radgalez 24.04.07, 22:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aint.important Kasa na nową SKM 24.04.07, 23:32 Czy ktoś wie, co się dzieje z linią do Oksywia? Od jakiegoś tygodnia widzę, że są kładzione nowe, betonowe podkłady w okolicach terminalu Steny Line. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody2200 na oksywie 24.04.07, 23:59 to raczej nie bedzie nowa trsa skm poniewaz tory sa naprawiane w kierunku rumi. nie jet remontowany odcinek zawracajacy do gdyni gł.szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
anonim2006 Re: Kasa na nową SKM 24.04.07, 23:37 Nie do końca rozumiem czemu tramwaj z Chełmu obsługujący południowe tereny miasta jest zły a pociąg z Wrzeszcza jest dobry. Jak na razie jedynym argumentem jest to że coś ma tam skapnąć z Warszawy. Jak rozumiem intencją GW jest aby Gdańsk się rozwijał nie według opracowywanych latami planów a według widzimisie pana Polaczka i spółki. Ale zapewne chodzi panu Michałowi o to że SKM przez Wrzeszcz bardziej by mu "pasił" przy dojazdach z Sopotu niż tramwaj z Centrum przez Orunię. Mam nadzieję, że pracownicy BRMG nie działają pod dyktando walecznego pana Michała tylko w zgodzie z własnym rozumem. A to czy to co jedzie po torach nazywa się tramwaj czy pociąg to przecież bez róznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody2200 przez orunie 25.04.07, 00:04 sorki. ale to troche głupi pomysł bo taki tramwaj jechał by dłuzej jak linia autobusowa B. kwestja przebiegu to jeszcze układ wysokościowy. a w ogóle o co chdzi z tym sopotem - przeciez na "drugiej nitce skm" sopot nie lezy. Odpowiedz Link Zgłoś
amoureuse Re: Kasa na nową SKM 24.04.07, 23:52 A ja bym chciała, żeby jeszcze przed Euro 2012 zrobili coś z dworcem w Gdyni Głównej, bo to obraz (dosłownie i w przenośni) nędzy i rozpaczy. Przecież kibice-turyści, odwiedzający Gdańsk, wpadną też na pewno do Gdyni i Sopotu, a tu taki wstyd już na powitanie... Odpowiedz Link Zgłoś
mlody2200 dworzec gdynia 25.04.07, 00:08 jezeli pkp plk się zgodzi (bo do niego nalezy decyzja jako własciciela) to podobno wegierski deweloper jest zainteresowany remontem w zamian za miedzytorze.dworzec w gdy jest jako jeden z nie wielu w kraju nie pzeznaczony na sprzedaz. Odpowiedz Link Zgłoś
alecsand metropolitaRna, nie metropolitaLna 24.04.07, 23:52 Leczy mnie ten wyraz "metropolitalny" Lepiej się wymawia metropolitarny - obie formy są dopuszczalne wg PWN ale pamiętam, że w takich wyrazach istnieje zasada naprzemienności spółgłoski R i L w kolejnych sylabach, po to by łatwiej było je wymawiać. Więc: metropoLitaRna, egaLitaRna, miLitaRna, koLoRowa LataRnia LetaRg oraz gRemiaLna, paRafiaLna, koRaLowa pozdRo Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Karta Trójmiasta rządzi 25.04.07, 07:56 Ciągle do projektu nie do końca przekonany jest Gdańsk. *********************************** To Adamowicz Kartę Trójmiasta w końcu podpisał czy się nią podtarł? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelo04 podpisał 25.04.07, 11:36 I dlatego rozważa który wariant jest najlepszy. Nie rozumiem tylko po co ktoś Szczurka pyta o zdanie, Euro będzie wszak w Gdańsku. Może chodzi o to, żeby tłuszczę 2 dni do roku wieźć na Openera na Babie Doły? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: podpisał i nie zrozumiał 26.04.07, 00:03 pawelo04 napisał: > I dlatego rozważa który wariant jest najlepszy. Nie rozumiem tylko po co ktoś > Szczurka pyta o zdanie, Euro będzie wszak w Gdańsku. Może chodzi o to, żeby > tłuszczę 2 dni do roku wieźć na Openera na Babie Doły? ******************************************* No i wychodzi wasze wieśniackie myślenie. Można, oczywiście je przyjąć do wiadomości, ale wtedy od pieniędzy polskich i europejskich podatników wara - budujcie sobie stadion za swoje, gdańskie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
gdansk11 Re: Kasa na nową SKM 25.04.07, 10:09 Oglądałem materiał w Panoramie w której gość od inwestycji miejskich opowiadał, że wybudują szybki tramwaj, właściwie "prawie metro" jako przedłużenie linii na Chełm i dojazd z lotniska do centrum będzie trwał ok. 30 min. Eeech, o czym on mówi?! Jest szansa na otwarcie aglomeracji na zachód, zbudowanie (przynajmniej zainicjowanie budowy) kręgosłupa pod przyszły rozwój w tym kierunku, a my zamiast tego będziemy budować tramwaj. Dla mnie nowa/stara linia z Wrzeszca to nie tylko o połączenie centrum z lotniskiem. Było w sieci już wiele o szansach na integrację kaszubskich miejscowości i górnego tarasu z Gdańskiem dzięki takiemu połączeniu. Chciałbym tylko przypomnieć co by łączyła / miała w pobliżu ta linia. Zabytkowe centrum, politechnikę z jej akademikami, ludne sypialnie Zaspa, Przymorze z ich plażami, Kampus Uniwersytecki i akademiki UG z jednej strony, dalej lotnisko, sypialnie górnego tarasu w strone Osowy jak i Żukowa, a na drugim końcu rekreacyjne tereny Kaszub od Babiego Dołu (czyli np. okolice Ostrzyc, Stężycy) aż do Kościerzyny, jako bazy wypadowej na Wdzycki Park Krajobrazowy, no i nie zapominajmy o zimowym centrum regionu Wieżycy. (Specjalnie pominąłem w tej wyliczance punkty typowo nazwijmy je gospodarcze.) Tabor będzie przystosowany do przewozu większego bagażu, rowerów, nart, tak jak jest obecnie w szynobusach z Gdyni do Kościerzyny. A co nam się proponuje? Z jednej strony projekt wydania kasy na nowe lotnisko 20km od istniejącego w aglomeracji < 1mln, budowa tunelu pod całym mistem, a z drugiej taki ciasny pomysł z tramwajem zamiast smiałej wizji? Gdańsk musi się zdecydować czy chce budować poważną aglomerację gdzie jest miejsce na plany kształtujące przyszły rozwój czy ograniczać się do własnego podwórka i reakcji na bieżące potrzeby. Z takim podejściem to SKM-ki by dzis nie było. Mieszkańcy Żukowa, Kartuz, Somonina, Kościerzyny, Bytowa czas nacisnąć na Marszałka województwa. A włodarzom Gdańska polecam grupowy przejazd z bagażem [rejestrowanym i podręcznym :-) ] tramwajem z centrum do Jelitkowa (jak już otworzą Mickiewicza) - to też około 30 min. Nowa linia SKM to morze możliwości Panie Prezydencie. Pozdrawiam pab Odpowiedz Link Zgłoś
zylioner Re: Kasa na nową SKM 25.04.07, 11:06 > Nowa linia SKM to morze możliwości Panie Prezydencie. na razie jest morze klopotow czyli morze samochodow w centrum, a glowne sypialnie gdanska powstaja nie na zachodzie tylko na poludniu stety czy niestety (Orunia Gorna, Ujescisko, Chelm, Zakoniczyn, Kowale i rozne o jakichstam korporacyjnych nazwach). Wiec albo nalezy zmienic kierunek rozwoju miasta (z gory sie na to zgadzam, choc najlepiej uzupelniajac dziury nieodbudowane i rewitalizujac walace sie Orunie itp), albo uzdatniamy Gdansk Poludnie tak zeby w centrum i we wrzeszcvzu dalo sie zyc Odpowiedz Link Zgłoś
gdansk11 Re: Kasa na nową SKM 25.04.07, 13:19 Ja nie twierdzę, że rozwój komunikacji tramwajowej (a może i SKM) na południe nie jest konieczny. To jakiś dylemat typu czy myć ręce czy nogi. Tylko uważam, że szkoda zaprzepaścić szansę jaka się otwiera jeśli chodzi o kolej po nasypie, która byłaby nie tylko dla Gdańska ale i regionu. Natomiast bez przyszłości wydaje mi się kolejka do Nowego Portu. Pozdrawiam pab Odpowiedz Link Zgłoś
zylioner Re: Kasa na nową SKM 25.04.07, 13:47 > To jakiś dylemat typu czy myć ręce czy nogi. Jak sie chce cos zjesc to radze zaczac od rak ;) > Tylko uważam, > że szkoda zaprzepaścić szansę jaka się otwiera jeśli chodzi o kolej po > nasypie, która byłaby nie tylko dla Gdańska ale i regionu. Jasne! tylko czy moze byc i to i to... jesli tak to ja sie obu rekoma podpisuje > Natomiast bez przyszłości > wydaje mi się kolejka do Nowego Portu Nie stawialbym krzyzyka na NP warto te tereny zrewitalizowac. Fosfory najpozniej w 2009 przestana truc, a i inne paskudztwa moze sie zamknie to te tereny moga baaardzo atrakcyjne za 3-4 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody2200 SKM NowyPort i inne 05.05.07, 22:54 Nie stawiał bym krzyżyka na lini do Nowego Portu - linia może wypalić tylko wtedy, gdy przejazd nią będzie krótszy od przejazdu tramwajem, co oznacza przymus wymiany torów na nowe oraz zastosowanie lekkich autobusów szynowych zamiast wieloczłonowych EZT (nie wykluczam zastosowania elektrycznych szynobusów). Co do SKMki na południe to nie myśle ze potrzeba dużo.Trzeba cofnąć linie z GdańskaGł do PruszczaGd i dobudowanie kilku przystanków. Co do SKMki na zachód to zaczynają się schodki.trzeba dużo kasy bo albo wysokie nasypy albo tunele. - tak cz owak to by się przydały. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zylioner tramwaj czy skm? 25.04.07, 10:26 1. Jesli te co najmniej 100 mln. ktore trzeba dorzucic do kasy z budzetu centralnego maja spowolnic dalszy rozwoj tras tramwajowych na Gdansk Poludnie, i jesli ta dzielnica bedzie nadal zabudowywana w obecnym tempie to jestem przeciw "gornej linii" SKM. Taka linia obejmie dosc niewielka czesc mieszkancow Gdanska - Osowe i (bez zludzen przy tak uboczne lokalizacji) tylko niewielka czesc mieszkancow Moreny. 2. Co do anonimowej opinii, to nie ma jakichs standardowych rozwiazan komunikacyjnych z lotniska wylacznie kolejowych, powinno byc takie rozwiazanie jakiego wymagaja potoki komunikacyjne, a mozna miec pewnosc ze kolej na rebiechowo wozic bedzie powietrze. 3. Inwestycja jest zdecydowanie korzystniejsza dla Gdyni, gdyz obsluzy kilka ogromnych blokowisk i polaczy ja z istniejacym lotniskiem. Doplaty do inwestycji powinny byc stosowne do uzytecznosci inwestycji dla danego podmiotu no i nie nalezy zapomniec przy tym o okolicznych podmiejskich willowych pasozytach niskopodatkowych za to pozostawiajacych mnostwo spalin w centrum - oni tez powinni partycypowac! 4. Lotnicze porty przesiadkowe to taki sobie pomysl dla miasta/"metropolii" 5. Jesli chodzi o dojazd na Euro 2012 jest wieksza szansa zrobic takie polaczenie bezprzesiadkowe za pomoca tramwajow niz SKM, choc faktycznie przepustowosc tych drugich jest mniejsza. 6. No i jeszcze jedno jest kwestia - kto przerobi kase i na tym zarobi i do kogo bedzie nalezec po wybudowaniu infrastruktura - jesli ma nalezac do PKP to ja jednak wole gmine 7. A juz tak jako ciekawostka to tylko dodam ze na dawnym nasypie planowana jest także, oprocz nowej abrahama, szybkiego tramwaju/SKM trasa rowerowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Jak do Nowego Portu 25.04.07, 11:48 Rozbudują i będzie jak z linią do Nowego Portu. Zamkną po kilku latach, bo ludzie tym nie jeżdżą Odpowiedz Link Zgłoś
mario_72 Kasa na nową SKM 25.04.07, 13:10 Zawsze myślałem, że Osowa należy do Gdańska, ale widocznie coś mi umknęło w podziale administracyjnym. Co do tramwaju na lotnisko, to takie rozwiązanie istnieje na przykład w Bremen Odpowiedz Link Zgłoś
tpsa7501 A nowe wagony??? 25.04.07, 15:30 Nowa linia pięknie, pięknie, ale czy te osyfione 50 letnie wagony pozostaną już na zawsze znakiem rozpoznawczym krajobrazu Trójmiasta??? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Kasa na nową SKM 26.04.07, 00:08 mario_72 napisał: > Zawsze myślałem, że Osowa należy do Gdańska, ale widocznie coś mi umknęło w > podziale administracyjnym. **************************************** Faktycznie, coś Ci umknęło. Część Osowy, faktycznie, leży w granicach administracyjnych Gdyni. Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Racja. Tramwaj do lotniska to bzdura. ma byc ICE. 25.04.07, 16:37 Aby przedsiewziecie mialo sens trzeba skorzystac z madrych doswiadczen sasiadow z Zachodu. Z Lotniska Rebiechowo im. Lecha Walesy ma byc trasa kolejowa o parametrach pozwalajacych na ruch pociagow klasy ICE i superexpresow nowych generacji a nie tramwaj a moze i tramwaj konny. Wzorem jest port lotniczy Frankfurt am Main. Nie ma tu co wiecej kombinowac i wymyslac prochu. Odpowiedz Link Zgłoś
anonim2006 Tak, tak.... 28.04.07, 18:35 > Z Lotniska Rebiechowo im. Lecha Walesy ma byc trasa kolejowa o > parametrach pozwalajacych na ruch pociagow klasy ICE i superexpresow nowych > generacji a nie tramwaj a moze i tramwaj konny. Wzorem jest port lotniczy > Frankfurt am Main. Jasne, ICE. Jak rozumiem te 10 km z centrum Gdańska do Rębiechowa pociąg ICE będzie pokonywał z prędkością 160 km/h czyli w 2 minuty. Wspaniała prespektywa. Podejrzewam że zapełnienie pociągów będzie równie wielkie jak w trochę miejszym od Gdańska Frankfurcie a/Main. Te setki pasażerów dojeżdżających na to nasze olbrzyhmie lotnisko z jednym pasem startowym, pewnie Boeingi 777 będą latać do 30 minut a mniejsze samoloty (klasy B767) co 10. Odłóż to zioło i zejdź na ziemię. Gdańsk ma jeden pas startowy i wystarcza. Gdańsk to nie Arlanda więc żadnej linii superekspresu nie będzie. Trzeba trochę poszerzyć terminal. Nie ma sensu nawet budować szerszej drogi bo to co jest dziś wystarcza w zupełności. Moim zdaniem ciągnięcie tam tramwaju to też za dużo, autobus na lotnisko wozi dziś głównie powietrze. A linię tramwajową (i SKM) trzeba projektować tak by obsłużyła przy okazji jak najwięcej dzielnic a nie żeby szła po zapomnianym nasypie przy którym nie ma prawie żadnych zabudować z wyjątkiem Moreny, która i tak jest świetnie skomunikowana z Miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
anonim2006 Do pana Michała 26.04.07, 15:11 Panie Michale, Uważam że wybranie i opublikowanie w papierowej gazecie tylko wybranych, popierających Pana tezę wypowiedzi na forum jest działaniem tak śmiesznym jak i żałosnym. Pomijam poczyniony skrót wypowiedzi kol. maruda.r całkowicie wypaczający sens jego wypowiedzi. Myślałem że stać Pana na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kazzag Kasa na nową SKM 28.04.07, 16:15 Szanowny Panie Redaktorze i Bracia Internauci, Ja niżej podpisany gorąco popieram pomysł odbudowy przedwojennej linii z Wrzeszcza do Kiełpinka i dalej do Rębiechowa. Ważne jest także to aby połączenie to skomunikowane było dalej także z Kokoszkami, jako przyczółkiem do odtworzenia połączenia z Kartuzami innymi miejscowościami Kaszub. O ile mi wiadomo po wojnie nie istniało bezpośrednie połączenie Gdańska z Kartuzami i innymi miejscowościami ziemi kaszubskiej a jedynie pośrednie z przesiadką w Pruszczu Gdańskim i dalej przez Stara Piłę. W zeszłym roku wraz z kolega przeszliśmy cała trasę kolejową z Kiełpinka do Kartuz. Od Kokoszek złomiarze nie ukradli ani jednej szyny. Czym innym jest stan techniczny torowiska i wiaduktów, który trudno mi oceniać. Wydaje się iż wymagałby sporego nakładu pracy naprawczo- konserwacyjnej. Trasa kolejowa z Wrzeszcza mogłaby rozwiązać kilka problemów. Połączenia z lotniskiem w Rębiechowie Planowanym połączeniem z lotniskiem w Gdyńskich Babich Dołach. Ominięciem wszelkich przeszkód komunikacyjnych i kolizji z szosami, na jakie że napotkać tramwaj budowany w mieście Stworzenie przyczółku wypadowego na Kaszuby. Połączenie z Kartuzami podzieliło, jak wiadomo, los wielu likwidowanych połączeni lokalnych. Miało to pewnie swoje racjonalne powody związane ze upadkiem wielu firm zatrudniających Kaszubów, którzy korzystali niegdyś masowo z tzw. Bany. Myślę iż połączenie kolejowe z takimi miejscowościami jak Kartuzy, Sierakowie i Kamienica Królewska, przy odpowiedniej promocji miałoby szanse powodzenia frekwencyjnego i ekonomicznego w związku z coraz bardziej rozwijającym się ruchem turystycznym. Przejazd koleją z Gdańska do Kartuz i dalej byłby atrakcją turystyczna samą w sobie, przy odpowiedniej promocji. Trasy kolejowe na tym terenie są z turystycznego punktu widzenia szczególnie atrakcyjne. Stąd trudno je porównać z innymi likwidowanymi trasami w Polsce mającymi jedynie znaczenie komunikacyjne. Rzecz jasna należałoby opracować odpowiednią symulację i badanie marketingowe przedsięwzięcia. Na świecie m. w Szwajcarii, funkcjonują takie trasy wycieczkowe, ciesząc się wielkim powodzeniem. A przecież to także „Szajcaria”. Proszę zwrócić uwagę jakim powodzeniem cieszy się linia Gdynia Kościerzyna tzw. Pociąg retro Costerina. Z jednej strony pociągający jest oczywiści archaiczny skład wagonów ciągniętych przez parowóz ale sadzę także iż atrakcją jest sama trasa. To także kwestia odpowiedniej reklamy i intensywnej promocji. Myślę iż linia kolejowa miałaby także zwykłe znaczenie komunikacyjne dla mieszkańców rozwijanych się Kartuz i okolic tego miasta. Wydaje się także iż proponowane rozwiązanie wykorzystania torów przez różne środki transportu (klasyczny pociąg z lokomotywą lub autobus szynowy dla przejazdów „dalekobieżnych”, lub tramwaj dla połączeń lokalnych zwielokrotniłby funkcjonalność rozwiązania. Myślę iż z ekologicznego punktu widzenia rozwiązanie zasługuje także na akceptację. Tramwaj, autobus szynowy w najmniejszym stopniu ingerują w środowisko przyrodnicze. Aktualnie nasyp kolejowy jest terenem dzikich harców amatorów motocrossu i quadów. Obawiam się iż w niedalekiej przyszłości developerzy wykupią teren nasypu od miasta by rozbudowywać istniejące już w sąsiedztwie osiedla mieszkaniowe takie jak np. „Wiszące Ogrody”. (Jeżeli już „pod stołem nie doszło do takich „transakcji”. Planuje się na terenie tzw. poligonu budowę nowych osiedli na Morenie. Oby nie było za późno. Stąd ci którzy uważają iż linia kolejowa może stanowić ingerencję w otulinę Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego mogą liczyć się iż cały teren przepięknego „poligonu” będzie terenem budowy. Popierając inicjatywę odbudowy czy raczej budowy tej trasy kolejowej uważam iż należałoby powołać społeczne stowarzyszenie popierania tej inicjatywy. Nawiasem mówiąc słyszałem iż studenci Politechniki Gdańskiej w ramach ćwiczeń stworzyli projekty wiaduktów, które należałoby zbudować na trasie. A jest ich sporo. Kazimierz Zagórski Odpowiedz Link Zgłoś
mlody2200 kwestja tramwaju 05.05.07, 23:09 generalnie jestem przeciwnikiem tramwju ale w pewnym duzym miescie na poludniu kraju wdrazany jest ciekawy system tramwajów.polega on na tym ze to tramwaj ma pierszenstwo.jedzie po oddzielnym torowisku a na krzyżówkach sygnalizacja zmienia się, gdy zbliża się skład, tak aby w miare możliwości miał on zawsze zielone. w gdansku czesto tramwaj stoi przed krzyżówką na swiatłach a potem za na przystanku.prosze państwa - nie tędy droga. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś