Dodaj do ulubionych

tarczyca u małych dzieci

08.09.08, 21:58
Mój synek właściwie od samego początku ma straszne problemy z wypróżnianiem.
Próbowałam chyba już wszystkiego. W 10 miesiącu życia zrobiłam badanie TSH-
wynik - 6,34
Lekarz endokrynolog zlecił tabletki euthyrox 25. Jako matka mam ogromne
wątpliwości, ponieważ wyczytałam, ze norma dla dzieci od 1 do 12 miesiąca jest
od 0.62 do 8.05
Bardzo proszę o poradę co zrobić?
Może udać sie do innego lekarza na konsultację?
Obserwuj wątek
    • oleczek555 Re: tarczyca u małych dzieci 09.09.08, 11:48
      lepiej daj ten euthyrox i sie nie zastanawiaj.na pewno nie zaszkodzi, bo to naturalny hormon, który produkuje tarczyca.nie podanie może skutkować opóźnieniem rozwoju.a tsh ponad 6 u 10 miesięcznieka to wcale nie jest dobry wynik.normy są różne w różnych laboratoriach, a endokrynolog mojej córki uważała,że w ogóle dla dziecka najbezpieczniej jest, kiedy tsh wynosi pomiędzy 1 a 2. moja córka w wieku 2 miesięcy miała tsh nieco ponad 4 i endokrynolog uznał to za zły wynik i zadecydował o wszczeciu leczenia.z tym, ze my pod opieką endo bylismy od samego początku, tzn, jjak mała miała 2 tyg byliśmy pierwszy raz, bo miała jakieś właśnie zachwiania hormonalne. w sumie jej tsh nigdy nie wykraczało poza normy dla danego wieku(ale było w górnych granicach).jednak wiem, że zawsze w przypadku jakiejś dysfunkcji tarczycy u takiego malucha bezpieczniej jest podać euthyrox niż nie podać.tym bardziej,że piszesz,że dziecko ma problemy z wypróżnianiem, co może świadczyć właśnie o dysfunkcji tarczycy.
    • mikolaj_danko Re: tarczyca u małych dzieci 12.09.08, 10:16
      Konsultowaliście się z endokrynologiem dziecięcym, czy takim, który
      zajmuje się dorosłymi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka