1zorro-bis 13.01.11, 13:09 i wszystko jasne? wyborcza.pl/1,107886,8936341,__Podpity_general______wina_pilota____strach_przed.html a jego szef? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulisses-achaj Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 13:19 co mianowicie, Zorro, jest jasne? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 13:20 PS Błasik - nie Błasiak. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 13:32 tak jest! Blasik. Co jest jasne? no....wszystko. Byl to po prostu "wesoly autobus"! bo chyba nie powiesz, ze jest normalne miec "do sniadania" 0,6 promila alkoholu we krwi? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 13:49 nie zaryzykuję twierdzenia że to był "wesoły autobus". Nie w tym kontekście i nie w odniesieniu do śmierci 96 osób. Brak informacji aby ktokolwiek inny na pokładzie miał alkohol we krwi. Piloci nie mieli. Nie wyciągam więc z tego zbyt daleko idących wniosków. Powody tego nieszczęścia były raczej oczywiste już w kwietniu. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 14:08 czytalem gdzies komentarz, ze ten "sygnal" o Blasiku to byl sygnal od Rosjan, ze wiedza wiecej... A ze byl to "wesoly autobus" to pisze w kontekscie, ze nie byl to normalny lot z normalnymi ludzmi i normalna zaloga. Tam wszystko bylo od poczatku postawione na glowie. Zaczelo sie, ze "cysorz" z zona spoznil sie prawie godzine i ludziska na "cysorza" musieli cierpliwie czekac.... Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 14:15 Zachód już dawno wyrobił sobie zdanie, tylko wcale to nie jest takie pewne. Zobaczyliśmy tylko jedną stronę. Obowiązkiem Rosjan było zabronienie lądowania na tym lotnisku naszym pilotom, a piloci nie powinni podchodzić do lądowania przy takich złych warunkach pogodowych. Ten pas był za krótki dla tego samolotu w tych warunkach i żaden rozsądny pilot, gdyby miał swobodną możliwość decyzji nie zaryzykowałby życia tylu osób. To przecież zrozumiałe, że Rosjanie bali się międzynarodowego ...... (brakuje mi słowa) i dlatego rozmawiali z górą. Gdyby sami mogli podjąć decyzję, nie zezwoliliby na lądowanie. Przypuszczam, że byli pewni, iż nasi piloci zrezygnują, lecz nie przypuszczali, iż zdecydują się lądować. A co z późnym ostrzeżeniem i słowem horyzont, czyżby nie wiedzieli, gdzie dokładnie znajduje się polski samolot i czy jest dokładnie nad lotniskiem. Wina leży po dwóch stronach i to równo. U nich jest jeszcze większy bałagan niż u nas, tylko za wszelką cenę boją się do tego przyznać. W ogóle nie wyobrażam sobie, by wizyta na takim bardzo ważnym uroczystym dla nas święcie i tylu wysokich rangą przedstawicieli władz państwowych była w taki sposób zorganizowana. A gdzie były władze, które powinny gościć naszych przedstawicieli. To wyglądało, jakby to była wycieczka, która jest organizowana na ostatnią chwilę. Żaden z krajów nie popisał się organizacją i współpracą, bo ta wizyta powinna wyglądać inaczej. Przedstawienie w taki sposób raportu nie wnosi ocieplenia w relacje między krajami. Na tym etapie mamy zarys tego co się wydarzyło i w jaki sposób nasz samolot był prowadzony przez rosyjską obsługę naziemną. Gdyby stanowczo powiedzieli nie ma warunków, nie zezwalamy na lądowanie, nie mieliby wyjścia. Nigdy nie przyznają się do błędów, lecz poczekamy na nasz raport i wtedy wyjaśni się więcej. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 14:57 Milky, a czy Ty mozesz sobie wyobrazic jaki pieklo by Kaczynscy rozpetali gdyby samolot nie dostal zezwolenia na ladowanie? Dlatego - tak w sumie to biedni kontrolerzy - dawali na rozny sposob do zrozumienia, ze NIE WOLNO ladowac1 ale jak piloci mieli za plecami szalenca -prezydenta i generala na "gazie" to.... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:24 Konrolerzy? Nie wolno? Takiego określenia nie ma w języku komend powietrznych- po rozyjsku! na wojskowym lotnisku. Może wyrażaj się przecyzyjnie a co dawania znaków to najlepiej wychodziły im te na migi Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:30 PS Zorro Zechciej mi udzielić odpowiedzi co do tych ilości wypitego alkoholu, "plis" i jeszcze jedno, czy jest Ci wiadomo w jakim materiale odnaleziono tę zawartość alkoholu? oraz tak na koniec Cię przepytam na okoliczność czy wiesz kidy cialo gen. znalazło sie w Polsce? Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:37 Nie piszę podchwytliwie i proszę o takie same traktowanie. To nie jest temat na żarty. Gdy będę chciała się pośmiać, wierz mi, jest z czego i wypunktować potrafię.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:42 a czy ja sie smieje? Odpowiadam przeciez... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:48 ? To jest odpowiedź na mój wpis? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:38 Benu...a czy ja jestem lekarz? Te dane "klepie" dzisiaj GW od rana! I po smierci alkohol sie nie ulatnia. Wiec to byl pomiar w momencie "bum"! Tyle wiem... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:52 No więc skoro nie jesteś lekarz to poczekaj z usmiechami bo i lekarze się nie smieją z tego. To nie był pomiar w chwili bum- jak to barwnie opisałeś. Ciało gen. wrócilo do P. jako jedno z ostatnich bo.... tu masz wyobraźnie sobie dorysuj. A co do poziomu, kotku, to ten poziom po śmierci wzrasta! średnio do 1 promila. ... Cóż. O dalsze szczególy faktycznie zwróć się do lekarza bo nie chcę być uznana, że Cię pouczam. Mógłbyś gdzies szybko znaleźć ile to jest tak pi razy drzwi... no ile? aby bylo zatrucie alkoholowe- jak to zostało okreslone- w wys. 0.6 promila. Plis.plis,plis. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:09 ja sie nie "wymadrzam", tylko cytuje to co podawal fachowiec - lekarz na lamach GW dzisiaj. wiec jesli Ty jestes lekarzem to kwestionuj jego wiedze w GW a nie u mnie...Ja jestem tylko "biernym przenosnikiem" informacji... No, ale jesli twierdzisz ze "prasa klamie", to... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:24 bierni przenośnicy dodający własny komentarz są najbardziej na cenzurowanym u wydawców i czytelników Uważaj, chcesz być jak środowisko dla wszelkiej maści bakterii? I! co najważniejsze, nie zasłaniaj się orzeczeniem lekarza bo swojego śmiechu czy drwiny tym nie przykryjesz. Artyście może się czasem wydawać, że jest obiektywny gdy bardzo sie stara unikać swojego jakiegokolwiak komentarza ale zawsze obiektywizm ten jest załamany choćby przez pierwszy wybór tematu. Dodając jakikolwiek, najdrobniejszy komentarz, nie będący suchym faktem, naruszasz ten obiektywizm jeszcze dalej i zaczynasz brać udzieł w kreowaniu jakiegos artefaktu, który mimo Twoich szczerych chęci znacznie odbiegać może od rzeczywistości, czy prawdy jaką jest każda sekunda z osobna. Przenoszenie informacji jest bardzo odpowiedzialnym zajęciem... dlatego tak niewielu potrafi to dobrze zrobić, tak dobrze, żeby chociażby nie stało się to przyczyną kolejnej "wojny'. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:33 co?! Jaki ze mnie artysta...No, chyba ze artystycznie kafelki klade. A co do biernosci w przenoszeniu...Jak pan majster karze to i cement przeniose... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 15:56 Cześć. Słucham właśnie konf. pras. p. P. Ja mam wątpliwość, jak zwykle, czy tylko gen. B. został tak dokładnie przebadany? i czy tylko on stanowi wyjątek??? Po drugie dobrze, że wreszcie można było przesłuchać to nagranie. Ile to konkretnie jest 0.6 promila? Pozdrawiam Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 16:03 ile to jest konkretnie? Ano tyle, ze w razie wapadku autem mozna isc siedziec a bez wypadku prawo jazdy sie traci... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 16:33 Nie, ja konkretnie pytam, nie o wyrok tylko ilosć wypitego alkoholu i to na dodatek przy uwzglednieniu jego rodzaju: np. wina tyle, wódki tyle... To ile? ( nie interesujęą mnie szczególy typu; jeśli wypije chudy i niepijący lub dobrze zbudowany, przystojny agent to stanie się z nimu to a to...) Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:31 Skoro to było wojskowe lotnisko, obsługa naziemna była wojskowa, nasi piloci byli wojskowymi, to czy np. gdy dowódca wyda jakiś rozkaz, wtedy taki pilot może brać to pod uwagę... to jest podejście hipotetyczne. Rosjanie bali się międzynarodowej kompromitacji. Zwrócić należy uwagę na to, że bezpieczeństwo ludzi w tym Locie i Każdym jest nadrzędną rzeczą, o której się nie dyskutuje. Nasi wojskowi piloci i wojskowa obsługa naziemna w Rosji była w takiej samej sytuacji. Ich rolą była pomoc w bezpiecznym lądowaniu naszego samolotu. Widać byli ubezwłasnowolnieni w podejmowaniu rozsądnych decyzji. Tu nie ma nic do rzeczy coby zrobił każdy z braci Kaczyńskich, bo i tak zawsze okazywali niezadowolnie. Rosjanie postąpili tak, jakby naszych wysłali na pewną śmierć. Lećcie droga wolna, lotnisko przed Wami, pas startowy wolny, wysokość odpowiednia.... wylądujecie pod ziemią (sic!) Czyżbyś trzymał rolę Rosjan Zorro, jesteś ich wielbicielem, uważasz, że wszystko zrobili dobrze, nie ma żadnej winy w ich decyzjach ? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:41 Milky...nio dobrze niech juz bedzie, przyzwyczailem sie. Jestem wielbicielem Zydow, Niemcow a teraz Rosjan. A ja po prosstu czytam rozne gazety (nie tylko polskie), rozne komentarze (ludzi w tej kwestii madrzejszych duzo ode mnie ) i wysnuwam wnioski. tyle. A do Rosjan nic nie mam. Prywatnie mam kontakty i bardzo ich lubie i cenie... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:36 tego nie wiem...Promile to sa promile. Bez wzgledu czy chudy czy gruby... Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:40 Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień.... gratuluję Tobie się to Zorro udało. Nie byłeś, nie wiesz, nie masz rozeznania, wierzysz na ślepo Rosjanom, nie bierzesz pod uwagę ich intertesu. Nawet nie masz taktu, by w takiej sytuacji głupio się nie śmiać. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 17:44 Milky...a o co ci chodzi? Przeczytaj komentarze roznych gazet i ekspertow a potem "rzucaj kamieniami", O.K? Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:00 Zoerro... nie sprowadzaj tej dyskusji do takiego poziomu. Na Twój komentarz o innych gazetach mnie przychodza do głowy jeszcze inne ( nawet sie nie domyslasz jakie) i zaraz sobie wyobrażam budowanie zdania na podstawie ich przekazu. gazeta to tylko gazeta Zorro. Ja bym się tak gazetami nie podniecała. A rosjanie nie powiedzieli, że nie wolno lądować Zorro. więc nie przekręcaj. gdybyć chociaz podał co konkretnie powiedzieli Rosjanie- i byłaby to prawda wedle taśm i stenogramów to ja bym sie z Tobą o to nie spierała. Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:01 Jeżeli już chcemy rozmawiać o faktach to czyńmy to rzetelnie a nie jak koło gospodyń po przeczytaniu telegazety. Ok? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:15 a Ty znasz PRAWDZIWE fakty? No to ja pasuje. Bo ja do tajnych informacji nie zostalem dopuszczony. Fakty znam tylko z gazet.... No, slyszalem jeszcze FAKTY w TRWAM i GP. Popdobno Rosjanie dobijali rannych a samolot tak w ogole mial bombe... Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:18 Na pewno, gdybyś była tam Benu na miejscu, opisałabyś szczegółowo i w dodatku zaopatrzyła w zdjęcia z miejsca katastrofy, do tego dopisał własny scenariusz i upubliczniła wszystko ! Skoro lubisz dyskutować na takim poziomie, to widocznie tak na co dzień żyjesz, tylko lata Ci się pomyliły. Mam inne patrzenie na świat, różnimy się bardzo. Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:44 M-W Bardzo Cię przepraszam. Moje posty odnoszą sie tylko i wyłącznie do postów Zorro. Chyba niepotrzebny komentarz wyżej, ale tak, pewnie tak bym zrobiła- ale bez komentarza. Nie jestem dziennikarzem i nie żałuję. W moim przekonaniu nasze- Twoje i moje- zdanie na temat katastrofy niewiele się różni. Z różnic, które dostrzegam w tym momencie to to, że ja nie twierdziłabym, że Rosjanie obawiali się czegokolwiek- np. kompromitacji- bo niby dlaczego? I po drugie nie mogli zakazać lądowania. Po prostu nie ma takich procedur. nie powiedzieli "lądować nie wolno" ( rosyjskie: nie lzja); powiedzieli " NIE MA warunków do lądowania" i to było wszystko. Oczywiście zakładając, że stenogram czy taśma jest obiektywnym dowodem- czyli wiadomo jest to prawda oparta na założeniu/ domniemaniu prawdziwości dowodu. Nic poza tym. To jest suchy fakt- nie komentarz. Mam nadzieję, że po tym co napisałam zmienisz nastawienie do moich wypowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:50 O.K! Bo to tak jest jak sie w trzy osoby rozmawia i nie wiadomo kto do kogo pisze... Dla mnie ta kretynska katastrofa byla od samego poczatku "zaprogramowana" Pamietasz chyba slawetny "lot do Gruzji"? To byl cud, ze wtedy to sie nie skonczylo tragicznie...Moze byloby lepiej? Mniej ludzkich tragedii by bylo.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:12 sprowadzam dyskusje do poziomu gazet, jakie dzisiaj przeczytalem. Jezeli uwazasz, ze GW jest do d...., to Twoje prawo. Mnie to jest obojetne. Jak ciebie to interesuje - mozesz poczytac inne. -dzisiaj pisza w roznych krajach. I chyba sie wszyscy z Rosjanami chyba nie umowili... Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:05 Jak widzę Zorro nie posiadasz swojego zdania kierując się skrajnością. Gdyby to był ktoś z Twoich bliskich, ktoś z rodziny, lub w tym wypadku, gdybyś miał choć odrobinę empatii i umiał postawić się w roli Żony Generała Błasiaka i przeżywał to co Ona w tej chwili, inaczej byś na to patrzył. Nie wypowiadałbyś takich osądów, wstrzymałbyś się z oceną. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:17 wyobraz sobie Milky, ze zginela na pogladzie tego kretynskiego samolotu moja bardzo bliska znajoma, (przyjaciolka to by bylo za duzo) z ktora mialem bardzo dobry kontakt i znalismy sie jescze od czasow szkolnych... Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:23 Mój dobry znajomy, który jest majorem i latał na takich samolotach, powiedział, że nigdy nie odważyłby się lądować na tym lotnisku w takich warunkach i z takimi pasażerami. Mam swoje zdanie. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:30 Benu..bo zaden normalny czlowiek by tam nie ladowal! A piloci mieli za soba "wstawionego" szefa a w salonce wkurzonego "oberszefa". I co chlopaki mialy robic? To chore...:cool. Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 18:56 Ja się wstrzymam jeśli pozwolisz. Nie było mnie tam, nie wiem co się dzialo. Ba, na razie, po dziewiąciu miesiacach mamy oprotestowany raport. Tyle. A co do "wstawionego" to naprawdę może się okazać, że krzywdzisz człowieka! Zapytaj lekarza, na pewno jakiegoś znasz. Ale nie o katastrofę tylko o sekcje zwłok itd zupełnie bez kontekstu. Ja nie twierdzę, że mam rację tylko twierdzę, że Ty możesz jaj nie mieć. Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 19:00 Przepraszam Zorro- literówka, jedna z tych 'gooopich" Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 19:40 powtarzam ci Benu jeszcze raz: cytuje GW i to nie jest moje zdanie. Nie jestem lekarzem Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 19:49 Acha, nie jesteś lekarzem i własnego rozumu nie masz żeby przestać cytować GW? Tak? Pięknie! Co to w ogóle jest to GW bo ja nie wiem?! Odpowiedz Link
mala200333 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 19:08 Rosjanie Przezucili wine w 100% na Polakow. A duzo winy bylo tez z ich strony. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 19:41 ja mysle, ze jest tak 75 % do 25 % ...Na niekorzysc Polakow. Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 19:52 Zorro- a ta opinia na jakiej podstawie? Co teraz cytujesz? podaj źródło, plis. Napisałeś " myślę" nie ma takiej gazety lub czasopisma... może szkoda Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Podpity General Blasiak..... 13.01.11, 20:49 Nie zabiorę w tych gdybaniach zdania, bo prawda i tak (jakakolwiek by nie była), wcześniej czy później wyjdzie na jaw. Oczywiście liczę się z tym, że przekonanych inaczej, prawda i tak nie przekona. Odpowiedz Link