Dodaj do ulubionych

Ciemiączko

09.06.08, 15:35
Panie doktorze,
moja córeczka ma 2 miesiące i ma małe ciemiączko, pediatra poleciła
mi pójście do neurologa i zrobienie usg ciemienia.
Mała jest niespokojna,spi bardzo czujnie i czasami bardzo krótko 20
min a potem płacze, bardzo często zaciska rączki w piąstki a
ortopeda stwierdziła u niej duże napięcie w okolicy głowy a
kręgosłupa. Nie wiem czy coś jest nie tak neurologicznie czy po
prostu ten "typ" tak ma??? Zazwyczaj uspakaja się na rączkach choć
nie zawsze.
Czy może mi Pan polecić dobrego - z doświadczeniem neurologa w
Warszawie?? z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • aaapsik2 Re: Ciemiączko 09.06.08, 18:06
      myślę że macie dwa problemy-
      małe ciemiączko i niespokojny sen są objawami zbyt wysokiej dawki wit D3(i nie
      chodzi tu o ilość podawanych kropli) warto zrobić diagnostykę gospodarki
      wapniowo-fosforanowej -poproś lekarza o skierowanie do poradni chorób metabolicznych
      na Twoim miejscu do czasu wizyty jednak bym ograniczyła wit d3,jej niedobór nie
      jest tak groźny jak przedawkowanie.
      usg przez ciemiączko warto jest zrobić,zwłaszcza jeśli jest małe,bo to może być
      ostatnia szansa
      myślę że to duże napięcie mięśniowe to już inna sprawa-dla neurologa.
      • liduchna Re: Ciemiączko 09.06.08, 18:18
        od tygodnia nie podaję wit.D3 czy wiesz gdzie można zrobić takie
        badanie??? teraz jest gorąco to i tak produkuje się wit.D3 ale jak
        się uchronić aby to ciemię nie zarosło??? miałaś może podobne
        doświadczenie??
        • aaapsik2 Re: Ciemiączko 09.06.08, 18:25
          tak,mój synek miał zarośnięte całkowicie ciemiączko w wieku 3 miesięcy
          córka w wieku 5 miesięcy
          oboje byli niespokojni nim nie obniżyliśmy dawki wit d3(w naszym przypadku
          całkowite odstawienie)
          do tego dochodzi mała modyfikacja diety
          i pojenie dziecka do bólu
          badania możesz wykonać prywatnie
          fosfataza alkaiczna
          fosfor nieorganiczny
          magnez
          wapń całkowity
          wapń zjonizowany
          poziom wit D3

są to badania z krwi-musisz się dowiedzieć gdzie pobiorą krew takiemu maluchowi,
          trzeba pamiętać że robi się je na czczo-po jedzeniu nie warto bo wynik będzie
          nie miarodajny
          u takich maluchów na czczo-to minimum 4 godziny bez jedzenia.
          • aaapsik2 Re: Ciemiączko 09.06.08, 18:30
            aaa zapomniałam
            małe ciemiączko to nie wyznacznik
            ważne jest w jakim tempie zarasta.
            • liduchna Re: Ciemiączko 10.06.08, 00:45
              dzięki Kochana za podpowiedź, tydzien-dwa wydawało mi się że jest
              większe.Mierzyłaś obwód główki???
              U mojej pierwszej córki też ciemiaczko szybko zarosło, ale ona nie
              miała takich objawów- niespokojna-nerwowa.
              A do kogo chodziłaś- chodzi mi czy możesz polecić lekarza??
              koleżanka podpowiedziała mi abym jeszcze zrobiła badanie moczu, czy
              Ty też robiłaś analizę moczu? Jeżeli tak to co tam musi być aby
              pokazało, że to jest właśnie to zaburzenie, bo ja już robiłam dwa
              razy analizę w 1-m m-cu życia i pediatra nic nie stwierdził.
            • liduchna Re: Ciemiączko 10.06.08, 00:46
              a w jakim tempi ma zarastać wiesz???
              • betty-226 Re: Ciemiączko 10.06.08, 01:18
                Kurcze, ja bym tak nie szalała z tymi badaniami. Bez przesady.
                Możesz zrobić, oczywiście, podstawowe badania gospodarki, poziom wapnia, fosforu, fosfatazę alkaliczną. A bardziej szczegółowe badania jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli w ogóle traficie do poradni metabolicznej. Na własną rękę - po co?
                Ciemiączko standardowo zarasta między 9-18 miesiącem. Bywa że wcześniej, zwłaszcza jeśli dziecko rodzi się z małym. Moi dwaj synowie urodzili się z ciemiączkami na palec. Nie bywałam z nimi w poradni metabolicznej. Nie było takiej potrzeby. Należy pamiętać, że nawet jeśli ciemienia już nie da się wyczuć palcami, nie znaczy, że szwy już całkiem są zrośnięte.
                Pediatra zalecił USG przezciemieniowe, bo jak szybko ciemiączko zarosnie, to nie będzie takiej opcji. Zatem warto zrobić to teraz. Zwłaszcza, że maluch ma jakieś zaburzenia w rozkładzie napięcia mięśniowego. Wprawdzie bardzo rzadko zdarza się, że te zaburzenia mają podłoże neurologiczne i bardzo rzadko jest to *prawdziwe* 'wzmożone napięcie mięśniowe'. Ale sprawdzić warto, póki jest jeszcze ciemiączko, prawda? A najprawdopodobniej wystarczy krótka rehabilitacja i odpowiednia pielęgnacja dziecka (właściwe noszenie, podnoszenie, odkładanie - tak, zeby dziecko nie musiało nadmiernie napinać tych newralgicznych okolic). Niemowlę 2-miesięczne ma prawo zaciskać piąstki.
                Kolejna sprawa, że przy tym tzw. wnm dzieci bywają niespokojne. To jest wiek kolek, które również tak mogą wpływać. To może być alergia. To może być mnóstwo innych rzeczy. To może, ale nie musi być nadmiar D3.
                Myślę zatem, że spokojnie, bez nerwowych ruchów i tysiąca badań.
                Przepraszam za hurtowość odpowiedzi i jej chaotyczność ;)
                • liduchna Re: Ciemiączko 13.06.08, 09:50
                  Dzięki Betty,
                  czasami trzeba się zatrzymać i popatrzeć "troszkę" z boku na ten
                  problem, choć nie ukrywam jest to bardzo trudne. Powoli będę robić
                  badania, jedno mam już zrobione wapń i kreatyninę w moczu i
                  prawdopodobnie ma 2-u krotnie podwyższony współczynnik:-( mam tylko
                  nadzieję , że są na to sposoby aby obniżyć ten poziom.
                  Pozdrawiam
                  • 2asiula7 Re: Ciemiączko 13.06.08, 21:43
                    w W -wie polecam Dr Podgórską z Niekłańskiej (neurochirurg) my z
                    Małą do niej chodzimy (Mała ma 3 m-ce) jesteśmy bardzo zadowoleni.
                    Tam też robiliśmy usg przez/ciemiączkowe.
                    • liduchna Re: Ciemiączko 16.06.08, 21:58
                      Dzięki serdeczne za kontakt, a może masz jakiś telefon?
                      czy Wasza mała też ma kłopoty z ciemieniem?
                      pozdrawiam serdecznie
                      • 2asiula7 Re: Ciemiączko 26.06.08, 21:36
                        tel na ul. Niekłańską 022 617 11 92, 022 509 98 55 dr. Podgórska.
                        Pozdrawiam.
                    • man-kaaa Re: Ciemiączko 26.06.08, 11:34
                      Witam!!
                      Mojemu synkowi zarosło ciemię w wieku 3 m-cy,trafiliśmy do
                      dr.Mazurczaka z IMiD zrobił synkowi usg p/c i rtg główki niestety
                      wyszło iż synek ma "kraniostenozę"ja rodziłabym pójść do neurologa i
                      poprosić o dodatkowe badania czyli usg i rtg,u synka choroba wyszła
                      w rtg-enie niestety miał operację główki ale teraz jest dobrze i
                      rozwija się prawidłowo.Jeśli potrzebowałaby Pani tel.czy adresów do
                      lekarzy proszę dać znak a ja odpowiem.
                      • liduchna Re: Ciemiączko 29.06.08, 23:44
                        Witam,
                        a jaki był obiaw u Pani synka - przestała główka rosnąć?? czy
                        jeszcze coś innego ,że Pani poszła do lekarza?.
                        Ja robiłam usg przezciemiączkowe i wyszło wszystko ok. ciemie
                        jezszce nie zarosło, jest małe ale jest, moja lekarka pediatra
                        mówiła mi że ciemie to jeszcze nie wszystko ważne są jeszcze szwy
                        czaszkowe, które później zarastają. Jak to wyglądało u Pani synka???
                        • man-kaaa Re: Ciemiączko 30.06.08, 18:54
                          Witam!!!
                          U synka zauwazyla to ortopeda w 2 miesiacu ciemie jeszcze mial ale
                          bylo juz szczelinowate,kazala nam jak najpredzej pojsc do
                          neurologa.Owszem zgadzam sie z Pani pediatra ze sa jeszcze szwy ale
                          jest pare rodzaji kraniostenozy.Synek byl bardzo nie spokojny plakal
                          a wrecz az krzyczal,lekarze mowili ze to kolka jelitowa,jak sie
                          pozniej okazalo bolala go glowka.Synkowi zroslo sie ciemie i szwy
                          glowka rosla ale miala ksztalt jajka,mial robiona trepanacje
                          czaszki.Nie chce straszyc ale w szpitalu byly dzieci z samym
                          zarosnietym ciemieniem.Naprawde radze isc do neurologa i on zbada
                          synka a jak cos mu sie niespodoba da skierowania na badania.
                          • aaapsik2 Re: Ciemiączko 30.06.08, 20:58
                            Właśnie dlatego jestem tak przewrażliwiona jeśli chodzi o dzieci niespokojne
                            lekarze często to bagatelizują
                            a jak dla mnie-zdrowe dziecko to szczęśliwe dziecko
                            reszta ma jakiś problem ,np zaburzenia wapń-fosf.-choć nie koniecznie podkreślam!

mój synek ma zarośnięte ciemiączko i oba szwy czaszkowe
                            nie wiem jak,ale jak dla mnie to cud-bo miał typowe objawy kraniostenozy ,obyło
                            się bez operacji-sama dieta pomogła ...(?)
                            Właśnie dlatego tak często namawiam mamy na robienie podstawowych badań
                            maluchom,jeśli istnieje cień podejrzenia ....
                            w tym kraju ludziom się wydaje że podawanie dziecku wit d3 załatwia wszelkie
                            problemy z tym związane,powalające jest to że tak nie jest,a często jest to
                            działanie szkodliwe:(
    • maman.0507 Re: Ciemiączko 26.06.08, 12:32
      Najśmieszniejsze jest to, że czyta się, bo spotkałam się w wielu
      artykułach, czy w prasie czy w internecie, że niedobór wit.D3
      powoduje niespokojny sen, jak również nadmiar wit.D3 ma wpływ na sen?
      Co tu jest prawdą?
    • aga29wawa Re: Ciemiączko 26.06.08, 23:22
      moj synek mial zaburzenia gospodarki wapniowo - fosforanowej i byl
      leczony przez dr Rowinska, ktora min przyjmuje w Przychodni "VIVAMED"
      przy ul. Trockiej 10 A w Warszawie Telefon:022-6792883, na wizyte
      czeka sie ok 2 miesiace.
      Z tego co sie orientuje standardowo przy takich zaburzeniach stosuje
      sie diete dla mamy( o ile karmisz piersia): nalezy orgraniczyc: ryz,
      kasze ryzowa i make ryzowa, kasze gryczana, kukurydze, soje, sery,
      zoltka, serki topione, platki owsiane, watrobke, ryby. Najlepiej
      wyeliminowac te rzeczy z jadlospisu.
      Nalezy pic tylko wode 2-3 krotnie przegotowana, najlepiej zrodlana
      niskomineralizowana np.primavera.
      Polgodziny po kazdym karmieniu przepajac dziecko woda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka