Dodaj do ulubionych

ALP-AMP co oznacza

09.12.07, 18:13
Panie doktorze co oznacza wynik z krwi ALP-AMP?, mój 5letni syn ma
215.Na internecie nie mogę nic znaleźć.Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaadi Re: ALP-AMP co oznacza 10.12.07, 17:19
      Fosfataza alkaliczna, norma u dzieci: 20 - 150 U/l. Enzym znajdujący
      się głównie w kośćcu, poza tym w wątrobie, jelitach. Najczęśćiej
      podwyższona aktywność tego enzymu związana jest ze schorzeniami
      kośćca: krzywica, osteomalacja, choroby nowotworowe; też nadczynność
      przytarczyc, niedobór wit. D3 i wapnia w pokarmie, choroby wątroby i
      nerek. Prawdopodobnie u twojego synka związane jest to z krzywicą
      lub z niedoboru D3 lub Ca. A inne wyniki są prawidłowe?
      • 37g Re: ALP-AMP co oznacza 10.12.07, 17:48
        fosfataza alkaiczna- wyniki w normie, moja miała 245U/I- pan doktor D.
        stwierdził,że jest ok.. Inne normy są dla dzieci kilkuletnich ,
        kilkumiesięcznych, kobiet i mężczyzn .pzdr
        • mamaadi Re: ALP-AMP co oznacza 10.12.07, 19:44
          A co na ten wynik powiedział pediatra prowadzący dziecko? Czy
          wykonywałaś dodatkowo analizę stężenia parathormonu i profil kostny?
          • 37g Re: ALP-AMP co oznacza 10.12.07, 21:10
            ok. skąd wziełaś te normy?
            • mamaadi Re: ALP-AMP co oznacza 11.12.07, 12:08
              Na podstawie norm laboratorium w którym robiłam badanie krwi mojego
              dziecka.
              • nusia780 Re: ALP-AMP co oznacza 11.12.07, 18:17
                Mój lekarz rodzinny-pediatra wysyła mnie do szpitala na oddział
                zakażny dla dzieci do Wrocławia,oprócz podwyższonego ALP-AMP ma CK
                199, do tego co kilka tygodni w nocy 1x wymotuje i oddaje stolec w
                tym samym czasie,takie ma dziwne ataki.Byłam dziś u innego lekarza,
                ten zalecił miesięczną dietę, a dopiero potem szpital, a ataki są
                coraz częstsze.Już sama nie wiem kogo słuchać.
                • mamaadi Re: ALP-AMP co oznacza 11.12.07, 19:16
                  Kinazę kreatynową ma w normie; czy oprócz CK i ALP miał wykonane
                  inne badania: morfologię i inne parametry biochemiczne: profil
                  wątrobowy, nerkowy, kostny, elektrolity, Mg? A te ataki to wymioty i
                  biegunka czy dodatkowo też ma drgawki? Jakieś inne objawy?
                  • nusia780 Re: ALP-AMP co oznacza 11.12.07, 19:41
                    Miał robiony opad,rozmaz, morfologię, kał-wszystko jest w normie i
                    dobre,usg dobre.Dziecko śpi, budzi się woła mnie bo źle się czuje,
                    mówi, że będzie wymiotował i w tym samym momencie zaczyna go boleć
                    brzuszek, siada na wc, oddaje stolec,stolec jest normalny, nie ma
                    biegunki, zwraca 1raz, i kładzie się spać i zasypia.i tak to
                    wygląda.ostatni posiłek je o 17:30.Ma podkrążone oczy ale ogólnie
                    wygląda dobrze.
                    • mamaadi Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 12:34
                      Przyznam, że dziwna sprawa z twoim dzieckiem. Wątroba też ok?
                      Dobrze, że było USG jamy brzusznej, wcześniej myślałam, że może coś
                      z żołądkiem nie tak. Ale może nadkwasota? Czy miewa zgagę? A co na
                      to wszystko lekarze, co ci powiedzieli? Co podejrzewają? Może warto
                      jednak położyć dziecko do szpitala i zrobić kompleksowe badania?
                      Aha, a czy mały jest nerwowy? Wiem, że ma dopiero 5 lat, ale może to
                      jakieś objawy nerwicowe. A jak wyglądają jego spojówki i błony
                      śluzowe - czy nie są blade albo zażółcone? Może pan dr Danko się
                      wypowie...
                      • nusia780 Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 13:37
                        Zdecydowałam sie na szpital we Wrocławiu i jak już jestem gotowa iść
                        to okazuje się, że na tą chwile nie ma miejsc, najwcześniejszy
                        termin 7.01.2008, więc czekam.Dziecko ogólnie wygląda dobrze, choć
                        moja teściowa widzi u niego żółtą plamkę na policzku-ja jej nie
                        widzę:))Na początku też myślałam, że to histeryczne ataki ale jak
                        zrobiłam te badania i wyszły podwyższone to już nie jestem pewna,
                        poza tym dziecko przeważnie śpi kiedy zaczyna źle się czuć.Nic, będę
                        czekać.Dziękuję i pozdrawiam
                        • 37g Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 14:32
                          moje dziecko ma ALT 254 U/I i jest w normie ( analizowało 3 lekarzy)!. Też ma
                          bóle brzucha ( szczególnie rano), zdarzaja się biegunki. Wszyskie wyniki w
                          normie tylko glukoza ponizej normy- mała ma 3,31mmol/l a norma od 3,9 lub 4,1.
                          robimy dalsze badania. Te normy od 30
                          • mamaadi Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 15:21
                            właśnie znalazłam ciekawą stronkę z normami i teraz to by się
                            wszystko zgadzało:)www.orzelmedcentrum.pl/index.php?
                            link=ciekawostki
                            • 37g Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 16:10
                              widze,że mamy podobny problem ze swoimi dziećmi. ALP sie nie martw bo wszystko
                              jest w normie! robiłaś małemu glukozę? ja jutro idę na dodatkowe badania. pzdr (
                              dodam ,że moja miała jak miała 1,5 roku to miała ALP ponad 330 U/I i tez było w
                              normie! wg norm i pediatry ze szpitala klinicznego.
                              • nusia780 Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 18:52
                                Dzięki za stronkę.To szystko jest śmieszne-wyniki dziecka były
                                konsultowane z 3 lekarzami, u dwóch bylismy osobiście, do trzeciego-
                                tego ze szpitala-dzwoniłam wczoraj, wszyscy zgodnie twierdzą, że są
                                lekko podwyższone, ale nie niepokojące,lekarz z chorób wątrobowych,
                                ten do którego dzwoniłam, twierdzi, że niepokojące są wymioty i to
                                trzeba zbadać, skąd się biorą, dlatego za miesiąc mamy jechać do
                                szpitala.
                                Zastanawiam się, czy nie lepiej podjechać najpierw do poradni chorób
                                zakaźnych-skierowanie mam od lekarza rodzinnego na oddział chorób
                                zakaźnych-i może coś w tej poradni lekarz zadecyduje, nie chcę
                                narażać dziecka na stres szpitalny.A co do badań to mamy taki
                                system, że wszystkie badania robiłam we własnym zakresie:)i juz mam
                                dość
                                • mamaadi Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 21:09
                                  We własnym zakresie? Nie dostałaś skierowania??? Szok...
                                  • nusia780 Re: ALP-AMP co oznacza 12.12.07, 21:13
                                    Nie, bo P.doktor twierdziła, że to histeria,a teraz wysyła mnie do
                                    szpitala:))) niech tam robią badania
                  • nusia780 Re: ALP-AMP co oznacza 11.12.07, 19:41
                    Drgawek nie zauważyłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka