, 09:36
          Jak tam u Was przeszły bóle brzuszka po zmianie mleka???
          • vjolka83 Re: nocne bóle brzuszka 18.09.07, 21:18
            No przeszły. odkąd mały zjada NESTLE JUNIOR przesypia noc, czasem się budzi z
            krzykiem ale to dlatego że jest głodny. Wszystko jest OK. Wkońcu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka