markop5 25.09.08, 22:07 Witam. Czy ktoś mógłby mi napisać, czym i jak najłatwiej dojechać z lotniska Stansted do hotelu Montana Excel znajdującego się przy ul. Argyle Square w Londynie? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donatta Re: Stansted a Montana Excel 26.09.08, 13:19 Najłatwiej taksówką. Wsiadasz, podajesz adres, płacisz i wysiadasz :-) Poza tym, można jechać pociągiem (Stansted Express) lub autobusem (Terravita Shuttle) do dworca Liverpool Street i tam przesiąść się na metro. O ile się nie pomyliłam, Argyle Square znajduje się w pobliżu stacji metra King's Cross St. Pancreas, a więc wsiadasz na Liverpool Street w metro (linia Circle, Metropolitan albo Hammersmith, najlepiej Circle, bo jeździ w kółko, zawsze jak przegapisz stację, to i tak do niej dojedziesz :-)) - wysiadasz na czwartym przystanku (o ile nie jedziesz w kółko :-)) i jesteś. Tu jest mapka lini metra: www.tfl.gov.uk/assets/downloads/standard-tube-map.pdf Po wpisaniu w google Stansted Express i Terravita Shuttle, dowiesz się, jak wyglądają ceny i rozkłady jazdy pociągów oraz autobusów. Autobusy są tańsze i można bilety kupować online. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 16:54 Dzięki za info. Rzeczywiście autobus jest o połowę tańszy od pociągu. Gdzie odbiorę bilet, jeśli kupię go on-line? Czy dla grupy 12 osób bardziej opłaca się kupić kartę Oyster, czy bilet grupowy? Wybieramy się na 3 dni i będziemy się przemieszczać w strefie nr 1. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Stansted a Montana Excel 26.09.08, 20:43 Bilet sobie drukujesz (przyślą Ci na maila) - to wystarczy. Wybierasz tam konkretną godzinę, ale przy wsiadaniu do autobusu nie ma to większego znaczenia (no chyba, że jest już komplet, ale to raczej mało prawdpodobne). W kwestii biletów grupowych nie pomogę, bo jeździłam tylko indywidualnie. Natomiast radzę pamiętać, że zone 1 to ścisłe centrum ścisłego centrum, które da się spokojnie obejść pieszo. Może warto rozważyć zakup biletu na 2 strefy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 22:39 Dzięki ponowne :) Z tego, co widzę na mapie, to poza 1 strefą nie ma nic ciekawego do obejrzenia ;) Tzn. oczywiście jest, ale my będziemy tam w zasadzie tylko pełne 2 dni, więc i tak nie zdążymy zwiedzić nawet tego, co jest w 1 strefie, nie mówiąc o dalszych podróżach... Czy mogłabyś polecić jakąś tanią knajpkę/pizzerię w centrum, w której można zjeść w miarę przyzwoity obiad/pizzę? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Stansted a Montana Excel 26.09.08, 22:53 Sto lat temu fajne pizze były na Leicester Square, ale teraz to nie ręczę. Ostatnio to objadałam się przepysznymi kanapkami w Pret a Manger - to sieć barów kanapkowych rozsianych po całym Londynie. Duży wybór rewelacyjnych kanapek plus sałatki i napoje. Mniaaaam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Stansted a Montana Excel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.08, 16:29 na Leicester Square nadal sa dobre i fajne pizze :) Nie zaleznie gdzie - wszedzie dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.08, 17:36 Dzięki. Widzę, że z głodu nie umrzemy ;) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 18:05 > Ostatnio to objadałam się przepysznymi kanapkami w Pret a Manger Czy możesz podać orientacyjną cenę takiej pysznej kanapki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 18:03 > do dworca Liverpool Street i tam przesiąść się na metro Na lotnisku wylądujemy (teoretycznie) o 22, więc zastanawiam się, czy wyrobimy się z przesiadką na metro przed północą, bo właśnie przeczytałem, że metro jeździ tylko do 24? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 19:43 Nikt nie pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Stansted a Montana Excel 08.10.08, 08:50 Ze Stansted jedzie się do centrum prawie godzinę, jeśli będziecie długo czekać na bagaż, albo samolot się spóźni, możecie nie zdążyć. Proponuję ustalić plan B na wypadek, gdyby uciekło Wam ostatnie metro - autobus nocny albo taksówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 13:09 Dzięki donatta, jak zwykle można na Ciebie liczyć :) Na bagaż czekać nie będziemy, bo lecimy tylko z podręcznym, ale na wszelki wypadek, czy pamiętasz może, jaki jest koszt podróży takim autobusem nocnym oraz taxi? Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Stansted a Montana Excel 08.10.08, 14:20 Na autobus nocny się nie odważyłam (jeździły co godzinę chyba, jeden by wypadł i mogłabym nie zdążyć na samolot), jechałam taksówką do Liverpool Street, ale miałam trochę bliżej. Nie pamiętam ile płaciłam, zresztą to było dwa lata temu. Z 10 funtów? Może 8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:52 Ee, to jak się podzieli na 4 osoby, to nie wychodzi zbyt drogo. Thx za info. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markop5 Re: Stansted a Montana Excel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 20:22 Na jakiejś stronie o Londynie przeczytałem, że w godzinach nocnych zamiast pociągu SE jeździ autobus, który jest tańszy (13.5 funta). Czy ktoś może to potwierdzić i od której godziny następuje ta zmiana? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś