joasiakr 04.11.08, 11:13 NA ulotce ktora dostalam na temat AZS,bylo napisane ,ze dzieci uczulone na jajka nie powinny byc szczepione MMR. Moje dziecko jest uczulone na bialko jajkakurzego.Czy powinnam ja szczepic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrielle76 Re: MMR a uczulenie na jajka 04.11.08, 11:57 ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała, mi zaproponowano szczepienie córki na oddziale w razie gdyby dostała wstrząsu oczywiście sie nie zgodziłam. Dzis córka ma 25 miesiecy, uczulenie na jajko minęło ale ja i tak nie zamierzam jej szczepić w najblizszym czasie MMR. Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: MMR a uczulenie na jajka 04.11.08, 13:31 Kategorycznym przeciwwskazaniem do szczepienia MMRem jest uczulenie na białko jaja kurzego w stopniu anafilaksji. Odpowiedz Link Zgłoś
pollymamma Re: MMR a uczulenie na jajka 04.11.08, 14:46 No właśnie. A uczulenie w postaci wysypek skórnych itp nie jest kategorycznym przeciwwskazaniem. Wiem, bo sama miesiąc temu miałam ten problem. Lekarka alergolog zaleciła dawanie dziecku tylko Zyrtecu (jest na receptę) 2x dziennie po 5 kropel chyba tydzień przed szczepieniem i tydzień po. Zaszczepiłam (ale Prevenarem, choć to nie ma znaczenia dla alergii, bo tez ma jajko kurze) i nic się nie działo. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiakr Re: MMR a uczulenie na jajka 04.11.08, 15:29 A wiec sie wstrzymam.Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 pollymamma 04.11.08, 17:10 chyba miałas na mysli Priorix bo Prenevar to szczepionka na pneumokoki i nie zawiera białka jajka kurzego. Odpowiedz Link Zgłoś
pollymamma Re: pollymamma 17.11.08, 23:20 tak, tak, oczywiście priorix, już od tych wszystkich szczepionek mi się miesza... dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: pollymamma 18.11.08, 09:45 betty ma racje, przeciwskazaniem jest dopiero wstrząs, ale ja nie ryzykowałam i nie szczepiłam. nawet lekarka z sanepidu mi powiedziała, że lepiej poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś