sylwusia87.0 20.12.08, 13:45 Córcia ma skończone 6 miesięcy.Czy mogę jej przekuć uszy?jest alergikiem?To ma jakieś znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: Przekłucie uszu.. 20.12.08, 13:51 glupota ludzka nie zna jednak granic.A jaki jest cel przeklucia uszu/okaleczenia u polrocznego dziecka?I dlaczego chcesz o tym decydowac Ty a nie corka jak dorosnie?Dlatego ze w wieku 6 miesiecy jest bezwolna? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: Przekłucie uszu.. 20.12.08, 14:18 Rusz głową i pomyśl dlaczego napisałam o tym na forum.Właśnie dlatego,żeby się dowiedzieć,czy to szkodliwe,czy ok,czy dobry pomysł itd. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_pospolita Re: Przekłucie uszu.. 20.12.08, 16:13 sylwusia87.0 napisała: > Rusz głową i pomyśl dlaczego napisałam o tym na forum.Właśnie dlatego,żeby się > dowiedzieć,czy to szkodliwe,czy ok,czy dobry pomysł itd. Tak, to szkodliwe. Nie, to nie jest ok. Nie, to nie jest dobry pomysł. Równie dobrze możesz jej od razu zrobić tatuaż, albo przekłuć pępek, sutki, łechtaczkę czy co tam chcesz, żeby ją upiększyć (bo o to ci chodzi, prawda? Bez kolczyków jest brzydsza..?) - taka sama ingerencja w prawo do nietykalności cielesnej (gwarantowanej konstytucją, do cholery! to okrężne łamanie prawa, okaleczanie własnych dzieci!). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Przekłucie uszu.. 20.12.08, 14:40 pomysl jest idiotyczny i szkodliwy dla dziecka bo grozi naderwaniem uszu i wdaniem sie stanu zapalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
genie.in.the.bottle Re: Przekłucie uszu.. 20.12.08, 15:22 A po co chesz przekluc uczy polrocznemu dziecku? Bo masz takie 'widzimisie'?Malym dziecom nie powinno przekluwac sie uszu dlatego,ze maja tendencje do zlego gojenia,infekcji,male dziecko ciagnie sie za uszy wiec moze 'rozerwac' dziurke z kolczykiem To ,ze jest alergikiem tez moze miec znaczennie dla gojenia sie ranki,i moze byc tez uczulona na 'zawartosc' kolczyka jak np nikiel.Nie mowiac juz o stresie dziecka w momencie przekluwania.Nie spelniaj swoich zachcianek na malym dziecku.Poczekaj az sama Cie o to poprosi.Wtedy dopiero bedzie miala z tego 'frajde'... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Przekłucie uszu.. 20.12.08, 16:39 Musiałam zadac pytanie lekarzowi żeby sie dowiedziec ze to szkodliwe?? Sama nie potrafisz przewidziec że dziecko może zdjąć kolczyk , połknąć go lub się nim udławić, że moze zerwac uszko?? itp itd Po jaka cholere pół rocznemu dziecku kolczyki co?? Ręce opadaja na głupote matek-egoistek :/ Moja córka ma ponad 2 latka i nawet mi przez mysl nie przeszło żeby przebić jej uszy a co dopiero pół rocznemu maleństwu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
baskakolo Re: Przekłucie uszu.. 20.12.08, 17:19 Moja kolezanka ma dwie dziewczynki i przebila im uszy jak mialy pol roku i nic sie nie stalo:)Ja mam 2 miesieczna coreczke i moze tez jej przebije uszy:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 do baskakolo 20.12.08, 23:49 a moze sobie zrób kolczyk w pepku lub w nosie jak masz takie głupie zapędy, a dziecko zostaw w spokoju, bo to jego ciało i ono powinno decydowac, nie masz prawa narażac małej na ból i stres dla własnej głupiej zachcianki. Odpowiedz Link Zgłoś
baskakolo Re: do gabrielle76:) 21.12.08, 18:23 My z mezem myslimy o tatuazu:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
baskakolo Re: do gabrielle76:) 21.12.08, 19:19 A ta na powaznie kazdy ma na ten temat swoje zdanie, zrobicie jak chcecie i nikt wam tego nie zabroni, a czy to jest glupie i egoistyczne, na coz moze ty tak uwazasz:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 gabriela 21.12.08, 21:10 mam kolczyki tu i owdzie wiec nie robie malej zeby ja do siebie upodobnic.nie widze tez nic zlego w tym,ze chce to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 [...] 20.12.08, 19:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kyziam Re: Przekłucie uszu.. 21.12.08, 20:08 Za wcześnie. Myśle, że TAK MALUTKIE !!!! dziecko z kolczykami wygląda po prostu groteskowo. Urody ani niczego jej to nie doda... Moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
martasz123 Re: Przekłucie uszu.. 21.12.08, 21:32 przeklucie uszu moze przyniesc wiecej szkody niz pozytku, a dziecku tylko dodatkowego cierpienia. Wiec lepiej nad tym gleboko sie zastanowic, bo tak naprawde czemu ma słuzyc te przekluwanie uszu dla tak malenkiego dzieciaczka Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: Przekłucie uszu.. 22.12.08, 08:50 mam pytanie- masz za zdrowe dziecko?? tak?? i żeby sobie kłopotu i małej cierpienia dostarczyć to myślisz o przekłuciu uszu?? piszesz na forum, więc zajmuję dość swobodnie stanowisko. Chciałabyś żeby ktoś decydował o Twoim ciele w jakikolwiek sposób?? Pomyśl czy warto małą narażać. Odpowiedz Link Zgłoś
kolina01 Re: Przekłucie uszu.. 22.12.08, 10:40 Ja sama mam przekłute uszy i lubię nosić kolczyki. Pamiętam sama, jak szłam pełna obaw do pielęgniarki w 1 klasie podstawówki, bałam się, ale bardzo tego chciałam - dlatego poprosiłam mamę, żeby mnie zaprowadziła. Dostałam kolczyki po babci (babcia miała przekłute, mama zaś nie) i od dawna czekałam, oglądałam je, żeby się zdecydować - te obawy też pamiętam:) Pamiętam, że żałowałam wtedy i wypominałam mamie, czemu nie zrobiła tego dawniej, to bym już nie pamiętała tego - to na plus dla Twojej decyzji. Pamiętam, że sam zabieg nie bolał wogóle, niestety uszy potem bardzo długo się goiły i ropiały i ich przemywanie, wyciąganie zaropiałych kolczyków też dobrze pamiętam:( Więc to na minus, że po co męczyć dziecko. Mam 3-letnią córeczkę, jej chrzestny wpadł na pomysł i na 1 urodziny podarował jej złote kolczyki. W sumie ładna pamiątka, zabawki i tak się nudzą:) Ale nie przyszło mi do głowy, aby jej to wtedy zrobić. Dopiero teraz, kiedy córeczka widzi moje kolczyki-mówi, że też chce. Pokazuję jej, że jak chce, też ma swoje:) Uwielbia je nosić - w ręce!! Na próbę dostawienia/przymierzenia ich do uszu niestety boi się, że ukłuje ( i ma racje:)) - więc czekam, jeżeli zechce kiedyś, to przebijemy, jeżeli nie , to trudno:) Odpowiedz Link Zgłoś