Dodaj do ulubionych

czy to próchnica??????

06.10.07, 09:36
Ostatnio na zębach mojej 25 mies. córeczki zauważyłąm taki rdzawy nalot, szczególnie u nasady na jedynkach górnych, ale tez na jednej jedynce w dolnej części zęba. Jestem załamana, gdyż zawsze tak pilnowałam mycia rano po jedzeniu i wieczorem. Od miesiąca pracuję, dziecko w żłobku a właściwie pod opieka dziadków, bo chorowała. Brała tez antybiotyki ostatnio, ogólnien wrzesień po prostu okropny miesiąc.
I jeszcze te zęby,,,,, czy to próchnica??? Odpowiedzćie!!
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: czy to próchnica?????? 07.10.07, 00:20
      Może to być próchnica. A jakie antybiotyki brała mała. Czasem występują również przebarwienia po lekach.
      • magda8867 Re: czy to próchnica?????? 07.10.07, 09:14
        Córka brała we wrześniu najpierw CECLOR przez 6 dni, potem okazało się po 4 dniach, że ma zapalenie ucha i dostała BACTRIM, a po tygodniu leczenia Bactrimem wyszło, że nic nie pomógł (ucho dalej w stanie zapalnym) i dostała Augmentin na 10 dni!! Po prostu koszmar co przezyłam w trakcie tych ostatnich chorób i na koniec ta próchnica.
        A tak się starałam, myję córce zęby 2 razy dziennie, staram się żeby nie podjadała.
        Niestey w ciągu ostatniego miesiąca wiele się zmieniło, mała poszła od września do żłobka (a ja do pracy) i tam złapała chyba to choróbsko, które sie tak przedłużyło okropnie. W trakcie choroby siedziała u moich rodziców i dziadków, którzy pewnie nie pilnowali tak mycia zębów u mojej córki jak ja to zawsze robiłam. Poza tym moja mama nagminnie daje do picia córce herbatkę wprawdzie rozcieńczoną, ale herbata też zostawia przebarwienia.
        Na przyszły poniedziałek jesteśmy umówione do dentysty z córką, ALE CZY TO NIE ZA PÓŹNO?????????? JAK SZYBKO MOŻE POSTĄPIĆ TAKA PRÓCHNICA!?? PANIE doktorze proszę o odpowiedź!! Jstem załamana:(((((
        • mikolaj_danko Re: czy to próchnica?????? 07.10.07, 14:13
          Spokojnie. Próchnica u dzieci się zdarza b. często. Nie upilnujesz tego co zjada podrastający dzieciak. Spokojnie poczekaj na wizytę u stomatologa. Myślę, że narazie jest to wczesne stadium próchnicy.
    • dzela-226 Re: czy to próchnica?????? 07.10.07, 11:45
      Ja bym raczej stawiała na przebarwienia... Moja mała po jakimś
      antybiotyku złapała taki żółtawy nalot na zębach,częste mycie
      pomogło,nalot zszedł.Gorzej nam się walczyło z nalotem po zwykłej
      herbacie,którym została uraczona przez babcię,bez mojej wiedzy...Ale
      tą walkę też wygrałyśmy...pomógł elmex dla dzieci i sok z cytryny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka