janex19 10.01.08, 16:56 Czy istnieje zwiększone zagrożenie dla zdrowia jeszce nie urodzonego dziecka jeśli przyszli rodzice w momencie poczęcia byli pod wpływem alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniaczek1 Re: Poczęcie dziecka 10.01.08, 17:33 Tak istnieje prawdopodobieństwo iż dziecko może miec jakieś problemy ze zdrowiem,powiem więcej:gdzie wy mieliście rozum idąc do łóżka bez zabezpieczenia? Mam koleżankę której ojciec kochał się z jej matką w wyniku czego urodził się chłopiec ,który ma jaką wadę wrodzoną,której nie da się wyleczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
magoniaa Re: Poczęcie dziecka 10.01.08, 22:34 To nie ma kompletnie żadnego znaczenia!!!!! Przecież plemniki nie bywają "pijane" bo nie mają gębek :) jeden z moich lekarzy ginekologów mówi, ze gdyby nie alkohol nie było by połowy nas :) a co do wady wrodzonej to jakiż alkohol ma wpływ na geny? mój syn urosził się z wadą wrodzoną a uwierz mi, ze byliśmy trzeźwi "robiąc" go :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadi Re: Poczęcie dziecka 10.01.08, 22:44 Alkohol w chwili poczęcia dziecka wpływu mieć nie będzie, natomiast picie alkoholu w ciąży owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Poczęcie dziecka 10.01.08, 23:06 Magonia tak lekko piszesz o alkoholu w ciazy i braku jego wplywu na wady genetyczne ze mi ciary przeszly po plecach...Alkohol jest czynnikiem teratogennym powodujacym wystepowanie wrodzonych nieprawidlowosci w organizmie,pochodzacycm z zewnatrz.To ze nie szkodzi on matce nie znaczy ze nie ma wplywu na rozwijajacy sie plod.Czynnik teratogenny moze wywolac poronienie,wade wrodzona,zaburzenie wzrostu plodu,zaburzenia czynnosciowe,onkogennosc,mutagennosc.A tlumaczenie ze byliscie trzezwi podczas poczecia syna a ma on wade wrodzona jest niedorzeczne.Wady wrodzone sa uzaleznione od roznych czynnikow,nie tylko od alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_wyjec Re: Poczęcie dziecka 10.01.08, 23:10 Kasiak, ona nie pisze o alkoholu w ciąży, tylko o byciu pod wpływem alkoholu w chwili poczęcia. Dla mnie różnica jest znacząca, dla Ciebie nie? Zgadzam się, że poczęcie dziecka pod wpływem alkoholu nie wpływa na jego zdrowie. Natomiast w ciąży oczywiście pić nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
magoniaa Re: Poczęcie dziecka 11.01.08, 22:03 kasiak czytaj proszę posty dokładnie zanim skrytykujesz... jestem zdecydowaną przeciwniczką picia w ciąży!!! to żeby rozwiać wszelkie wątpliwości a pisałam tam o mnie i akurat tym aspekcie zachodzenia w ciążę i wad genetycznych bo akurat o alkoholu był post, na który odpowiadałam... pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Poczęcie dziecka 11.01.08, 22:09 a Ty moze bys przeczytala post powyzej zanim otworzysz buzie? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Poczęcie dziecka 10.01.08, 22:53 A to sie usmialam :)))) Akt seksualny to nie jest moment poczecia :) Plemniki potrzebuja troche czasu, zeby dostac sie do jajowodow, gdzie dochodzi do zaplodnienia komorki jajowej. Moze to byc w ciagu 24godzin albo i dluzej, bo plemniki czekaja wtedy na komorke jajowa. A wy macie czas wytrzezwiec :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadi Re: Poczęcie dziecka 10.01.08, 23:36 Fakt; wszystkim nam raczej chodziło o moment 'robienia' potomka a nie o faktyczne poczęcie dziecka;) Odpowiedz Link Zgłoś
wioollkka Re: Poczęcie dziecka 12.01.08, 13:26 Kiedy ja zaszłam ciąże nie wiedziałam o tym i przyznam że wypiłam ze 3 kieliszki wina piłam kawe nie wiedząc tego że jestem w ciąży potem już jak dowiedziałam uważałam by nie pić kawy ani lapki wina i urodziłam zdrowego ślicznego chłopca a wady wrodzone częściej występują u rodziców co biernie nadużywają różnych używek ale nie konieczne bo geny mają najwięcej do powiedzenia więc nie martw sie na zapas trzeba myśleć pozytywnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_wyjec Re: Poczęcie dziecka 12.01.08, 13:36 Pierwsze słyszę, że nie można pić kawy w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Poczęcie dziecka 12.01.08, 14:41 ja tez:))Oczywiscie ze mozna ale inna sprawa ze czasem od kawy odrzuca:) Odpowiedz Link Zgłoś