lubona 31.03.04, 22:14 Pomocy. Mam dostać się z dworca na ulicę Słoneczną 32. Nie znam Tarnowa, patrzyłam na mapę i wiem mniej wiecej, gdzie to jest. Jednak nie wiem, czy mogę tam podjechać autobusem i jakim? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kris7774 Re: Tarnowianie... 31.03.04, 22:34 Ostatnio rzadko jeżdzę autobusami i nie pamiętam jakim autobusem spod dworca dostać się na ul. słoneczną. Jeśli nikt Ci wcześniej nie odpowie to jutro sprawdzę i Ci napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 31.03.04, 22:34 Mój opis (być może ktoś da lepszy). Wychodzisz z dworca PKP i idziesz prosto aż do świateł, skręcasz w prawo, 100m dalej jest przystanek (ul. Krakowska- Planty). I teraz kilka różnych opcji: 1) autobusem nr 9 jedziesz na ul. Lwowską, wysiadasz na drugim przystanku na ul. Lwowskiej i dochodzisz ul. Starodąbrowską jakieś 300 m do Słonecznej (wyjdziesz koło supermarketu Juluis Meinl). A tam już musisz się zorientować gdzie jest Twój obiekt docelowy i również dojść na piechotę (ale myślę, że nie dalej jak kolejne 500 m). 2) z przystanku przy ul. Krakowskiej autobusami nr 22 lub 29 jedziesz pod Stary Szpital (dokładnie pod Przychodię na ul. Marii Curie-Skłodowskiej), stamtąd prosto do ul. Słonecznej jest 100 m, a do punktu docelowego max. około 1000 m 3) na przystanku Krakowska-Planty wsiadasz do autobusu nr 42, jedziesz podobnie jak w punkcie powyższym pod Stary Szpital i potem jak wyżej (lub ewentualnie wysiadasz przystanek dalej i będziesz miała ok. 300 m mniej do przejścia po ul. Słonecznej). Na ile dokładnie umiałem, to spróbowałem wytłumaczyć. Może są jakieś inne łatwiejsze sposoby, lecz ja ich niestety nie znam (autobusy kombinowane nie wchodzą w grę - za duży kłopot). Jakby co jest jeszcze taksówka, ale to drogo wychodzi. O nazwę przystanku możesz zapytać ludzi w autobusie. I jeszcze jedno - zależy w ajki dzień jedziesz, bo w soboty i święta autobusy kursują zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 31.03.04, 22:35 Tu jest rozkład jazdy autobusów. www.tarnow.okay.pl/mpk.html Możesz ewentualnie spróbować dopasować godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Tarnowianie... 31.03.04, 22:39 Wielkie dzięki. Jadę dopiero 24. 04 i to jest właśnie sobota. Jednak mam dużo czasu, żeby sie tej kombinacji nauczyć. Oczywiście, że zapytam ludzi, bo zupełnie Tarnowa nie znam. Jednak już będę wiedziała o co zapytać i w jakim autobusie, Dziękuję raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 31.03.04, 22:45 Poczekaj jeszcze na inne porady. Ja nie jestem ekspertem. Też nie jeżdże autobusami po Tarnowie. A to co wpisałem to jeszcze mniej więcej z czasów licealnych pamiętam (no i sprawdziłem na podstawie rozkładu jazdy). Może ktoś Ci pomoże jednak znaleźć coś bardziej odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Tarnowianie... 01.04.04, 00:38 Ja proponuje taksowke za 5zl bedziesz na miejcu bez zbednych nerwow i bladzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 01.04.04, 00:57 Ooo! Nie wiedziałem, że taksówka nie jest taka bardzo droga! Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Tarnowianie... 01.04.04, 01:04 Tak za 5zl za dnia praktycznie w wiekszosc miejsc nie na skrajnie dlugich przez miasto odcinkach przejedzie sie. Nie pamietam bym wiecej niz 8 zl placila kiedykolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 01.04.04, 01:11 To ja jedyny raz taksówką jechałem w roku 1986 nad morzem z dworca PKP do pensjonatu w innej miejscowości (kawałek było drogi). Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Tarnowianie... 01.04.04, 01:19 No to zaszalales ;) Ale jak nie masz potrzeby to pewnie po co. Ja lubie jezdzic tramwajami, pewnie dlatego ze ich w Tarnowie nie ma . Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 01.04.04, 01:28 Nie ja fundowałem. Zresztą w wieku byłem wtedy mało pojetnym na otoczenie. Tzn. gdzie rodzice wzięli to się szło, jechało. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 01.04.04, 01:29 P.S. To jak Ty jeździsz tymi tramwajami, skoro ich w Tarnowie nie ma! :-P Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 01.04.04, 01:30 Znaczy: teraz nie ma, bo kiedyś dawno temu, to jeszcze były. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Tarnowianie... 01.04.04, 02:08 jak byly w Tarnowie to mnie jeszcze nie bylo na swiecie, az taka stara kolego ot ja nie jestem ;) A ze lubie jezdzic tramwajami nie znaczy ze jezdze czesto ( no bo niby gdzie)? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Tarnowianie... 01.04.04, 22:16 A nawet w jakiejś grze komputerowej - np. symulator komunikacji miejskiej Traffic Giant Gold. ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Najlepiej "dwójka" 02.04.04, 13:26 Najlepiej wsiądź na przystanku Krakowska-Planty (niedaleko dworca) w autobus linii nr 2. Dojedziesz nim prosto na Słoneczną. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Najlepiej "dwójka" 02.04.04, 17:54 Dzięki za pomoc. Już na pewno sobie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kris7774 Re: Najlepiej "dwójka" 02.04.04, 20:42 Polecam również autobus linii nr 2. W soboty kursuje co pół godziny, a jeśli chodzi o przebieg trasy to: KRAKOWSKa-PLANTY - tu wsiadasz BEMA-SZKOŁA BEMA-TARGOWA LWOWSKA-SZEROKA SŁONECZNA-PAWILON- tu polecam wysiąść Przystanek na którym wysiądziesz jest po stronie ulicy, gdzie są numery budynków nieparzyste. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Najlepiej "dwójka" 02.04.04, 21:32 No i proszę - rzeczywistość okazała się łatwiejsza niż opisywałem. Nie trzeba tyle przesiadek i tyle iść. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Najlepiej "dwójka" 02.04.04, 22:37 To ja jeszcze raz serdecznie dziękuję. Wezmę sobie ściągę z tymi przystankami. Dzięki Wam nie będę musiała jechać o wiele wcześniej ( na wszelki wypadek), żeby zdążyć na czas. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Najlepiej "dwójka" 02.04.04, 22:54 O WIELE wcześniej, to na pewno nie ma po co przyjeżdżać. Ale trochę wcześniej, to jednak tak. Bo z komunikacją to nigdy nic nie wiadomo... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: podziękowanie 24.04.04, 22:33 Kriss dzięki, byłam, trafiłam, załatwiłam. Pewnie teraz się narażę . Nigdy zbytnio nie lubiłam Tarnowa (nie mówię o ludziach). Dawno w nim nie byłam. Jednak miasto powinno się wstydzić takich dworców.Bardzo nieprzyjemne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: podziękowanie 24.04.04, 22:38 Chociaż weszłam do Świtu (przyjechalam za wcześnie, bo takie miałam połaczenie) i zostałam miło zaskoczona. Pamiętam ten sklep i go teraz nie poznałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: podziękowanie 24.04.04, 22:41 W podziękowaniu miało być podziękowanie za wskaznie drogi, Dziękuję, zwłaszcza Krisowi. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: podziękowanie 24.04.04, 22:42 A dla mnie właśnie Świt po przebudowach stracił cały klimat. Ciuchy i szmaty od góry do dołu. Ile w końcu można? Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: podziękowanie 24.04.04, 22:46 Tylko przedtem był jakiś taki "zapyziały", teraz przynajmniej ma wygląd. Jednak chyba masz racje, szukałam konkretnego stoiska i tez sobie pomyslałam, że same ciuchy i jakos tak prawie wszystko na kupie.Jakbym chciała tu kupować, chyba by mnie to męczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: podziękowanie 24.04.04, 22:49 I zresztą tam chyba drogo jest. Jak zresztą w każdym domu towarowym, gdzie za wynajem stoiska buli się grubą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: podziękowanie 24.04.04, 22:49 Jednak dworce fatalne, zresztą tak jak i bocheński. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: podziękowanie 24.04.04, 22:56 Ale przynajmniej zabytkowy. Wg daty z zewnętrznej (tej niestety obskurnej) ściany budynku to dworzec jest z 1910 roku (chyba dobrze odczytałem). No i jednak remonotowany był: peron 2 w całości (nowe zadaszenie i nowa "podłoga"), wnętrze hali głównej wymalowane rok temu, przejścia podziemne również malowane często (ale tam farba się non-stop sypie z powodu wilgoci). Ogólnie: i tak jest lepiej niż było. A w Bochni nigdy na dworcu nie byłem więc nie wiem. A z zewnąrz jest nawet znośny. Odpowiedz Link Zgłoś
kris7774 Re: podziękowanie 24.04.04, 23:51 Lubona fajnie że sobie poradziłaś, odczucia co do dworca tarnowskiego i bocheńskiego (znam dobrze tamtejszy dworzec, zresztą ogólnie dosyć dobrze znam ok.Bochni) mam takie jak Ty. Chociaż powiem Ci że tyle dobrze że nasz tarnowski dworzec nie jest "martwy" (działają sklepy, kafejki internetowe, restauracja, bar...)gdy w wielu miastach (i to dosyć sporych) dworce i okolice zamarły. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: podziękowanie 24.04.04, 23:54 Za to chyba wszystkie dworce w nocy śpią - dosłownie. Śpią snem wilu dziesiątek a nawet set oddechów... Odpowiedz Link Zgłoś
kris7774 Re: podziękowanie 25.04.04, 00:01 No tak śpią, a gdy już przyjdzie przejść obok tych śpiących to z "wcześniej zaczerpniętym powietrzem". Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: podziękowanie 25.04.04, 18:46 Macie racje. Co do bocheńskiego dworca, to faktycznie z zewnątrz wygląda nawet, nawet. Też jakos niedawno był malowany. Wczoraj zauważyłam też, że cos się zaczyna dziać w środku. Może wreszcie będzie lepiej. Jednak za dworzec autobusowy powinni się wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: podziękowanie 25.04.04, 20:22 Dworca autobusowego to już chyba zupełnie nie widziałem... Odpowiedz Link Zgłoś