Dodaj do ulubionych

przepajanie wodą a nadmiar wapnia i fosforu ????

13.10.07, 11:49
Na za wysoki poziom wapnia i fosforu u 6 tyg. dziecka karmionego piersią pediatra zaleciła 1,5 godz po karmieniu dawac dziecku ok. 20 ml wody - ze wypłucze to z organizmu. Karmie piersią i mam dziecku dawać butle wody??? sama mam nie pic mineralnej, tylko przefiltrowaną, gotowaną kranówę, nie jeść ryżu i odstawić preparaty witaminowe zawierające wit. D3 /dla karmiących chyba takiego nie znajdę/.nabiału ze względu na wysypkę i kolki u małej nie jem, wiec nie dostarczam jej za wiele wapnia i fosforu. dietę mam wogóle ubogą, ze względu na kolki.czy ktos miał podobną sytuację?? bo ja już nie mam sił - niedługo będę jeść powietrze, do teraz ratowały mnie choć trochę te multiwitaminy. Co robić??? Bo i dziecko ma wyniki wapnia i fosforu złe, ale i ja niedługo tak pociągnę na tej diecie cud:((((
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: przepajanie wodą a nadmiar wapnia i fosforu ? 15.10.07, 23:32
      Na początek myślę, że wystarczy odstawić vitD, co do wody nie jestem przekonany.
      • elke78 Re: przepajanie wodą a nadmiar wapnia i fosforu ? 16.10.07, 13:05
        u dziecka witamina D3 jest już odstawiona, pomimo to po 2 tyg.dalej po badaniu moczu laboratorium zadzwoniło ze wapń podwyzszony:(( (kreatynina 6,5, wapń 1,4). doczytałam ze z zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforowej wiąże sie m.in. silna potrzeba ssania u dziecka - u nas tak własnie jest - ciągle by ssała - nie wiem nigdy czy jest dalej głodna czy ssa dla ssania?? koszmar! do tego zaczęła ulewać i to już nie tylko swiezym mlekiem, ale po godz, dwóch po jedzeniu tak jakby juz wodą
        • agulak-1 Re: przepajanie wodą a nadmiar wapnia i fosforu ? 16.10.07, 13:36
          a u jakiego lekarza byłas z dzieckiem? ja miałam ten sam problem ale
          jak moja córka miała jakie s 3 miesiące. skierowano mnie do centrum
          zdrowia dziecka ale ze wzgledu na odlegle terminy poszlismy z nia do
          lekarki z centrum zdrowia dziecka ale prywatnie. musielismy zrobic
          komplet badan: wapn w moczu i krwi, fosfataze i fosfor w krwi o ile
          dobzre pamietam, poza tym kreatynine w moczu. dopiero na podstawie
          stosunku wapnia i kreatyniny lekarka okreslila stan dziecka. ja tez
          karmilam piersia i od razu po wizycie musialam mala przepajac
          herbatkami, sokami lub woda na przemian z piersia, miesiac pozniej
          dostawala na przemian piers i zupki jarzynowe a pozniej jarzynowo
          miesne. oczywiscie vit d3 odstawiona. i jak na razie odpukac jest
          ok. kolejna kontrole mam pod koniec roku.
        • misialski Re: przepajanie wodą a nadmiar wapnia i fosforu ? 16.10.07, 13:55
          A czy wapń w moczu nie oznacza czasem ze jest on właśnie wypłukiwany z
          organizmu? Moze warto zrobic pH krwi. Wiem ze przy zakwaszeniu organizmu wapn
          jest wypłukiwany w sporych ilosciach co powoduje jego ubytki w kosciach.

To tak jak z potasem w surowicy u chorych na raka. Duze jego ilosci oznaczają ze
          pacjent traci potas a nie że ma go nadmiar!
          • agulak-1 Re: przepajanie wodą a nadmiar wapnia i fosforu ? 16.10.07, 14:00
            ja jestem pod opieka Pani z Poradni Metabolicznej i mam do niej
            pelne zaufanie. Ona na podstawie poziomu wapnia i kreatyniny w moczy
            wylicza specjalny wskaźnik. Poza tym dziecko miało też robiony
            poziom vit d3 w organiźmie ktory byl znacznie podwyższony.
            poczatkiem całej historii bylo zbyt szybko zarastające ciemiączko.
            • elke78 do agulak-1 16.10.07, 14:26
              my dopiero dostaliśmy skierowanie do centrum zdrowia dziecka - nie wiedziałam ze takie są tam terminy. mozesz mi podac namiar na tego lekarza prywatnie? a jak było przy podawaniu innych płynów - czy miało to wpływ na karmienie piersią? jak długo karmiłas? i czy stosowałaś jaką specjalną dietę? a moze znasz normy tego wskażnika wapniowo-kreatyninowego? u nas laboratorium podało 2,45 ale nie wiem jak dużo jest podwyższony. u nas zaczeło się od podwyższonego hormonu tarczycy, który w kolejnym badaniu wyszedł OK, za to wapń i fosfor już nie:(
              • agulak-1 Re: do agulak-1 16.10.07, 14:41
                ja dostalam skierowanie w sierpniu i pani w rejestracji powiedziala
                mi ze mam przyslac skierowanie i lekarz zdecyduje czy przyjac
                dziecko jeszcze w tym roku czy juz w przyszlym. to mnie przerazilo i
                dostalam namiar do pani doktór rowińskiej. przyjmuje w przychodzni
                vivamed 679 28 83. ja karmiac nie moglam pic wody zywiec,
                ofraniczalam ryby, ryż, kasze gryczana, serki topione. ale chyba
                najlepiej by bylo pojsc do specjalisty nie chce ci nagadac glupot bo
                moze to nie jest dokladnie to samo co u mojego dziecka. panie w
                przychodni powiedza ci jakie badania trzeba zrobic. lekarka jest
                naprawde mila i bardzo troskliwa. jak bylam u niej pierwszy raz to
                okazalo sie ze laboratorium pomylilo wyniki badan mojego dziecka i
                ona zamiast od razu dac mi leki na podstawie badan stwierdzila ze te
                wyniki zupelnie jej nie pasuja do stanu dziecka i ze musze je
                koniecznie powtorzyc nastepnego dnia rano a ona przyjdzie do
                laboratorium i sama osobiscie sprawdzi wyniki i jesli sie powtorza
                to przyjmie mala po godzinach pracy juz w centrum zdrowia dziecka.
                bardzo mnie tym ujeła.
                • elke78 Re: do agulak-1 16.10.07, 15:05
                  dzieki za namiar! na pewno skontaktuje sie z tą panią doktor. ja też mam nie pić mineralnej, nie jeść ryżu i ryb - to powiedział pediatra małej.
    • gosia_73 Re: przepajanie wodą a nadmiar wapnia i fosforu ? 16.10.07, 15:42
      Ja również szczerze polecam p.doktor Rowińską.
      Doczekałam ze swoją córcią do wizyty w CZD i okazało się, po wyliczeniach p.
      Rowińskiej, że dziecko nie ma zaburzeń gospodarki fosforanowo-wapniowej, a żyłam
      przez 3 miesiące, jak Ty na wodzie oligoceńskiej przegotowanej, gotowanych
      jarzynkach i (również gotowanym) drobiu... ponieważ w szpitalu powiedzieli mi,
      że dziecko ma bardzo duże odstępstwa od norm fosforu i wapnia dla tego wieku.
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka