madzia-16 03.03.09, 22:23 Mam pytanie-gdzie się wykonuje test potowy w kierunku mukowiscydozy? W przychodni czy w aptece można kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 09:01 najczęściej w laboratoriach w szpitalach dziecięcych Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 09:01 w aptece nie ;) w poradniach nie Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 09:02 my robiliśmy już jeden w szpitalu, drugi tez w szpitalu ale w innym będzie robiony Odpowiedz Link Zgłoś
justak1 Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 11:16 ponoć ten test robi się raz na całe życie- a ty robisz go po raz drugi, dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 15:28 Aby mieć pewność, że test potowy został dobrze wykonany robimy go w rekomendowanym ośrodku!! Napisz jaka część kraju Cię interesuje to polecę dobre ośrodki. Aby wykluczyć/potwierdzić mukowiscydozę próba potowa musi być wykonana dwukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 05.03.09, 12:36 niestety jeden (wykluczający muko) to za mało nieraz nawet dwa za mało jak wyniki są na granicy normy Odpowiedz Link Zgłoś
madzia-16 Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 18:30 Ja mieszkam w Gdańsku więc jak najbliżej to najlepiej. A noworodek jak miał w szpitalu pobieraną krew z piętki to badali też w kierunku mukowiscydozy? Ja nie wiem na które choroby były te badania. Jak spytałam siostry to powiedziała że na najczęstsze choroby. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 18:54 Masz bardzo dobrą poradnię na Polanki 119 w Oliwie, tel. 552 50 81 Badania przesiewowe masz wklejona w książeczce dziecka. Jednak jeżeli maluch ma objawy, a przesiewówka niczego nie wykazała i tak należy zrobić próbę potową, ponieważ badanie przesiewowe nie daje 100% pewności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzia-16 Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 22:41 dziękuję Ci bardzo. Faktycznie jest w książeczce. Tyle razy ją oglądałam i nie zwróciłam uwagi. Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pati8916 Re: mukowiscydoza-test potowy 12.10.14, 16:40 My czekamy na wynik, jesli bedzie cos nie tak, 3dniowy pobyt w szpitalu. To prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: mukowiscydoza-test potowy 14.10.14, 20:16 Niekoniecznie. Zależy od ośrodka i od tego w jakim stanie jest obecnie dziecko. Zapewne będzie pobrana krew na badania genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 22:00 w szpitalach np w Warszawie m in.Działdowska , Instytut Matki i Dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 podlacze sie 05.03.09, 15:11 syn ma miec robiony test jutro rano jak dlugo trzeba czekac na wynik?? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: podlacze sie 05.03.09, 16:30 Test potowy robi się dwiema metodami - test konduktometryczny - wynik jest od razu i test jonoforezy pilokarpinowej - wynik jest po ok 5-7 dniach. Test jonoforezy jest bardziej wiarygodny, test konduktometryczny powinien służyć tylko do potwierdzenia wyniku, ale nie wszystkie ośrodki dysponują laboratorium i robią właśnie konduktometrycznym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 mama_misi dzieki 05.03.09, 17:24 podejrzewam ze ten pierwszy, bedzie robiony w zwyklym szpitalu pediatrycznym nie w osrodku walki z mukowiscydoza zasialas mi teraz zierenko niepokoju - jesli (oby) wyjdzie negatywny to i tak podejrzenie choroby moze byc nadal?? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 19:03 Napisz gdzie robicie a ja Ci powiem czy to wiarygodny ośrodek :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 19:42 szpital pediatryczny bielsko-biala Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 22:30 Kurcze, akurat w tym mieście nie ma rekomendowanego ośrodka... Wiesz, to nie znaczy, że ten test będzie niewiarygodny ale hmmm istnieje taka możliwość. Moje dziecko pierwszy raz miało robione chlorki w zwykłym szpitalu i nie wyszły... Zrób badanie a potem opowiedz dokładnie jak ono wyglądało... Dobre ośrodki masz w Katowicach i Krakowie... to chyba najbliżej... Trzymam kciuki aby wszystko przebiegło właściwie :) I aby maluch był zdrowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 23:33 dziekuje Ci:) w sumie do Katowic tez nie mam daleko to badanie teraz jest robione tak na szybko - syn od dluzszego czasu cierpi na nawracajace infekcje drog oddechowych, kiedy wczoraj po raz kolejny pojawilismy sie u naszej pediatry ta postanowila zadzialac i w te strone na wizyte u alegrologa czekamy, tez jestem ciekawa jak takiego malucha (2 lata) beda diagnozowac pod katem ewentualnej alergii/astmy (bo takie sa przypuszczenia) dzieki za kciuki, napisze jutro jak wygladalo badanie:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 18:59 dzis dopiero mielismy badanie wygladalo nast: pani przymocowala synowi do nozki dwie elektrody (?) umocowane na grubej warstwie gazy czyms nasaczonej posiedzielismy tak z 10 min, po czym wszystko zostalo sciagniete, do miejsca na udzie przylozyla bibulke, na nia kawalek folii i wszystko dokladnie obkleila dookola plastrem po pol godz pielegniarka mu to sciagnela i nie wiem co z tym sie dalej stalo bo mnie nie wpuscila do gabinetu razem z malym:/ wyniki jutro, i beda to najdluzsze 24 godz w moim zyciu... i co o tym myslisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 19:30 1.Próbę potową bardzo rzadko wykonuje się na nodze, zwykle robi się ją na przedramieniu, bo dokładnym umyciu ciepłą wodą z mydłem w celu pobudzenia gruczołów potowych. Jednak na nodze podobno też jest ok. 2. Zakłada się, że czas wykonywania próby potowej to 10-20 minut, jednak w większości dobrych ośrodków pot zbierany jest przez ok 30 minut. Wiesz, niby nie ma większych zastrzeżeń, ale napisz czy dziecko było mocno spocone? W IMID podczas badania nakrywa się dzieci kocem, aby bardzo się spociły bo czym więcej potu tym wynik testu bardziej wiarygodny. Ten test którym było robione badane to test konduktometryczny? Zapytaj koniecznie jak będziesz odbierała wynik i napisz jak wysoki wyszedł. Trzymam kciuki aby był niski :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:06 nasz test wyglądał w ogóle dziwnie bo jakieś w sumie jedno urządzenie przyłożono do rączki, posiedział z tym ze 10 min, zdjęto, oklejono plastrem (bez bibułki) znów posiedział trochę z 10 min, plaster odklejono i pani przyłożyła w to miejsce jakieś czujniki i już koniec jakoś nie czytałam o takiej metodzie nigdzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:07 robione było urządzeniem o nazwie chyba "chlorkotest" wiesz coś może o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 i wszystko jasne 11.03.09, 11:56 poziom jonow chlorkowych - 10,07 mmol/l czyli teoretycznie ok:) tylko czemu on caly czas kaszle?? dostalismy skierowanie na badanie kalu pod katem pasoyztow, one czesto daja podobne objawy no i czekamy na wizyte u alergologa, moze tam w koncu cos wykryja... pozdrawiam i dzieki za dobre slowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 aha 11.03.09, 12:19 napisz mi jeszcze prosze co Ciebie sklonilo do powtorzenia testu potowego? pisalas ze corka przy pierwszej probie tez miala ujemny wynik Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: aha 11.03.09, 15:14 Powtarzaliśmy próbę potową, bo dziecko słabo się spociło. Próba była przeprowadzona byle jak (zwykły szpital w Elblągu). Taki wynik jest super, teoretycznie można wykluczyć muko. Napisz co Was skłoniło do diagnostyki w kierunku muko? tylko kaszel? Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: aha 11.03.09, 16:49 kaszel glownie po snie i przed zasypianiem nawracajace infekcje drog oddechowych, zawsze z duza iloscia wydzieliny glownie te dwa powody, dodatkowo polipy w nosie meza;) skierowanie na test dostalismy od naszej pediatry ktora juz powoli rozklada rece i sprawdza kazda ewentualnosc wiadomo ze kamien spadl mi z serca ale nie zmienia to faktu ze nadal nie wiem co jest mojemu dziecku:/ jak sprawdzimy robale i alergologa i dalej nic sie nie wyjasni to chyba sie zalamie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: aha 11.03.09, 18:03 Powiem Ci tak, na razie nie myśl o muko. To mało objawów, ale i dziecko małe. Szukaj dalej, wyklucz alergie, pasożyty i co tam jeszcze pediatra wymyśli. ALE gdyby pojawiły się jakieś nowe objawy typu brak przyrostów masy ciała, biegunki lub zaparcia, polipy w nosie (dziecka:)), problemy z zatokami to powtórz badanie. Niezmiernie rzadko ale jednak, zdarza się, że chlorki rosną wraz z wiekiem dziecka. Myślę, że możesz być spokojna o swojego malucha, ale muko to podstępna choroba i nigdy nic z nią nie wiadomo. Trzymajcie się cieplutko i życzę szybkiego znalezienia problemów maluszka. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: aha 11.03.09, 21:00 no wlasnie on fajnie przybiera na wadze, biegunek nie ma jest zywy (powiedzialabym az nadto;), ciagle w ruchu szczerze mowiac byloby fajnie gdyby to jednak okazaly sie robale, chociaz z nimi tez dluga droga:/ ale przynajmniej byloby wiadomo co leczyc:) dzieki za slowa otuchy w tej ciezkiej chwili zycze zdrowka dla coreczki:) pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:14 u nas pod kątem alergii robiono testy z krwi IGE całkowite , specyficzne i inne tam jakieś (wyniki mam tylko podane telefonicznie więc dokładnie nie wiem co tam było) Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:09 czytałam coś tu www.rynekzdrowia.pl/Alergologia/Lodzkie-sukcesy-w-leczeniu-mukowiscydozy,1064,6.html Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: mama_misi dzieki 11.03.09, 15:16 W Łodzi polecam szpital na Pabianickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: mama_misi dzieki 11.03.09, 23:04 no właśnie tam będzie drugie badanie dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś