Dodaj do ulubionych

16 stycznia 2014

16.01.14, 01:59

pogoda link czwartek
Obserwuj wątek
    • mirekms Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 02:02

https://pbs.twimg.com/profile_images/3303652103/44320bc12894f89d61f1dd312f600c0c_normal.jpeg

rzecznik Konferencji Episkopatu Polski (link)
      • k.karen Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 09:23
        Dzień dobry, Mirku smile

Pogoda rzeczywiście do luftu!
        • dunajec1 Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 15:04
          U mnie w nocy "nasniegalo" i teraz -5C, juz szlo ku lepszemu....
          • kicho_nor Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 15:19
            Słyszałem kiedyś nad wodą:
            Te odrzutowce latają i mieszają powietrze i ryby nie biorą

Hm, jak ryby nie biorą to jakaś przyczyna musi być

Ale prawdą prawdziwą, że odrzutowce zaciemniają słońce
            Niebo bezchmurne a smugi kondensacyjne samolotów nie nikną a rozłażą się.
            Jeden, dziesiąty odrzutowiec i woalka kondensu wisi i mgliście ściemnia słońce.

• hardy1 Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 16:10
        Cześć popołudniowo smile

No proszę, to episkopat nie chce podlegać prawu świeckiemu? Uważa, że są niezależną enklawą, "państwem watykańskim w państwie polskim"? To jakaś nowa zasada eksterytorialności i immunitetu dla duchownych? Czyżby byli cudzoziemcami, obywatelami Watykanu w Polsce? To mieliby wtedy jeszcze mniej praw niż obywatele Polski?
        No proszę... zapomnieli, że współcześnie działa właśnie odwrotnie - to instytucja religijna nie ma prawa mieszać się do norm prawa i władzy świeckiej. Papieżocezaryzm skończył się już w środku średniowiecza.

No proszę, ciągle nie mogą zrozumieć, że są obywatelami Polski i podlegają prawu polskiemu.
        • witekjs Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 21:20

Konkordat czyli państwo w państwie. Obecny konkordat z czasów (SLD), jest jeszcze bardziej przychylny kościołowi niż konkordat z 1925 roku!
          Posted on 23 Marzec 2012 by Jarek Kefir
          Oto przepisy konkordatu, które najmocniej ograniczają suwerenność Polski.

kefir2010.wordpress.com/tag/konferencja-episkopatu/
          • k.karen Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 22:05
            Nie widzę w tej chwili żadnej partii, która odważyłaby się zmienić ustalenia konkordatu.
            • kicho_nor Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 22:22
              Spokojnie
              Konkordat jest jak znaki drogowe od szybkości w Polsce. Są, ale kto
              by je traktował tak całkiem na poważnie.
          • mirekms Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 22:37

Witku
            dziękuję za link,już nie jestem rozczochrany,jeszcze raz dziękuję

członkowie plenum (link)
            mają obywatelstwo państwa Watykan

co do konkordatu,a może by wystarczyło jak był przestrzegany
            strona państwowa jest dupowata,boi się,albo tak ma być,i już
            • mirekms Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 22:49

Karen, śpisz już?
              revolucion (link)
              • k.karen Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 22:51
                Prawie spałam, Mirku, ale obejrzałam i mnie obudziłeś, dziękuję smile
            • witekjs Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 23:22
              Dziękuję Ci Mirku za Twoje linki. Dobranoc smile Witek

Państwo Kościół w państwie Polska
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,142200238,Machinacje_finansowe_Kosciola_w_naszym_panstwie.html
          • hardy1 Re: 16 stycznia 2014 16.01.14, 23:17
            witekjs napisał:
            > [b]Konkordat czyli państwo w państwie. Obecny konkordat z czasów (SLD), jest je
            > szcze bardziej przychylny kościołowi niż konkordat z 1925 roku!

Poprawiam, Witku - konkordat nie jest z czasów SLD. Przeciwnie - konkordat podpisał w ogromnym pośpiechu prawicowy rząd Hanny Suchockiej, już po odwołaniu (votum nieufności) przez Sejm. To znaczy wtedy, kiedy odwołany rząd nie ma prawa podpisywać żadnych ważnych umów międzynarodowych, tylko administruje do czasu powołania nowego rządu.
            Nowy rząd, właśnie SLD, nie dał tego podpisanego konkordatu do zatwierdzenia przez Sejm, tylko wsadził do "zamrażarki". Następny, prawicowy rząd AWS natychmiast go wyciągnął i w 1998 ratyfikował. Kwaśniewski jako prezydent podpisał go. Czy mógł go nie podpisać? Mógł. Czy przyniosłoby to efekt? Nie wiem. Sejm może przegłosować veto prezydenckie 3/5 głosów poselskich.

Mam nadzieję, że Polska pójdzie kiedyś śladem Włoch czy Hiszpanii...
    • k.karen 17 stycznia 2014 17.01.14, 09:48
      Dzień dobry smile
      jest tak ciemno i pochmurno, że nie byłoby błędem przywitać się - dobry wieczór smile

Dla rozjaśnienia i ocieplenia nastroju - Jan Garbarek i Red Wind smile
      • hardy1 Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 12:02
        Dzień dobry, Karen smile
        U mnie zima w pełni... od wczoraj wieczorem pada i pada... a za dwa dni ma temperatura spaść do minut dziewięciu-dziesięciu. W dzień! Kurde, a ja tak liczyłem, że zaczyna się już ta lepsza pora roku uncertain

Wytrzymamy smile ... a już weekend przed nami smile
        • k.karen Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 13:32
          Cześć, Hardy smile

To przynajmniej dzieci mają radochę ze śniegu, pewnie już śmigają na sankach.

Myślę, że ta spóźniona zima nie potrwa długo smile
          • 1agfa Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 19:31
            Dzień dobry Wszystkim. Nie będę się szeroko rozwodzić, jaka jest pogoda, bo to każdy widzi i co gorsza doświadcza osobiście. "Na całej połaci" podobno nieciekawie.
            Za to na pociechę i poprawę nastroju, przynoszę link z wyjątkowymi zdjęciami (z gazety, rzecz jasna). Nieco bajkowymi dzięki talentowi autorki.
            Kto wie, może jutro lub innego dnia, kiedy wolna chwila trafi się Podwórkowiczom, fotki znikną w przepastnych czeluściach, co byłoby niewątpliwą stratą dla oka. Spośród trzydziestki zdjęć - niemal wszystkie są świetne.
            I śnieg na nich prawdziwy, solidny wink

deser.pl/deser/51,111858,15288783.html#BoxSlotIIMT
            Karen napisała:

> To przynajmniej dzieci mają radochę ze śniegu, pewnie już śmigają na sankach.
            >
            > Myślę, że ta spóźniona zima nie potrwa długo smile
            • hardy1 Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 20:13
              Cześć wieczornie smile

Karen, u mnie wreszcie przestał sypać śnieg. Może przestaną też służby miejskie sypać "coś" na ulice, co skutkuje powstawaniem brei. A dużo jej...
              Wiosno, wróć!

Hej, Agfo smile Zerknąłem pod linka... nie znam się na fotografii, ale dla mnie fotki są przepiękne smile

PS. Polacy w Mistrzostwach Europy w piłce ręcznej wygrali decydujący mecz z Rosją i grają dalej smile
              • 1agfa Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 20:46
                Hardy napisał:
                (...)
                > Hej, Agfo smile Zerknąłem pod linka... nie znam się na fotografii, ale dla
                > mnie fotki są przepiękne smile

Mówiłem. Wyjątkowe są, bajkowe. Rozczulające.

> PS. Polacy w Mistrzostwach Europy w piłce ręcznej wygrali decydujący mecz z Ros
                > ją i grają dalej smile

No to nareszcie może coś się trafi, Hardy!! smile
                Nie oglądałem, nie spodziewałem się, szkoda.
                Życzę małego odpoczynku i pozytywnego "kopa", wiem jaki masz teraz huk roboty smile

Już muszę lecieć, również odpocząć.

Wszystkich serdecznie pozdrawiam smile
                • hardy1 Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 22:54
                  Dokładnie tak jest z tym hukiem, Agfo smile Ale weekend robię spokojniejszy, należy mi się smile

Co do meczu piłkarzy ręcznych - do przerwy przegrywali czterema bramkami, wygrali mecz dwiema... dokładnie tyle musieli big_grin Gdyby wygrali, ale tylko jedną bramką, skończyliby mistrzostwa smile
              • k.karen Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 21:44
                Hardy, to nareszcie nasi piłkarze mają sukces! Zobaczymy jak sobie dalej poradzą smile
                • hardy1 Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 22:55
                  No! Ileż straciłem nerwów w czasie meczu wink
                  • k.karen Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 23:13
                    Ale za to teraz można spokojnie, już bez nerwów, iść spać smile

Dobranoc, Wszystkim smile
                    • hardy1 Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 23:40
                      Ze spokojem i z ulgą, podpartą cieszeniem się smile
                      Jak czas, to czas. Karen, Agfo i kto jeszcze zaglądnie - dobranoc i ja już mówię smile
                      • 1agfa Re: 17 stycznia 2014 18.01.14, 23:39
                        deser.pl/deser/51,111858,15288783.html#BoxSlotIIMT

Patrzyli, zachwycali się, ja także - a nikt nie dojrzał, ze tam się gender złowrogi ukrył: chłopak mały w koszulce ani chybi dziewczyńskiej chodzi! suspicious
                        Straszzzzne, takie coś!! suspicious
                        big_grin

Dobrej nocy Wszystkim, i spokojnej smile
                        • k.karen Re: 17 stycznia 2014 19.01.14, 10:36
                          Tak, Agfo, w zachwytach nie zauważyliśmy czającego się tam strasznego dżędera big_grin
                          • hardy1 Re: 17 stycznia 2014 19.01.14, 18:30
                            Straaaszne! To ten dżender już i prawosławnych Rosjan zaatakował?! wink
            • k.karen Re: 17 stycznia 2014 17.01.14, 21:42
              Agfo, bardzo poprawiłeś mój szaropogodowy nastrój tymi zdjęciami Eleny Szumiłowej. Piękne, malownicze, wyjątkowe, urocze i do każdego się uśmiecham smile Dziękuję smile
    • hardy1 Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 12:00
      Dzień dobry Wszystkim. Weekend, sobota! smile

Jeszcze powracając do Wielkiej Orkiestry - na szczęście wśród ziejących zawiścią i nienawiścią skrajnie prawicowych portali i "świętojeb..." (znaczy wykorzystujących wiarę dla swojej żądzy władzy i bogactwa) duchownych, są i normalni księża. Tacy, którzy widzą dobro w organizacji takich akcji charytatywnych.
      Tylko dlaczego ich tak mało?
      wyborcza.pl/1,75478,15294401,Ksiadz_broni_WOSP__W_towarzystwie_Owsiaka_chetnie.html
      • k.karen Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 12:34
        Cześć Hardy smile
        Poczytałam trochę o ks. Kaczkowskim. Jest przykładem tego, że rozum i wiara nie muszą się rozmijać. Brawa i szacunek dla tego duchownego. Niestety, przyszła mi namyśl i taka refleksja, czy empatia musi się u niektórych rodzić dopiero wtedy, kiedy sami doświadczą chorób i nieszczęść?

Ale zostawiam tę smutną refleksję, przecież sobota, więc robię co należy w domu a później szable... czyli kije w dłoń wink i w trasę bo piękna pogoda...

Miłego dnia, Wszystkim smile
        • mirekms 18 stycznia 2014 18.01.14, 19:46

w mediach niemieckich popularne jest słowo - Sozialtourismus,w polskich - Gender
          kilka minut temu znalazłem - Deine Vagina ist machtlos
        • hardy1 Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 21:49
          Kijki w dłoń... może spotkają wędrowcy po drodze takie drzewa (kilka podobnych rośnie w mojej okolicy, nad samą rzeką):
          wyborcza.pl/1,75476,15274315,Kto_odkryje_tajemnice_Krzywego_Lasu.html
          • k.karen Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 21:54
            Już kiedyś o tych drzewach rozmawialiśmy na Podwórku. Jeśli dobrze pamiętam, to zostały tak uformowane specjalnie do wykorzystania na oparcia krzeseł.
            • 1agfa Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 22:19
              Nie tylko do krzeseł, także do wyrobu rozmaitych przedmiotów, które musiały mieć "wygięte linie".
              Swoista hodowla półproduktu, praktykowana dawniej.
              Skracająca pracę przy gotowym wyrobie.
              Swoją drogą niezwykły widok; podobnie - sztucznie - są formowane wierzby, czasem jeszcze przy drogach spotykane. Te polskie głowiaste wierzby, to przecież sztuczny twór.

k.karen napisała:

> Już kiedyś o tych drzewach rozmawialiśmy na Podwórku. Jeśli dobrze pamiętam, to
              > zostały tak uformowane specjalnie do wykorzystania na oparcia krzeseł.
              • k.karen Dobrej nocy :) 18.01.14, 23:01
                Tak, widok tych drzew jest niesamowity. A o polskich wierzbach to nie wiedziałam, naprawdę ten gatunek został sztucznie uformowany? smile

Na mnie już czas, dobranoc Wszystkim smile
        • 1agfa Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 22:03
          Nadchodzę z wieczorem, aby pozdrowić Podwórko smile
          I Przechodniów. Dobry wieczór Wszystkim.

Karen napisała:
          (...)
          > Poczytałam trochę o ks. Kaczkowskim. Jest przykładem tego, że rozum i wiara nie
          > muszą się rozmijać. Brawa i szacunek dla tego duchownego. Niestety, przyszła m
          > i namyśl i taka refleksja, czy empatia musi się u niektórych rodzić dopiero wte
          > dy, kiedy sami doświadczą chorób i nieszczęść?

(...)

Chcę się podpisać pod Twoimi słowami powyżej, Karen.
          Wkleiłem obrazek na wątku o WOŚP, zanim tu zajrzałem. Znakomicie ilustruje Twój post. Z poprawką, że czasami nawet w sytuacji doświadczenia ciężkiej choroby i konieczności poszukiwania u innych pomocy, nie u wszystkich rodzi się empatia. Dziwne, jak zapiekłość potrafi zawojować człowieka, pozbawić rozsądku.
          Nie warto rozważać, chory to chory...sad
          • hardy1 Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 23:02
            Dobry wieczór, Agfo smile
            ... a Orkiestra niech gra do końca świata i o jeden dzień dłużej... smile
            • 1agfa Re: 16 stycznia 2014 18.01.14, 23:23
              Tak jest, niech gra i przypomina swoją działalnością tym, którzy mogą więcej zdziałać, o istniejących problemach.
              Bez takich Owsiaków i Jemu podobnych ludzi, urodzonych społeczników i animatorów, każde społeczeństwo i każdy rząd zasypia.

hardy1 napisał:
              (...)
              > ... a Orkiestra niech gra do końca świata i o jeden dzień dłużej... smile
              • hardy1 Re: 16 stycznia 2014 19.01.14, 14:40
                ... a w przypadku nienawistników-zawistników co do Orkiestry Owsiaka, sprawdza się niestety dalej powiedzenie, że w piekle kotła Polaków nie trzeba pilnować.
    • k.karen 19 stycznia 2014 19.01.14, 10:38
      Dzień dobry smile

Pobuudkaaaa, wstawać! Szkoda dnia na leniuchowanie, nawet takiego pochmurnego smile
      • mirekms Re: 19 stycznia 2014 19.01.14, 12:46

z nieustającego cyklu:amator radzi amatorowi

https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-W0G5xKS7T2L43uTCYbWISy_KheNRV1fDqd4eqwx6zZKqgInaHqzIac_C

często narzeka się na sprzęt i łącza internetowe
        wczorajszy tekst Wyborczej jest stosunkowo
        długi i napisany dość ciężko (?),przed wstawieniem
        linku z artykułem red.Artura Włodarskiego

warto zwrócić uwagę :RAM,Ping i na punkt nr 7,mowa o SSD
        sprawdź prędkość speedtestTekst linka (link)
        • mirekms Re: 19 stycznia 2014 19.01.14, 12:52

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQkR5HOwGamRnPQTsA7TNLwRqOu20vsJLwGZyzdxXsHAJespLKFRA

Szybszy internet w siedmiu krokach.Co zrobić by go przyśpieszyć ? (link)
          • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 19.01.14, 14:38
            Poczytałem "pod linkiem", Mirku. Dzięki.
          • k.karen Re: 19 stycznia 2014 19.01.14, 16:03
            Mirku, dziękuję za info, ale mam szybki internet i różne takie tam, oraz dodatkowe aplikacje blokujące reklamy.
            Nie narzekam smile
      • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 19.01.14, 14:18
        Dzień dobry, Karen... to już południe?! wink

Niedziela, trochę pracy domowej zrobione, można odpocząć. Justyna wygrała bieg, zaczynają się skoki, na razie wstrzymane z powodu zbyt silnego wiatru, na dworze śnieg nie sypie, jest minus 5... niedziela smile))

U Ciebie, Karen, chyba jest też pięć, ale w plusie? wink
        • k.karen Re: 19 stycznia 2014 19.01.14, 16:06
          Hardy, to już prawie wieczór wink
          O! To u mnie dużo cieplej bo na plusie 9°, ale bardzo silny wiatr, chyba większy niż w Zakopanem, a przecież nie ma u mnie gór. To też nie wychodzę z domu, bo nie chcę fruwać jak piórko na wietrze wink
          • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 19.01.14, 18:34
            Karen, u mnie już dawno wieczór smile

Minus 6, bez wiatru... żyjemy w dwóch różnych meteorologicznie Polskach smile

Oglądałaś, po skokach, mecz Polaków z Białorusinami w piłkę ręczną? Horror! Trzy minuty przed końcem przegrywaliśmy 4 bramkami, 2 minuty - trzema. Kilkadziesiąt sekund - jedną bramką. I... wygraliśmy big_grin
            • k.karen Re: 19 stycznia 2014 20.01.14, 09:44
              Hardy, a u mnie już rano, ale ciemno jak w... wink

Nie oglądałam wczorajszego meczu i chyba dobrze, bo taki horror, to nie na moje nerwy.

Dzień dobry, Wszystkim smile
              • mirekms 20 stycznia 2014 20.01.14, 09:54

czołem Karen

co się dzieje,co się dzieje
                od znajomych,i od znajomych znajomych
                słyszę,1 lutego na ca.tydzień wyjeżdżają
                do Polski,a mają wracać w okolicach 8.02
                • k.karen Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 10:07
                  Cześć, Mirku smile

A gdzie to się wczoraj podziewałeś?

A Twoi znajomi, jak pojadą do Polski, tak i wrócą, ale czemu pytasz - co się dzieje? smile
                  • mirekms Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 10:18

Droga Karen
                    wczoraj znajomi mnie naszli,Boże,i telewizor podłączyli do prądu
                    w programie ARTE,niemiecko-francuskim, było o K.Pendereckim (link)
                    • k.karen Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 10:22
                      Ale na tym Arte to:
                      Es tut uns leid.
                      Dieses Video ist in Ihrem Land nicht verfügbar.

uncertain
                    • mirekms Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 10:23

po 5 minutach telewizor został ponownie odcięty od prądu
                      • mirekms Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 10:32

a wracając do wyjazdów w miesiącu lutym
                        podobno na ulicach,restauracjach i lokalnych
                        diecezjach ma być nad wyraz przyjemnie i
                        spokojnie,stąd chyba ta nagła ochota na podróż
                        • k.karen Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 11:15
                          A dlaczego ma być spokojnie? Co zapowiada ten spokój? Ale jeśli będzie, to chyba dobrze?

smile
                          • kicho_nor Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 11:34
                            Mirek tez by przyjechał
                            Ale się boi, że mu urwę lusterko w samochodzie.
                            • mirekms Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 11:39

Kichonor,sprawa jest tramwajowa,że tak powiem
                              • kicho_nor Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 11:52
                                Tak w tramwaju bezpiecznie, byłeś się Mirku nie przebrał za Murzyna
                                i wsiadł do tramwaju wieczorową porą.
                                • hardy1 Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 16:34
                                  ... a już w żadnym wypadku, Mirku, nie trzymaj torby unisex, aby nie wyglądała na ni to damską, ni to męską. Musi być typowo męska wink
                                  • mirekms Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 21:21

ca.10 centymetrów czarny płaszcze za kolana+kołnierzyk
                                    Kichonorze,w tramwaju potrafię się odnaleźć,a mnie?
                                    piszesz o kol.Murzynie,może być,czemu nie
                                    kol.Smok W. nie gorszy,też się nada,od przybytku głowa
                                    nie boli

Hardy
                                    a do tego jedna z toreb na ramię,obecne trendy są różne,
                                    na przykład pink wpadający w krzykliwy róż,na stanie mam
                                    dwie,o! jedna z nich (link)

wystarczy już rewii próżności,no,no,no!
                                    jutro po godzinie 20 nowe wydanie tygodnika Polityka

i jeszcze jedno,co do wyjazdu 1-8.02.2014
                                    Koleżeństwo napawa mnie smutkiem,dużym
                                    ta data jest ważna w życiu Polski i Kościoła

pa,pa
                                    kol.prezes Mirek
                                    • hardy1 Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 21:57
                                      Mirku, ta torba w kolorystyce ujdzie, chociaż nie jest typowo męska. Może podpaść i pod damską. Lepsza klasyczna teczka.

Co do dat - w każdym tygodniu można znaleźć kilka ważnych dla kogoś. I będzie coraz gorzej, znaczy tłoczniej. Dlatego trzeba selekcjonować. Wolę wybierać te bardziej pozytywne. Np. rozpoczęcie w lutym `89 obrad Okrągłego Stołu. To będzie równe ćwierćwiecze smile
                                      • kicho_nor Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 22:16
                                        Mirku
                                        Ta torba/teczka wygląda złowrogo
                                        Symbolizuje urząd, komornika, adwokata?

Może masz tam jakieś haki że byłem ministrantem?
                          • hardy1 Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 16:29
                            Dlatego spokojnie ma być, bo leją się na ulicach Kijowa, bardziej na Wschód.
                            Jak w naczyniach połączonych - gdzieś się leją, to gdzie indziej spokojnie wink
                    • 1agfa Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 21:20
                      Cześć Mirku smile To znakomicie, że było o Pendereckim; super-ekstra-pierwszej klasy kompozytor. Jeden z tych wielkich, którzy w świecie są znani.
                      Nie wiem, czy mnie pamięć nie myli, bo dawno to było: ARTE chyba była także w Szwajcarii.
                      Było multum wielojęzycznych stacji (jak to w Szwajcarii wink)
                      Polska może się chwalić Pendereckim.

> wczoraj znajomi mnie naszli,Boże,i telewizor podłączyli do prądu
                      > w programie ARTE,niemiecko-francuskim, było o K.Pendereckim (link)
                      • mirekms Re: 20 stycznia 2014 20.01.14, 21:37

o ! Agfa,no to ja jeszcze na małą chwilkę
                        ARTE jest telewizją niemiecko - francuską
                        Polska miała dołączyć,ale wyszło jak wyszło

czy link z Klassik.TV można otworzyć? (link)

Agfo
                        jak szanowne zdrówko? dobrze? no to cudnie
                        pa,pa,pa już nie będzie,dobranoc,Mirosław
                        • 1agfa Re: 20 stycznia 2014 23.01.14, 23:38
                          Wysłuchałem Beethovena, Mirku smile
                          Wyobraź sobie, że w tych dniach właśnie Jego szukałem, nie miałem kiedy wysłuchać.
                          Teraz dotarłem, link dało się otworzyć, z przyjemnością. Cześć smile
                          Serdecznie dziękuję.
                          Tobie także szanownego zdrówka krzepkiego, odpornego wink

> czy link z Klassik.TV można otworzyć? (link)
              • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 20.01.14, 16:28
                Cześć Wszystkim smile
                Karen, u mnie już wczesny wieczór, i znowu ciemno wink
                Żałuj, że nie widziałaś wczorajszego meczu piłkarzy ręcznych. Wiesz, ile nerwów nie straciłaś? A mogłabyś je stracić i już byłabyś spokojna... wink
                • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 20.01.14, 16:31
                  PS. Jak to firmy ubezpieczeniowe od samochodów tną koszty... na ubezpieczonych u nich:
                  wyborcza.pl/1,75248,15292547,Co_maja_na_sumieniu_firmy_ubezpieczeniowe_.html
                • 1agfa Re: 19 stycznia 2014 20.01.14, 21:30
                  Dobry wieczór Wszystkim smile
                  Dopiero mogę się wpisać.
                  Na niewiele i na krótko się zdał "remont" mego kompa, dalej nawala. Jak to było?
                  "...Nie pomoże blansz i róż kiedy gruchot już..." suspicious
                  Toteż niedługo trzeba będzie się zakręcić w sprawie.
                  Jednak po małych zabiegach, udała się reaktywacja, daj Boże aby na trochę trwała smile
                  Pogoda...nie chcę o pogodzie, po niemiłej ulicznej przygodzie.
                  Wolę poczytać smile
                  • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 20.01.14, 21:52
                    Cześć, Agfo.
                    Niech zgadnę - przyjąłeś nagle pozycję horyzontalną? Nie odpowiadaj, niech to zostanie Twoją słodką/gorzką tajemnicą.

Która to już "Reaktywacja' Twego kompa? Kiedyś trzeba się zdecydować na drastyczny ruch. Inaczej koszty przekroczą zyski wink
                    • 1agfa Re: 19 stycznia 2014 20.01.14, 22:44
                      > Niech zgadnę - przyjąłeś nagle pozycję horyzontalną?

Nie. Prawie ((niedostojnie) siadałem ! suspicious!

> Nie odpowiadaj, niech to z
                      > ostanie Twoją słodką/gorzką tajemnicą.

...i tak będzie lepiej suspicious

> Która to już "Reaktywacja' Twego kompa? Kiedyś trzeba się zdecydować na drastyc
                      > zny ruch. Inaczej koszty przekroczą zyski wink

Co do "reaktywacji", niewiele było na tyle lat, a obecna awaria to nawet nie rzeczywista awaria była, tylko spacer kotki po klawiaturze (połączony z myciem się!) od czego komp zwariował. Oto żałosne skutki nadmiernej kociej czystości. Pies by tego nie zrobił tongue_out
                      Aby do wiosny, Hardy, wtedy drastyczne decyzje łatwiej przechodzą big_grin
                      • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 20.01.14, 23:28
                        Znaczy pozycja wertykalno/horyzontalna. Takie fifty-fifty wink

Poproś kotkę (albo wydaj zarządzenie - w zależności kto w domu rządzi), aby spacerowała wyłącznie po podłodze... wink

Stopniowo przygotowuję się do przyjęcia pozycji horyzontalno-śpiącej. Dobranoc smile
                        • 1agfa Re: 19 stycznia 2014 21.01.14, 00:12

> Poproś kotkę (albo wydaj zarządzenie - w zależności kto w domu rządzi), aby spa
                          > cerowała wyłącznie po podłodze... wink

To ja sam sobie muszę wydać zarządzenie, aby wsuwać półeczkę z klawiaturą w głąb biurka. Kto rządzi? wiadomo że kocina wink, jakżeby inaczej. Kto obwieści, że koty nie rządzą w domach, kłam mu zadam suspicious, każdy prawdziwy "kociarz" poświadczy moja rację tongue_out

> Stopniowo przygotowuję się do przyjęcia pozycji horyzontalno-śpiącej. Dobranoc
                          > smile

Ja także, muszę przerwać czytanie, choć we frapującym miejscu lektury się znalazłem.
                          Może jutro, chociaż dzień mocno zajęty. A pojutrze - no, mamy zaproszenie żukowatych "na okoliczność" pewną, oficjalną smile

Dobrej nocy Wszystkim, ciepłej i spokojnej smile
                          • k.karen 21 stycznia 2014 21.01.14, 08:52
                            Dzień dobry, moi Drodzy smile

Dzisiaj Dzień Babci, jutro Dzień Dziadka, więc wszystkim Babciom i Dziadkom
                            dużo zdrowia i uśmiechu smile

https://www.pocztakwiatowa.pl/.thumbs/300x300_prop/userfiles/produkty/1005_kosz_z_nalewka_w6122_001.jpg
                            • hardy1 21 stycznia 2014 21.01.14, 09:46
                              Dzień dobry, Karen i WKN smile

Dzień Babci, Dzień Dziadak, to święta, które bardzo lubię smile Sam już ich dawno nie mam, ale mają inni, zwłaszcza dzieci. To bardzo rodzinne święto smile Niech ich omijają choroby i zmartwienia jak najdłużej, niech się cieszą z wnuczek i wnuków smile
                              • k.karen Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 11:49
                                Hardy, ale Ty możesz świętować, bo jesteś wujek-dziadek, a ja nawet nie mogę być ciocia-babcia, nie mam rodzeństwauncertain
                                • hardy1 Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:31
                                  Karen, jak już, to jestem wujkodziadkiem wink
                              • tan.nawe Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 12:38
                                Dzień Babci, Dzień Dziadak, to święta, które bardzo lubię

Uooo matko! Dzień Dziadak?! Ale fajnie! I tak genderowo! big_grin
                                Lubię. I Ciebie, Hardy, też lubię! smile
                                Pozdro!
                                • hardy1 Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:30
                                  No smile Trzeba iść z postępem smile Tylko, Tannawe, zrobiłem małe faux-pas - miało być: Dzień Babak i Dzień Dziadak. Ale na drugi rok się poprawię wink
                          • hardy1 Re: 19 stycznia 2014 21.01.14, 09:48
                            Agfo, to wydaj sobie polecenie, jeżeli nie możesz władczej kotce wink

Tak, dzisiaj i jutro będziesz miał mocno zajęte dni smile Wszystkiego Najlepszego, Dziadku smile
    • mirekms 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:28

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-prn2/t1/c0.0.180.180/1609836_10151901768488946_1353295125_a.jpg tygodnik Polityka (link)
      • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:31

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-prn2/t1/c0.0.180.180/1609836_10151901768488946_1353295125_a.jpg

w najnowszym numerze (link)
        • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:32

co robicie? (link)
          • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:35

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/c1/99/c1999782-42ec-4685-b064-16a2aa3741cc_f92x92 Stanisław Tym (link)
        • hardy1 Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:36
          "Polacy biją rekordy w piciu" - nie, to nieprawda. Zmieniło się dość dużo. Podobno więcej piją Norwegowie i ogólnie Ludy Północy. Nie zapominając o Rosjanach.

Z tym, że wszędzie ta "średnia na głowę" jest bardzo myląca. Liczone również na niemowlaka i staruszkę, oraz różny jest styl picia i jakich trunków.
          • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:41

Hardy
            jeszcze nie przeczytałem tekstu o piciu
            i jeszcze jedno,uważaj na moją torbę
            to dobra torba,tablet wejdzie,i jak
            trzeba to i kilka butelek też,miejsce
            na zagrychę jest,dobra torba,dobra
            • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:49

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/cb/1c/cb1cd67e-c16a-4906-b36a-acc63718c95d_260x

"Zaburzenia związane z alkoholem stanowią najliczniejszą grupę zaburzeń psychicznych w Polsce"

i chyba nie tylko w Polsce,ale w większości innych plemion też
            • hardy1 Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 19:51
              Mirku, nie czytałem tekstu, ale tytuł jest taki, jak powyżej.

Dobrą torbę musisz sam pilnować, w każdym kraju są łasi złodzieje na takie coś porządnego. Jeżeli zaś jeszcze jest wypełniona dobrem wszelakim, to czujność musisz wzmocnić podwójnie.
              • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 20:01
                Hardy,sprawę torby mamy załatwioną,mam jeszcze jedną,ale to innym razem

do tekstu o piciu:

"Handel idzie,a my bijemy rekordy w piciu.Choć dzisiejsze oficjalne statystyki
                sprzedaży zaniżają spożycie do ponad 9 l przeliczeniowego stuprocentowego
                spirytusu.
                W praktyce należy dodać kilka litrów z przemytu oraz nielegalnej rodzinnej
                produkcji i sprzedaży - z 13 l spirytusu na głowę nie będziemy już w środku
                europejskich tabel,ale bliżej wierzchołka."
                • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 20:09

"Kobiety to w statystykach pozycja szczególna.Procentowy lot w górę.
                  Z diagnozy społecznej prof.Janusza Czapińskiego wynika,że piją zdecy-
                  dowanie więcej niż w PRL.

Im lepiej wykształcone,tym chętniej sięgają po alkohol.
                  U mężczyzn ta korelacja idzie w odwrotną stronę.Naj -
                  więcej piją najsłabiej wykształceni - mówi prof.Czapiński"
                  • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 20:17

jestem w trakcie czytania,uwaga na marginesie
                    od czasu mojego przyjazdu do Niemczech,alkohol kosztuje tyle samo
                    butelka 0,7 litra wódki 10 DM,a teraz 5 €,podobnie z whisky 20 DM,a teraz 10 €

papierosy podrożały,paczka chyba kosztuje 5 albo 6 ojro
                    społeczeństwo jest nawalone,ale pali zdecydowanie mniej
                    • k.karen Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 21:10
                      Śmieję się z tych statystyk (chociaż i tak wyglądają już lepiej niż dwadzieścia lat temu), ale śmieję się dlatego, bo prawie nie piję alkoholu a i tak przydzielono mi " na głowę" te wypijane litry smile

Ale ja jeszcze o dziadkach. Znalazłam w informacjach artykuł i filmiki o panu Antonim.
                      Celowo nie piszę, że o dziadku Antonim, ponieważ mimo 91 lat, ten pan jest ciągle młody! smile
                      Podstawa, to aktywność fizyczna i to z niej rodzi się później pogoda ducha i radość w każdym wieku smile

Zresztą sami zobaczcie rady pana Antoniego - jak nie być ramolemsmile

wyborcza.pl/12,82983,15313189,Jak_nie_byc_ramolem___radzi___Dziarski_Dziadek____.html#BoxSlotIIMT
                      • mirekms Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 22:01

jak kto ma wolną chwilę,ceruje
                        skarpetki,dzierga serwetki lub
                        kosi trawę czy inne łąki
                        to w tym czasie,o godzinie 22:00 red.Ewa Wanat https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/t1/c28.6.75.75/s68x68/598631_3823447548026_1561654347_s.jpg
                        będzie rozmawiała doktorem Depko na temat nimfomanii i erotomanii
                        podobno kobieta nimfomanka to dziwka,a czy mężczyzna to nie?reszta
                        już za chwilę w RDC (link)
                      • 1agfa Re: 21 stycznia 2014 23.01.14, 23:29
                        Nie będę komentować rad pana Antoniego. Nie chcę popaść w kompleksy, chociaż kilka rad wziąłem sobie do serca suspicious
                        Aktywność fizyczna i owszem, jest sporo, zaliczona (prawdę rzekłszy nie w takich ilościach tongue_out), ale to jedzenie! shock
                        To jedzenie nie bardzo...Skąpo jest sad
                        suspicious
                        Karen napisała:

> Ale ja jeszcze o dziadkach. Znalazłam w informacjach artykuł i filmiki o panu A
                        > ntonim.
                        > Celowo nie piszę, że o dziadku Antonim, ponieważ mimo 91 lat, ten pan jest ciąg
                        > le młody! smile
                        > Podstawa, to aktywność fizyczna i to z niej rodzi się później pogoda ducha i ra
                        > dość w każdym wieku smile
                        >
                        > Zresztą sami zobaczcie rady pana Antoniego - jak nie być ramolemsmile
                        >
                        wyborcza.pl/12,82983,15313189,Jak_nie_byc_ramolem___radzi___Dziarski_Dziadek____.html#BoxSlotIIMT
                        • k.karen Re: 21 stycznia 2014 24.01.14, 14:47
                          1agfa napisał:

> Nie będę komentować rad pana Antoniego. Nie chcę popaść w kompleksy, chociaż ki
                          > lka rad wziąłem sobie do serca suspicious
                          > Aktywność fizyczna i owszem, jest sporo, zaliczona (prawdę rzekłszy nie w taki
                          > ch ilościach tongue_out), ale to jedzenie! shock
                          > To jedzenie nie bardzo...Skąpo jest sad

Tak, Agfo, tylko to jedzenie budzi moje wątpliwości tongue_out
                    • hardy1 Re: 21 stycznia 2014 21.01.14, 23:21
                      Polacy niespodziewanie wygrali bardzo wysoko w piłkę ręczną z wicemistrzami olimpijskimi, Szwedami 35:25 smile Jutro jeszcze trudniejszy mecz, z Chorwacją, o półfinał. I tak Polacy zaszli już bardzo daleko smile

I z tym miłym akcentem muszę już Wam powiedzieć - dobranoc. Jutro mam bardzo ługi i męczący dzień.
                      • mirekms Re: 21 stycznia 2014 22.01.14, 02:17

skutki szukania w metrykach i życiorysach znanych polityków i dziennikarzy
                        taki wpis znalazłem na FB:"Rysio Czarnecki jest zięciem Hermaszewskiego"
                        • k.karen Re: 21 stycznia 2014 22.01.14, 12:54
                          Dzień dobry smile

Na tym Fb, to ludzie mają ciekawe informacje, niedługo znajdą potomków Anastazji big_grin
                        • witekjs Re: 21 stycznia 2014 22.01.14, 13:31
                          Nie dziwię się, że Hermaszewski nie chce być Europosłem, skoro ma tak udanego zięcia...

wiki.fakt.pl/Ryszard-czarnecki-ziec-miroslawa-hermaszewskiego,1.html
                          • mirekms Re: 22 stycznia 2014 22.01.14, 20:48

jeszcze mi dużo do kolegi Śmieciowego,i z Facebook czy Twitter
                            na Podwórko nie przynoszę(raczej)nie sprawdzonych informacji
                            Witku,dziękuję za wsparcie
                            • mirekms Re: 22 stycznia 2014 22.01.14, 20:50

zagadka jeszcze nie rozwiązana
                              co wydarzy się pomiędzy 1-8.02.2014 roku
                              cdn.
                              • mirekms Re: 22 stycznia 2014 22.01.14, 20:54

maluśka podpowiedz do pytania,kto wyjedzie,dokąd i po co
                                redakcja katolickiego pisma już szuka mety na ten jakże trudny i pracowity czas (link)

• 1agfa Re: 22 stycznia 2014 23.01.14, 19:58
                                  Sprawozdawanie o samych sukcesach, rzecz jasna. A dyrektywy, o ile będą...drugim uchem frrr?
                                  Wyprawa jest wyjątkowo masowa.
                                  Moje przypuszczenia co do jej owoców, mogą być błędne wink

mirekms napisał:

> maluśka podpowiedz do pytania,kto wyjedzie,dokąd i po co
                                  > redakcja katolickiego pisma już szuka mety na ten jakże trudny i pracowity czas (link)
                          • 1agfa Re: 21 stycznia 2014 23.01.14, 19:51
                            Nowina to dla mnie. Być w Kosmosie, a tu!...rzeczywistość bywa zaskakująca. Zięć niewątpliwie zdolny. Wszechstronnie zdolny.

witekjs napisał:

> Nie dziwię się, że Hermaszewski nie chce być Europosłem, skoro ma tak udanego z
                            > ięcia...
                            >
                            wiki.fakt.pl/Ryszard-czarnecki-ziec-miroslawa-hermaszewskiego,1.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka