Dodaj do ulubionych

mukowiscydoza-test potowy

03.03.09, 22:23
Mam pytanie-gdzie się wykonuje test potowy w kierunku mukowiscydozy? W
przychodni czy w aptece można kupić?
Obserwuj wątek
    • binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 09:01
      najczęściej w laboratoriach w szpitalach dziecięcych
    • binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 09:01
      w aptece nie ;) w poradniach nie
    • binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 09:02
      my robiliśmy już jeden w szpitalu, drugi tez w szpitalu ale w innym będzie robiony
    • justak1 Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 11:16
      ponoć ten test robi się raz na całe życie- a ty robisz go po raz drugi, dlaczego???
      • mama_misi Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 15:28
        Aby mieć pewność, że test potowy został dobrze wykonany robimy go w
        rekomendowanym ośrodku!! Napisz jaka część kraju Cię interesuje to polecę dobre
        ośrodki.
        Aby wykluczyć/potwierdzić mukowiscydozę próba potowa musi być wykonana dwukrotnie.
      • binkaa Re: mukowiscydoza-test potowy 05.03.09, 12:36
        niestety jeden (wykluczający muko) to za mało
        nieraz nawet dwa za mało jak wyniki są na granicy normy
    • madzia-16 Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 18:30
      Ja mieszkam w Gdańsku więc jak najbliżej to najlepiej. A noworodek jak miał w
      szpitalu pobieraną krew z piętki to badali też w kierunku mukowiscydozy? Ja nie
      wiem na które choroby były te badania. Jak spytałam siostry to powiedziała że na
      najczęstsze choroby. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
      • mama_misi Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 18:54
        Masz bardzo dobrą poradnię na Polanki 119 w Oliwie, tel. 552 50 81

Badania przesiewowe masz wklejona w książeczce dziecka. Jednak jeżeli maluch ma
        objawy, a przesiewówka niczego nie wykazała i tak należy zrobić próbę potową,
        ponieważ badanie przesiewowe nie daje 100% pewności.
        Pozdrawiam
        • madzia-16 Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 22:41
          dziękuję Ci bardzo. Faktycznie jest w książeczce. Tyle razy ją oglądałam i nie
          zwróciłam uwagi. Jeszcze raz dziękuję.
        • pati8916 Re: mukowiscydoza-test potowy 12.10.14, 16:40
          My czekamy na wynik, jesli bedzie cos nie tak, 3dniowy pobyt w szpitalu. To prawda?
          • mama_misi Re: mukowiscydoza-test potowy 14.10.14, 20:16
            Niekoniecznie. Zależy od ośrodka i od tego w jakim stanie jest obecnie dziecko. Zapewne będzie pobrana krew na badania genetyczne.
    • kasiaalbrecht Re: mukowiscydoza-test potowy 04.03.09, 22:00
      w szpitalach np w Warszawie m in.Działdowska , Instytut Matki i Dziecka
    • dakota123 podlacze sie 05.03.09, 15:11
      syn ma miec robiony test jutro rano
      jak dlugo trzeba czekac na wynik??
      • mama_misi Re: podlacze sie 05.03.09, 16:30
        Test potowy robi się dwiema metodami - test konduktometryczny - wynik jest od
        razu i test jonoforezy pilokarpinowej - wynik jest po ok 5-7 dniach. Test
        jonoforezy jest bardziej wiarygodny, test konduktometryczny powinien służyć
        tylko do potwierdzenia wyniku, ale nie wszystkie ośrodki dysponują laboratorium
        i robią właśnie konduktometrycznym.
        Pozdrawiam
        • dakota123 mama_misi dzieki 05.03.09, 17:24
          podejrzewam ze ten pierwszy, bedzie robiony w zwyklym szpitalu pediatrycznym nie
          w osrodku walki z mukowiscydoza
          zasialas mi teraz zierenko niepokoju - jesli (oby) wyjdzie negatywny to i tak
          podejrzenie choroby moze byc nadal??
          • mama_misi Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 19:03
            Napisz gdzie robicie a ja Ci powiem czy to wiarygodny ośrodek :)
            Pozdrawiam
            • dakota123 Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 19:42
              szpital pediatryczny bielsko-biala
              • mama_misi Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 22:30
                Kurcze, akurat w tym mieście nie ma rekomendowanego ośrodka... Wiesz, to nie
                znaczy, że ten test będzie niewiarygodny ale hmmm istnieje taka możliwość. Moje
                dziecko pierwszy raz miało robione chlorki w zwykłym szpitalu i nie wyszły...
                Zrób badanie a potem opowiedz dokładnie jak ono wyglądało... Dobre ośrodki masz
                w Katowicach i Krakowie... to chyba najbliżej...
                Trzymam kciuki aby wszystko przebiegło właściwie :) I aby maluch był zdrowy :)
                • dakota123 Re: mama_misi dzieki 05.03.09, 23:33
                  dziekuje Ci:)
                  w sumie do Katowic tez nie mam daleko
                  to badanie teraz jest robione tak na szybko - syn od dluzszego czasu cierpi na
                  nawracajace infekcje drog oddechowych, kiedy wczoraj po raz kolejny pojawilismy
                  sie u naszej pediatry ta postanowila zadzialac i w te strone
                  na wizyte u alegrologa czekamy, tez jestem ciekawa jak takiego malucha (2 lata)
                  beda diagnozowac pod katem ewentualnej alergii/astmy (bo takie sa przypuszczenia)
                  dzieki za kciuki, napisze jutro jak wygladalo badanie:)
                  pozdrawiam
                  • dakota123 Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 18:59
                    dzis dopiero mielismy badanie
                    wygladalo nast:
                    pani przymocowala synowi do nozki dwie elektrody (?) umocowane na grubej
                    warstwie gazy czyms nasaczonej
                    posiedzielismy tak z 10 min, po czym wszystko zostalo sciagniete, do miejsca na
                    udzie przylozyla bibulke, na nia kawalek folii i wszystko dokladnie obkleila
                    dookola plastrem
                    po pol godz pielegniarka mu to sciagnela i nie wiem co z tym sie dalej stalo bo
                    mnie nie wpuscila do gabinetu razem z malym:/
                    wyniki jutro, i beda to najdluzsze 24 godz w moim zyciu...
                    i co o tym myslisz??
                    • mama_misi Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 19:30
                      1.Próbę potową bardzo rzadko wykonuje się na nodze, zwykle robi się ją na
                      przedramieniu, bo dokładnym umyciu ciepłą wodą z mydłem w celu pobudzenia
                      gruczołów potowych. Jednak na nodze podobno też jest ok.
                      2. Zakłada się, że czas wykonywania próby potowej to 10-20 minut, jednak w
                      większości dobrych ośrodków pot zbierany jest przez ok 30 minut.
                      Wiesz, niby nie ma większych zastrzeżeń, ale napisz czy dziecko było mocno
                      spocone? W IMID podczas badania nakrywa się dzieci kocem, aby bardzo się spociły
                      bo czym więcej potu tym wynik testu bardziej wiarygodny. Ten test którym było
                      robione badane to test konduktometryczny? Zapytaj koniecznie jak będziesz
                      odbierała wynik i napisz jak wysoki wyszedł.

Trzymam kciuki aby był niski :)
                      Pozdrawiam
                      • binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:06
                        nasz test wyglądał w ogóle dziwnie bo
                        jakieś w sumie jedno urządzenie przyłożono do rączki, posiedział z tym ze 10
                        min, zdjęto, oklejono plastrem (bez bibułki) znów posiedział trochę z 10 min,
                        plaster odklejono i pani przyłożyła w to miejsce jakieś czujniki i już
                        koniec
                        jakoś nie czytałam o takiej metodzie nigdzie :(
                        • binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:07
                          robione było urządzeniem o nazwie chyba "chlorkotest"
                          wiesz coś może o tym ?
                    • dakota123 i wszystko jasne 11.03.09, 11:56
                      poziom jonow chlorkowych - 10,07 mmol/l
                      czyli teoretycznie ok:)
                      tylko czemu on caly czas kaszle??
                      dostalismy skierowanie na badanie kalu pod katem pasoyztow, one czesto daja
                      podobne objawy
                      no i czekamy na wizyte u alergologa, moze tam w koncu cos wykryja...
                      pozdrawiam i dzieki za dobre slowa:)
                      • dakota123 aha 11.03.09, 12:19
                        napisz mi jeszcze prosze co Ciebie sklonilo do powtorzenia testu potowego?
                        pisalas ze corka przy pierwszej probie tez miala ujemny wynik
                        • mama_misi Re: aha 11.03.09, 15:14
                          Powtarzaliśmy próbę potową, bo dziecko słabo się spociło. Próba była
                          przeprowadzona byle jak (zwykły szpital w Elblągu).
                          Taki wynik jest super, teoretycznie można wykluczyć muko. Napisz co Was skłoniło
                          do diagnostyki w kierunku muko? tylko kaszel?
                          • dakota123 Re: aha 11.03.09, 16:49
                            kaszel glownie po snie i przed zasypianiem
                            nawracajace infekcje drog oddechowych, zawsze z duza iloscia wydzieliny
                            glownie te dwa powody, dodatkowo polipy w nosie meza;)
                            skierowanie na test dostalismy od naszej pediatry ktora juz powoli rozklada rece
                            i sprawdza kazda ewentualnosc
                            wiadomo ze kamien spadl mi z serca ale nie zmienia to faktu ze nadal nie wiem co
                            jest mojemu dziecku:/
                            jak sprawdzimy robale i alergologa i dalej nic sie nie wyjasni to chyba sie
                            zalamie:/
                            • mama_misi Re: aha 11.03.09, 18:03
                              Powiem Ci tak, na razie nie myśl o muko. To mało objawów, ale i dziecko małe.
                              Szukaj dalej, wyklucz alergie, pasożyty i co tam jeszcze pediatra wymyśli. ALE
                              gdyby pojawiły się jakieś nowe objawy typu brak przyrostów masy ciała, biegunki
                              lub zaparcia, polipy w nosie (dziecka:)), problemy z zatokami to powtórz
                              badanie. Niezmiernie rzadko ale jednak, zdarza się, że chlorki rosną wraz z
                              wiekiem dziecka.
                              Myślę, że możesz być spokojna o swojego malucha, ale muko to podstępna choroba i
                              nigdy nic z nią nie wiadomo.
                              Trzymajcie się cieplutko i życzę szybkiego znalezienia problemów maluszka.
                              Magda
                              • dakota123 Re: aha 11.03.09, 21:00
                                no wlasnie on fajnie przybiera na wadze, biegunek nie ma
                                jest zywy (powiedzialabym az nadto;), ciagle w ruchu
                                szczerze mowiac byloby fajnie gdyby to jednak okazaly sie robale, chociaz z nimi
                                tez dluga droga:/
                                ale przynajmniej byloby wiadomo co leczyc:)
                                dzieki za slowa otuchy w tej ciezkiej chwili
                                zycze zdrowka dla coreczki:)
                                pozdrawiam, Aga
                  • binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:14
                    u nas pod kątem alergii
                    robiono testy z krwi IGE całkowite , specyficzne i inne tam jakieś (wyniki mam
                    tylko podane telefonicznie więc dokładnie nie wiem co tam było)
            • binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:09
              a w Łodzi ?
              • binkaa Re: mama_misi dzieki 09.03.09, 21:09
                czytałam coś tu

www.rynekzdrowia.pl/Alergologia/Lodzkie-sukcesy-w-leczeniu-mukowiscydozy,1064,6.html
                • mama_misi Re: mama_misi dzieki 11.03.09, 15:16
                  W Łodzi polecam szpital na Pabianickiej.
                  • binkaa Re: mama_misi dzieki 11.03.09, 23:04
                    no właśnie tam będzie drugie badanie
                    dzięki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka