toto-1 04.03.08, 15:29 czy obniżone napięcie mięśniowe czyli ogólnie dziecko wiotkie czy ma to jakiś wpływ na pracę nerek - bóle brzucha przed oddawaniem moczu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaj_danko Re: onm a nerki 04.03.08, 20:58 Moim zdaniem nie. Chyba że wiotkości towarzyszy np. pęcherz neurogenny. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: onm a nerki 04.03.08, 20:59 Nie ma zakażenia układu moczowego? Odpowiedz Link Zgłoś
toto-1 Re: onm a nerki 04.03.08, 23:02 tak pojawiały się lekko podwyższone leukocyty. a co to jest ten pęcherz neurogenny? Odpowiedz Link Zgłoś
toto-1 Re: onm a nerki 06.03.08, 11:23 a czy ten pęcherz neurogenny się leczy czy operuje albo jakoś ćwiczy (syn jest rehabilitowany)? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: onm a nerki 06.03.08, 11:27 zum.org.pl/1.2.20.html tu masz o pecherzu neurogennym. Odpowiedz Link Zgłoś
toto-1 Re: onm a nerki 06.03.08, 22:44 poczytałam o tym pęcherzu i czym to jest spowodowane i mam jeszcze jedno pytanie. czy jeżeli dziecko miało rezonans głowy jak miało około10 miesięcy czy coś by wyszło na tym rezonansie czy to musi być rezonans kręgosłupa bo tak zrozumiałam że to jest główna przyczyna tych problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: onm a nerki 06.03.08, 22:50 No dobrze.. Ale dziecko w ogole ma jakies objawy nieprawidlowosci ze strony pecherza czy sie doszukujesz problemow? Przepraszam, ze tak zadaje pytanie ale to dosc wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
toto-1 Re: onm a nerki 07.03.08, 23:11 sika często, z przerwami, czasem "dosikuje", pojawiły się leukocyty i raz jest ok a raz podwyższone, mówi że go boli brzuszek przy sikaniu, jak sika to mocno wyciska mocz. wcześniej tego nie było a pediatra wspomniał że może to być na podłożu neurologicznym. dlatego te moje pytania. ma problemu neurologiczne(onm, zła postawa, jako niemowlak opóźniony ruchowo i krwawienia w główce) Odpowiedz Link Zgłoś
toto-1 Re: onm a nerki 17.03.08, 23:28 teraz to już całkiem zwątpiłam. byłam w kontroli u laryngologa i przy okazji rozmowa zeszła na nerki i mówiłam o tym pęcherzu neurogennym. lekarz stwierdził że to chodzi o to że syn nie trzyma moczu w nocy i tyle a nie tam jakieś problemy typu kręgosłup, rdzeń itp. i już nic z tego nie rozumie. jak to jest bo tyle strasznych rzeczy się naczytałam. czy ten lekarz chciał mnie może po prostu uspokoić? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: onm a nerki 18.03.08, 07:02 Nie trzymanie moczu wq nocy, czyli siusianie w nocy jets rzecza dosc normalna do pewnego wieku. Z tego co kojarze gdzies do 5-go roku zycia. Nawet ja (tu wcale Cie nie uspokajam) nie robie paniki, a moje dziecko ma 4 lata i spi w pieluchach, czasem mu sie tez zdarzy miec te pieluche zasikana, a czasem wstanie w nocy. W koncu to jeszcez dziecko. Co wiecej - wczoraj mial zasiusiane spodenki, bo nei zdazyl do lazienki w przedszkolu, a w koncu prawie 2 lata korzysta z nocnika. Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko. Moj syn akurat mial rowniez i wzmozone (po jednej) i oslabione(po drugiej) napiecie i asymetrie i stwierdzone niedotlenienie, wiec wydaje mi sie, ze moge na ten temat pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
toto-1 Re: onm a nerki 18.03.08, 10:16 ok rozumie że nietrzymanie moczu jest normalne -do pewnego wieku. synek ma 3latka czyli jeszcze może mieć z tym problem. ale chodzi mi o to czy ten pęcherz neurogenny to może być tylko słabsze utrzymywanie moczu ze względu na onm (obojętnie w jakim wieku)czy to zawsze oznacza jakieś nieprawidłowości od strony kręgosłupa rdzenia itp.? Odpowiedz Link Zgłoś