Dodaj do ulubionych

Pytanie do dr K. Albrecht-Stanisławsiej.

04.04.09, 15:29
15 marca pojawil sie metny mocz poranny u mojego 2 letniego dziecka a 19 marca rozpoczela sie biegunka. Trwa do dzis. Jest sluzowata. Wyniki z moczu ok. Kupa- posiew- czysto,rotawirusy-nie ma,krew utajona- nie ma,pasozyty- nie ma, antybiogram nic nie wykazal. Podaje Lacidofil 2x dziennie ale nie ma efektu. Dziecko je normalnie. Jest alergikiem na bialka mleka. Moze to wtorna nietolerancja laktozy albo celiaklia? Jak to sprawdzic? Czy badajac ph kalu mozna wykryc nietolerancje laktozy? Lekarz nie wie co to. Nie dal zadnego skierowania do specjalisty. Wczoraj w kupie byly pojedyncze zylki krwi.Co robic?
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Pytanie do dr K. Albrecht-Stanisławsiej. 05.04.09, 14:22
      pojedyncze żyłki krwi mogą świadczyć o alergii. Niekiedy po infekcji jelitowej
      stolce wracają do normy w ciągu 2-3 tyg. Warto nadal podawać probiotyk
      bezmleczny ( enterol, dicoflor, ew lacidofil który ma nie zawierać mleka).Po
      infekcjach może dochodzić ale rzadko do przejściowej nietolerancji laktozy.
      Można to wykryć badając ph kału i subst redukujące, kał jest w samym zapachu
      kwaśny i podrażnia skórę wokól odbytu. Myślę,że póki co warto podawać jeszcze
      tydzień probiotyk i obserwować stolce czy nie będzie tam krwi jeśli będzie nadal
      i stolce biegunkowe będą utrzymywały się warto skonsultować się z gastrologiem.
      • stef01 Re: Pytanie do dr K. Albrecht-Stanisławsiej. 07.04.09, 19:31
        Wczoraj bylismy u alergologa. Przepisal Bebilon MCT i Biogaje i kazal odstawic gluten na miesiac. Dal skierowanie na badanie kalu w kierunku lamblii. Czy powinnam powtorzyc posiew kalu i moczu?Czy moje dziecko przy diecie bezmlecznej i bezglutenowej nie bedzie niedozywione?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka