Dodaj do ulubionych

Prawdy i mity o pracy w Tarnowie

19.07.05, 13:35
Jak to jest z tą pracą w Tarnowie naprawdę. Jest, czy jej nie ma?
W weekend miałam rozmowę na ten temat ze znajomą, która od kilku lat nie
pracuje i ciągle narzeka przez to na brak pieniędzy, twierdząc, że pracy w
Tarnowie po prostu nie ma. A jak jest, to tylko po znajomościach i że w
Krakowie to mamy eldorado pracowe. Śledzę od czasu do czasu portale z
ofertami i muszę przyznac, że ostatnio troche ofert pracy w Tarnowie
widziałam. No i znajoma stwierdziła, że jak oferty są to tylko dla picu, bo
stanowiska już dawno obsadzone krewnymi i znajomymi królika.
Ciekawa jestem jak to wygląda w rzeczywistości...
Obserwuj wątek
    • qwerty.tarnow Re: Prawdy i mity o pracy w Tarnowie 19.07.05, 14:28
      Pewnie coś tam ofert jest. Najwięcej typu: akwizycja - ups,
      przepraszam! "markieting" bezpośredni; składanie długopisów czy praca w
      supermarketach - to są oferty prasowe. Jest też trochę dla specjalistów z danej
      branży: budownictwo (szeroko pojęte), drogownictwo (planowanie ruchu),
      informatycy i programiści komputerowi (w zeszłym roku taka
      wysokospecjalistyczna oferta dla programisty to z pół roku wisiała na stronach
      urzędu pracy!). W administracji to najwięcej jest przyjęć chyba po stażach
      wszelakich - jak kogoś zobaczą, że się nadaje, to ma szansę zostać zatrzymany
      później na dłużej.
      A ogólenie - są oferty dostępne dla wszystkich, są też - rzecz jasna
      zamieszczane tylko dla formalności. Ale nie można - moim zdaniem - powiedzieć,
      ze jest całkowicie tragicznie. Inna sprawa że wiele z ofert to zmierza do
      zatrudnienia na czarno, a tego to każdy się rzecz jasna boi...
      • lemuriza Re: Prawdy i mity o pracy w Tarnowie 19.07.05, 17:32
        czasem się coś trafi, ale rzeczywiście najlpiej to mieć znajomości, wtedy
        łatwiej.
        Mój mąż np. znalazł teraz nową pracę bez znajomości, dość szybko, ale muszę
        powiedzieć, że ma już dość spory staż i wg mnie duże kwalifikacje
        zawodowe:).Ludziom prosto po studiach na pewno jest ciężej.
        • qwerty.tarnow Re: Prawdy i mity o pracy w Tarnowie 19.07.05, 18:34
          Ale są też przypadki, że firmy zatrudniają pracowników, którzy nawet nie
          dostarczyli wymaganych dokumentów (ostatniego świadectwa pracy, potwierdzenia
          kwalifikacji)! A że potem to odnosi skutki wręcz przeciwne do oczekiwanych to
          kwestia osobna...
          • moniek76 Re: Prawdy i mity o pracy w Tarnowie 20.07.05, 11:12
            U mnie taki numer nie przejdzie, bo wszystko wychodzi w praniu w ciągu okresu
            próbnego. A że CV są mocno naciągane do inna sprawa.
            Miałam przypadki, że "bezproblemowa obsługa komputera" = włączenie go i
            wyłączenie, "dobra znajomośc języka angielskiego" = brak umijętności sklecenia
            3 zdaniowego maila do klienta + zero umiejętności konwersacyjnych. Wyszło
            szydło z worka jak osoba dostała do obsługi kontrahenta zagranicznego.
            Nie rozumiem po co ściemniać w CV, przecież nawet jak się robotę dostanie, to
            się z niej z hukiem wyleci i po co taki zgrzyt na poczatku "kariery"?
            • qwerty.tarnow Re: Prawdy i mity o pracy w Tarnowie 20.07.05, 13:07
              moniek76 napisała:

> Nie rozumiem po co ściemniać w CV, przecież nawet jak się robotę dostanie, to
              > się z niej z hukiem wyleci i po co taki zgrzyt na poczatku "kariery"?

Ściemniają może po to, bo wielu pracodawców określa też wymagania ponad
              potrzeby. Sprzątaczka z maturą i biegłą znajomością kilku języków, murarz z
              dyplomem inżyniera, itp. A do wielu prac nie trzeba tytułów, dyplomów i
              studiów, tylko po prostu zdroworozsądkowego podejścia - jak sięzaplanuje i zna
              przedmiot swojej pracy, to można to zrobić. Przykład najbardziej jaskrawy:
              ekonomia - profesory, naukowcy, ynteygenci debatują "jak, co i za ile", a wiele
              z tych prawd co oni wymyślają, to już wieki temu bezrozumny chłop na wsi
              wykorzystywał, wiedział o tym i - co więcej - stosował w taki sposób, że mu się
              wiodło lepiej niż teraz nam po radach tych "uczonych".
    • qwerty.tarnow Re: Prawdy i mity o pracy w Tarnowie 26.07.05, 22:04
      Z mitów to pewnie będzie taki - a szkoda... :-(
      • kuczman Re: Prawdy i mity o pracy w Tarnowie 27.07.05, 05:22
        Glupie to to chyba nie jest- znaczy sie pomysl sam, bo sprzet ciut przestarzaly..;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka