dida321 06.01.09, 18:30 Witam serdecznie. Jak to jest z tą witaminą d3? Moja córeczka, której ciemię zarosło w 5 mcu życia i ma lekko pogrubiony szew czaszkowy nigdy nie dostawała tej witaminy (wg zaleceń pani neurolog). Czy słusznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_12 Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 07.01.09, 11:05 w/g mojej doktor nie, mojej tez szybko zarosło a ma 16 miesięcy i nadal dostaje powiedziala ze do 2 roku sie podaje ze względu na niedobory i krzywice Odpowiedz Link Zgłoś
20052006s Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 07.01.09, 11:18 Witajcie, mój Maciuś nie dostawał nigdy wit. D3 i zarósł w trzecim- czwartym miesiącu. Nie wiem co by było gdyby ją dostawał... Odpowiedz Link Zgłoś
dida321 Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 07.01.09, 12:24 Kurczę, już sama nie wiem co robić... A nasz pediatra w ośrodku zdrowia to niezbyt się nadaje do fachowych porad... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 07.01.09, 12:25 a według mnie słusznie, a dawanie 16 miesiecznemu dziecku to juz przesada. Mojej córce ciemiączko zarosło jak miała 2 latka, witaminy D nie dostawała odkąd skończyła rok Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 07.01.09, 13:44 w 1 roku życia podaje się 400j.m Vit D3 codziennie, w drugim bez miesięcy słonecznych tą samą dawkę. Nie jest ważne czy ciemię zarasta wolniej czy szybciej , liczy się systematyczny wzrost obwodu głowy. Zaprzestanie podawania Vit D3 stosowane jest jedynie w szczególnych wypadkach po wykonaniu badań laboratoryjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dacra Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 07.01.09, 14:09 moi dwaj synowie urodzili sie z malym ciemieniem pierwszemu zaroslo ok 5 miesiaca (2,5 roku) drugiemu (6 miesiecy) prawie ma zarosniete. Obaj nie mieli podawanej wit d3 ze wzgledu na stwierdzone zaburzenia gospodarki wapniowo - fosforanowej Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 10.01.09, 22:26 Nie podawałam obu swoim synom vit d3. Po podaniu vit d3 przez kilka dni obaj mieli zaburzony apetyt i zaczynali się mocno pocić, w szpitalu (byliśmy tam ze względu na żółtaczkę) po podaniu d3 odrazu wzrastał poziom wapnia w badaniach krwi. Szanowna pani ekspert nie wszystkim dzieciom trzeba podawać d3! I nie można wydawać takich opinii, że wszyscy muszą pić d3! Gdybym słuchała pediatry z przychodni która ma takie podejście jak pani - wszystkim jak leci dawać i koniec, to doprowadziłabym do odwapnień u moich dzieci. Na szczęście trafiłam do lekarzy o bardziej indywidualnym podejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
dida321 Re: witamina d3 a zarośnięte ciemię 11.01.09, 15:30 Dziękuję za odpowiedzi. Czuję się już prawie uspokojona. Przy kolejnej wizycie zapytam panią neurolog, czy nadal nie podawać d3. Odpowiedz Link Zgłoś