mamajudytki.pl 13.12.07, 13:24 własnie dostałam wyniki posiewu 17 mies. córki.Występuje bakteria entercocus faecalis 10^3.Co to za bakteria?Miesiac temu miała zupełnie inną bo proteus mirabilis (10^6).Prosze o odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: komenterz do wyników posiewu 13.12.07, 15:00 Enterecoccus faecalis jest typowa bakteria kalowa (nawet nazwa na to wskazuje). Ilosc 10^3 nie wskazuje racezj na zakazenie, chociaz przydaloby sie obejrzec wykonane tego samego dnia badanie ogolne i zobaczyc dziecko. W posiewie bakteria ta wychodzi zwykle, gdy dziecko jest zle przygotowane, np. przetarte mokra chusteczka, a nie umyte... Odpowiedz Link Zgłoś
mamajudytki.pl Re: komenterz do wyników posiewu 13.12.07, 17:20 wydaje mi sie ze corke dobrze umyłam najpierw wodą z mydłem a potem samą wodą.Nie wiem co zrobic wizyte u nefrologa mamy dopiero w srode.Jutro jedziemy na szczepienie nie wiem czy mam o tym powiedziec lekarzowi rodzinnemu bo wolałabym chodzic z córka i leczyc u jednego lekarza.Prosze poradz mi! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: komenterz do wyników posiewu 13.12.07, 20:36 Moze byc tak ze cos sie "zaplatalo" pomiedzy wargami sromowymi. Tez powinnac dokladnie pomiedzy nimi myc. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajudytki.pl Re: komenterz do wyników posiewu 13.12.07, 21:53 wydaje mi sie ze dobrze umyłam pomiedzy wargami,uzyłam wacików i wody.Chociaz juz sama nie wiem moze powtórzyc posiew.Jutro porozmawiam z doktorem rodzinnym i poprosze chyba o skierowanie na ogólne i posiew.Bo moze masz racje i np pojemnik dotknął niechcący dupci lub tak jak mówisz coś sie zaplątało.Sama juz nie wiem ale nie dam juz sobie głowy uciąć ze wszystko zrobiłam dobrze,zwątpiłam,boje sie tylko tego czekania na siusiu córki bo ostatnio czekałam kilka dni bo za cholere nie chciała zrobic na stojąco dopiero robiła siku w pieluchę Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: komenterz do wyników posiewu 13.12.07, 22:46 Waciki nie. Wywal. Wacik musialabys po kazdym przeciagnieciu po skorze czy oklicy narzadow po prostu wywalac, bo inaczej jest brudny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajudytki.pl Re: komenterz do wyników posiewu 13.12.07, 22:51 bo kazdym wytarciu wyrzuciłam ale Ty co bys mi radziła.I mam jeszcze jedno pytanie czy wiesz cos jeszcze na temat tej bakterii?czy jest ona grozna? Odpowiedz Link Zgłoś
mamajudytki.pl Re: komenterz do wyników posiewu 13.12.07, 22:56 a i jeszcze jedno.Czy moze to byc tez od tego ze 2 tyg. temu miała rozklejane wargi sromowe?czytałam gdziesze jesli "naprawia sie" cos w okolicach intymnych to bakteria ta moze sie dostac.Czy wg Ciebie to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: komenterz do wyników posiewu 14.12.07, 06:54 Wpadnij na forum w mojej sygnaturce. Dziewczyny tez sporo wiedza. Ja mam synka i zauwazylam jedna zaleznosc - dopoki robil kupe w pieluche to zdarzala nam sie enterococcus faecalis. Potem zaczelam robic tak, ze po kazdej kupie bylo mycie i zmiana pieluchy i raoptem bakteria znikla.. Nie wiem jak Ty utrzymujesz higienie, nie to, bym Ci cos zarzucala, ale wlasnie u nas bylo tak, ze mi np. nikt nie powiedzial, ze dobrze byloby myc dziecko po kazdej kupie. Sa dzieci, ktore nie maja wad ukladu moczowego, a maja sklonnosci. U was taka sklonnoscia moga byc te sklejone wargi sromowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajudytki.pl Re: komenterz do wyników posiewu 14.12.07, 12:10 dzieki za pocieszenie.Ja po kupie wycieram corke chusteczkami ale zrobie tak jak radzisz i bede myja.Byłam dzisiaj na tych szczepieniach i lekarz rodzinny powiedział ze nie ma sie czym przejmowac bo 10^3 to nie jest zle a mocz jałowy w stu procentach nigdy nie bedzie i nie przepisał mi nic tylko powiedział ze za dwa tyg. mam powtorzyc badanie ogólne.Na wszelki wypadek pojade w srode jeszcze na wizyte u nefrologa.Mam nadzieje ze bedzie dobrze.Pozdrowienia dla Ciebie i Twojego SYNUSIA! Odpowiedz Link Zgłoś