Dodaj do ulubionych

29.08.2014, CWP

29.08.14, 07:44
Dzień dobry na CeWuPe smile

Koniec wakacji, to pogoda się poprawia. Czysta złośliwość Natury!

Mała zagadka - jakie jest najpopularniejsze imię w stolicy Norwegii? Wpierw wytypować, potem sprawdzić pod linkiem wink
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16548728,Najpopularniejsze_imie_meskie_w_stolicy_Norwegii_.html
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: 29.08.2014, CWP 29.08.14, 09:17
      Dzień dobry!
      Hardy, lato ma jeszcze czas do 21, nawet do 23 września, a potem przyjdzie drugie lato - babie! smile
      • 1zorro-bis Re: 29.08.2014, CWP 29.08.14, 10:01
        no i mamy 1 Wrzesnia i 17 Wrzesnia.....smirk
        • k.karen Re: 29.08.2014, CWP 29.08.14, 11:11
          Dzień dobry, Sorellino, Hardy, Zorro i WKN smile

No nie, Hardy, w życiu nie domyśliłabym się jakie to imię big_grin Zajrzałam najpierw pod link...

Pogoda, jak dla mnie doskonała smile
          A już po porannych ćwiczeniach, a nawet szybkim, prawie godzinnym, marszu smile A teraz zabieram się za porządki w ogrodzie, będę przycinać krzewy.

Spokojnego dnia smile
          • hardy1 Re: 29.08.2014, CWP 29.08.14, 16:45
            Karen, też się nie domyśliłem, szukałem imienia "miejscowego". Więc nie Ty jedna...smile
        • hardy1 Re: 29.08.2014, CWP 29.08.14, 16:47
          1zorro-bis napisał:
          > no i mamy 1 Wrzesnia i 17 Wrzesnia.....smirk

Zorro, niestety, 1 i 17 września utkwiły w historii.
          Dlaczego "niestety"? Ponieważ niektórych historia nic nie nauczyła. Nie wyciągają wniosków z historii. Z tych dat także...
      • hardy1 Re: 29.08.2014, CWP 29.08.14, 16:50
        sorel.lina napisała:
        > Dzień dobry!
        > Hardy, lato ma jeszcze czas do 21, nawet do 23 września, a potem przyjdzie drug
        > ie lato - babie! smile

Sorellino, to powierz temu latu, że wakacje są w sierpniu, a nie we wrześniu. Taka mała prośba, żeby na drugi raz pamiętało, dobrze? wink

Aha, jeszcze jedno pytanie. Drugie lato to babie. A kiedy nadejdzie trzecie - chłopskie? wink
    • k.karen 1 września 2014, CWP :) 01.09.14, 21:57
      Dobry wieczór smile

Trzeba odświeżyć Codzienny Wątek.

I na wieczór zagram Wam tak smile

• hardy1 Re: 1 września 2014, CWP :) 01.09.14, 23:07
        Dobry wieczór i dobranoc jednocześnie smile
        Dzięki za muzykę przed nocką, Karen smile
        • k.karen Re: 1 września 2014, CWP :) 01.09.14, 23:08
          Dobranoc Hardy, dobranoc kto jeszcze zajrzy smile
    • 1agfa 2. września 2014, CWP 02.09.14, 12:55
      Dzień dobry Wszystkim. Wszystkich witam. Napisałem nazwę miesiąca pełnym słowem, to ostatni miesiąc odchodzącego lata, toteż należy go traktować z szacunkiem.
      Poza tym miesiąc pełen (jak już wyżej wspomniano) ważnych i pamiętnych dat.
      Poza tymi datami/dniami wywołującymi zadumę i refleksje, jest to również miesiąc rozpoczęcia szkoły!
      Również pierwszaki rozpoczęły edukację. Jakże inne warunki, inne możliwości, inna atmosfera dla tej dziatwy niż niegdyś! Podoba mi się.
      Pomimo że wrzesień tak jest poważny, to może stać się zapowiedzią dobrej i ciekawej przyszłości niejednego - obecnie - malca. Może odciśnie ślad, dobry ślad, w historii?
      Przyszłość małego człowieka jest niewiadomą, projekcją i wypadkową chęci, marzeń, nadziei i pragnień.
      A wszystkie wynikają z miłości najbliższych małego Obywatela.
      Szkoła, szkoła...
      • k.karen Re: 2. września 2014, CWP 02.09.14, 13:36
        Dzień dobry, Agfo smile

To piękne i ważne Twoje słowa:

> Przyszłość małego człowieka jest niewiadomą, projekcją i wypadkową chęci, marze
        > ń, nadziei i pragnień.
        > A wszystkie wynikają z miłości najbliższych małego Obywatela.
        > Szkoła, szkoła...

Nie mam żadnych wątpliwości, że miłość najbliższych, Twojego małego Obywatela, przyniesie mu dobrą przyszłość smile smile smile
        • hardy1 Re: 2. września 2014, CWP 02.09.14, 17:31
          Cześć Agfo smile
          Czyżby pierwszy Mały Obywatel rozpoczął poważną naukę? smile
          • 1agfa Re: 2. września 2014, CWP 02.09.14, 19:41
            Cześć, Hardy. Tak jest, sześć lat minęło - i szkoła. Zapowiada się znakomicie, ale nie jestem obiektywny, to jasne.
            Trzymamy kciuki za te pierwsze dni aklimatyzacji, później będzie już z górki.

> Czyżby pierwszy Mały Obywatel rozpoczął poważną naukę? smile
            • k.karen Re: 2. września 2014, CWP 02.09.14, 23:45
              Moi Drodzy smile
              Bardzo polecam Wam film dokumentalny, odcinkowy - "Druga Wojna Światowa. Pierwszy dzień", zrealizowany przez polską tvp i niemiecką ZDF, był dzisiaj po 20-tej na tvp1. Jeśli kogoś interesuje historia, to naprawdę warto oglądać (powtórka będzie w piątek o godz. 9-tej)

"Pierwsza część filmu przedstawia wydarzenia, poprzedzające wybuch II wojny światowej, świadczące o konsekwentnych przygotowaniach Hitlera do napaści na Polskę. Eksperci i świadkowie wydarzeń opowiadają o agresywnych zapędach Trzeciej Rzeszy, takich jak: zajęcie Czechosłowacji, wkroczenie do zdemilitaryzowanej Nadrenii, aneksja Austrii, żądania Hitlera dostępu do korytarza gdańskiego. Geneza konfliktu obejmuje też wojnę propagandową prowadzoną przez Goebbelsa, m.in. podpisanie paktu Ribbentrop-Mołotow i incydent na Przełęczy Jabłonkowskiej."
              tv.wp.pl/?ticaid=113607#program-5741670

A dzisiaj, to już tylko życzę Wam spokojnej nocy i pięknych snów. Dobranoc smile
              • 1zorro-bis Re: 2. września 2014, CWP 03.09.14, 07:30
                w Niemczech jak nigdy pelno filmow i programow na ten temat. I bardzo dobrze. Niech sie wnuki ucza co dziadkowie wyprawiali.
                • hardy1 Re: 2. września 2014, CWP 03.09.14, 08:02
                  Porządnie zrealizowany dokument, z autentycznymi filmami, jest czasem dużo lepszy niż fabularny.
                  Historia nie nadaje się do lamusa. Można z niej wyciągać wnioski na przyszłość i przestrogę przed ustępowaniem agresorowi "w imię spokoju w mojej chacie z kraja". Agresor tylko się rozzuchwala i wzmacnia, aż "wtedy przyjdzie podpalić twój dom". Agresor nigdy nie ma dość.

Jakże aktualne dzisiaj są odniesienia do ustępowania Hitlerowi...
                  • 1zorro-bis Re: 2. września 2014, CWP 03.09.14, 08:06
                    ....."Jakże aktualne dzisiaj są odniesienia do ustępowania Hitlerowi..."
                    To jak powtorka z rozrywki. Oby sie tylko tak samo tragicznie nie skonczylo.
                    • k.karen Re: 2. września 2014, CWP 03.09.14, 10:26
                      Analogia do tego co się dzisiaj dzieje na Ukrainie i jak na to reaguje Zachód, jest przerażająca.
                      • 1zorro-bis Re: 2. września 2014, CWP 03.09.14, 13:04
                        gorzej! Jak slucham codziennie jak Niemcy lawiruja w radio i TV slowami zeby nie powiedzeidc "terrorysci i wojna" to sie zastanawiam gdzie sa granice wazelinierstwa?
                        Tego to nawet w 1938 roku nie bylo!
                        k.karen napisała:

> Analogia do tego co się dzisiaj dzieje na Ukrainie i jak na to reaguje Zachód,
                        > jest przerażająca.
    • k.karen 3 września, CWP 03.09.14, 10:31
      Dzień dobry smile

Kochani, u mnie pogoda fantastyczna! Słonecznie, ciepło i bardzo przyjemnie.
      Może uda mi się dzisiaj dokończyć porządki w ogrodzie, a w przerwach utrwalić jeszcze opaleniznę smile

Miłego dnia smile
    • hardy1 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 08:17
      Dzień dobry smile
      Tak dla oderwania się od codziennych wiadomości... może coś lżejszego?
      Na przykład proponuję Wam, w wolnym czasie, spokojną lekką rekreację:
      " target="_blank" rel="nofollow">off.sport.pl/off/56,111382,16535185,__Latajace_wiewiorki___w_akcji__czyli_siedem_skokow.html#Cuk:>
      • k.karen Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 08:48
        Hardy, skorzystam z Twojej propozycji i w ramach rekreacji chętnie... popatrzę sobie na latające wiewiórki big_grin

Cześć Wszystkim, ładny dzień się zapowiada smile
        • k.karen Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 10:17
          A w ramach relaksu i tematu skoków, lub podskoków, przed ciężkim dniem pracy, chwila rozbawienia big_grin Podskakiwać można wszędzie, ale zawsze będzie to śmieszne, choć w wodzie przynajmniej... lekkie big_grin

https://www.portel.pl/aktimg/duze/p386/phpcl3dcn.jpg
          • 1agfa Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 12:34
            Dzień dobry Wszystkim. Podskoki wyglądają zabawnie, ale dla zdrowia są wskazane, jak te "na obrazku", w wodzie lekkie i przyjemne.
            Bywają formą rehabilitacji.
            Pogoda dzisiaj piękna nad wyraz, ciepełko i słońce na wysokim, intensywnienie błękitnym i czystym niebie. Lato trwa!
            Powinienem jechać i kosić, kosić, trawa porosła po kolana wysoko - a im wyższa tym trudniej, bo przecież to nie elegancki trawnik, tylko łąkowa, dziko, polno i niczym w lesie porośnięta zieloność.
            Może jutro?
            No i nie jest to takie zabawne, jak te podskoki!

k.karen napisała:

> A w ramach relaksu i tematu skoków, lub podskoków, przed ciężkim dniem pracy, c
            > hwila rozbawienia big_grin Podskakiwać można wszędzie, ale zawsze będzie to śmieszne,
            > choć w wodzie przynajmniej... lekkie big_grin
            >
            > https://www.portel.pl/aktimg/duze/p386/phpcl3dcn.jpg
            • hardy1 Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 15:30
              Karen, czy to nie jest
              "Hopsasa, hopsasa,
              nasza woda wyszczupla
              od stóp aż od pasa"?
              wink
              • k.karen Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 15:45
                Nie wiem, Hardy smile

Musisz zapytać o to te "smukłe" panie big_grin
            • k.karen Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 15:42
              Dzień dobry, Agfo smile

1agfa napisał:

> Dzień dobry Wszystkim. Podskoki wyglądają zabawnie, ale dla zdrowia są wskazane
              > , jak te "na obrazku", w wodzie lekkie i przyjemne.

Wiesz, ja też doszłam ostatnio do tego wniosku, że lepiej być zabawnym, a nawet czasem durnowatym w podskokach byle zdrowym na ciele, jak poważnym i przez to możliwe, że nudnym. Nie mówiąc już o chorobach big_grin
              • 1agfa Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 05.09.14, 02:51
                Tak, Karen - 100% racji - zdrowym nie tylko na nogi, ale również na głowę. Spojrzenie wokoło z uśmiechem, z dystansem i bez nadęcia, oraz hart ducha nade wszystko - to jest to. To lubię u Ciebie.
                Pozdrowienia nocne, senne, dobranocne po pani/pana jeżowej wizycie. Obecnością swą zaszczyt mi uczyniła/uczynił swą kolczastą osobą. Fukając na do widzenia.

> Wiesz, ja też doszłam ostatnio do tego wniosku, że lepiej być zabawnym, a nawet
                > czasem durnowatym w podskokach byle zdrowym na ciele, jak poważnym i przez to
                > możliwe, że nudnym. Nie mówiąc już o chorobach big_grin
      • hardy1 Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 15:27
        ... i znów coś lżejszego. Popatrzcie na fotkę:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,16581663,Hofman__chory___Nie_mogl_pojawic_sie_w_sadzie__Ale.html
        Czyż to nie jest poświęcenie? Chory Hoffmann (dlatego nie mógł być w sądzie w sprawie o pomówienie) pojechał jednak do Krynicy, aby podnosić swojego prezesa J. Kaczyńskiego. "Aby chodziło mu się lżej".

Czyż nie jest to coś lżejszego? wink
        • k.karen Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 19:57
          Hardy, dopiero teraz przeczytałam zalinkowany przez Ciebie artykuł.

No cóż, zdecydowanie jest to lżejszy kaliber, a poświęcenie Hofmana, to powód do beatyfikacji. Broń Boże do kanonizacji, bo ta zarezerwowana jest dla Jarozbawcy.

I słusznie, z PiS-troglodytów należy się śmiać, bo czym się tu denerwować big_grin

hardy1 napisał:

> ... i znów coś lżejszego. Popatrzcie na fotkę:
          > rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,16581663,Hofman__chory___Nie_mogl_pojawic_sie_w_sadzie__Ale.html
          > Czyż to nie jest poświęcenie? Chory Hoffmann (dlatego nie mógł być w sądzie w s
          > prawie o pomówienie) pojechał jednak do Krynicy, aby podnosić swojego prezesa J
          > . Kaczyńskiego. "Aby chodziło mu się lżej".
          >
          > Czyż nie jest to coś lżejszego? wink
          • sza.aliczek Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 21:01
            Dobry wieczór : )
            Jest fajny nowy numer Polityki rozdrabniający Tuska na wiele sposobów i możliwości.
            Zachęcam : )
            A w ogóle to zastanawiam się, czemu PO nie chce wyborów jesienią?
            Dobrze byłoby ... (chyba?)
            • k.karen Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 21:38
              Cześć, Szaliczku smile

Zapomniałam wczoraj kupić Politykę. Dziękuję że przypomniałaś, muszę przeczytać ten artykuł.

Ale teraz już mówię - dobranoc i mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądać na P. kiss
              • sza.aliczek Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 04.09.14, 22:03
                Zdecydowanie będę częściej, bo często siedzę przed komputerem: ) - a to znacznie prostsze otworzyć forum, niż otwierać dopiero komputer : )))
                • 1agfa Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 05.09.14, 03:17
                  Szaliczku, jakże miło Cię widzieć! Mam Politykę (regularnie kupuję w każdą środę, został mi ten zwyczaj "zaszczepiony") ale jeszcze nie poczytałem nazbyt wiele, poza artykułem Piotra Sarzyńskiego "Szturm na Luwr". Otóż okazuje się, że pomimo bogatych możliwości internetowych, do wszystkich muzeów świata walą tłumy! Frekwencja jest ogromna: Tate Gallery w r.1985 odwiedził 1 milion osób - w 2013 r. już 7,5 miliona. Luwr odwiedza rocznie ca 9,5 miliona osób. Muzea zamierzają otwierać filie. Luwr będzie miał filię w Abu Zabi. To dla muzeów zarobek - ale dla ciekawych i chętnych - możliwość poznania nieosiągalnych dotąd dzieł sztuki.
                  Reszta (coraz grubszej - czy to złudzenie?) Polityki zostanie odczytana w dniach najbliższych. Rzeczywiście, wiele jest o Tusku; to jest - oczywiście - wina Tuska! ; )

sza.aliczek napisała:

> Zdecydowanie będę częściej, bo często siedzę przed komputerem: ) - a to znaczni
                  > e prostsze otworzyć forum, niż otwierać dopiero komputer : )))

: )
                  • 1agfa Re: 04.09.2014, czwartek, CWP 05.09.14, 03:38
                    Teraz, w ciszy - nocą głęboką...
                    Śpijcie spokojnie.

"Wiersz napisany w noc bezsenną", Aleksander Puszkin

Ciemno. Gdybym usnąć mógł!
                    Wokół senność dokuczliwa.
                    Tylko w mroku się odzywa
                    Wciąż ten sam zegara stuk.
                    Baby Parki bełkot zły,
                    Śpiącej nocy trwożne sny,
                    Życia bieganina mysia...
                    Czemu mnie tak trapisz dzisiaj,
                    Szepcie nudny, bałamutny?!
                    Skarga to czy wyrzut smutny
                    Znów zmarnowanego dnia?
                    Co ty znaczysz? Czego chcesz?
                    Czy co wróżysz, czy mnie zwiesz?
                    Chcę zrozumieć cie, odgadnąć,
                    Tajemnicą twą zawładnąć
                    -------------------------------

Tłumaczył Julian Tuwim
                    Pierwodruk "Kultura" 1932, nr 16

Cytat z Tomiku "Lutnia Puszkina"
                    Wyd. Ossolineum
    • sorel.lina Re: 5 września, CWP 05.09.14, 20:23
      Dobrze mówisz, Agfo! Śliczny widok: ładny domek i ogródek, super pogoda i i super gimnastyczka! smile
      • k.karen Re: 5 września, CWP 05.09.14, 22:40
        Sorellino smile
        Tak, pogoda dzisiaj była cudowna i zrobiłam wszystko, co zaplanowałam. Były ćwiczenia, była rekreacja na rolkach, były prace w ogrodzie. Mogę się pochwalić, że pięknie przycięłam bukszpany smile

Buziak kiss
        • hardy1 Re: 5 września, CWP 06.09.14, 00:33
          Cześć Wszystkim nocnie smile Pewnie już śpicie... widzę, że zaglądnęli na CWP Karen, Sorellina i Agfa smile
          Powróciłem z długiej wycieczki rowerowej, w grupie koleżanek i kolegów smile Zrobiliśmy fajne 140 km, przy ładnej wrześniowej pogodzie, wietrze, po pagórkach, ale w pięknym słońcu (do chwili czerwonego zachodu słońca. Potem już przy pyzatej tarczy Księżycasmile ) Tak że tak\że nie leniuchowałem w domu smile

Karen, widzę, że ćwiczenia Ci służą, sylwetka że ho ho smile
    • k.karen Re: 5 września, CWP 05.09.14, 22:36
      1agfa napisał:

> Dużo jest orzechów na leszczynie, ale obawiam się że puste: kilka sprawdzonych
      > było oszukanych, chociaż pozornie już w pełni dojrzałych, brązowych. Muszę posz
      > ukać przyczyn, coś jest nie tak z owocowaniem leszczyny - duża jest, a jałowa.
      > A ma obok sąsiadkę do zapylania, czyli nie tu leży problem.
      > Może ziemia nie taka, może czymś trzeba podsypywać? Bo co poczną bidne wiewiórk
      > i, skazane wyłącznie na sosnowe szyszki!

Agfo, podsyp jej saletry wapniowej, a na wiosnę powtórz zasilanie. Leszczyna lubi też przycinanie korony i to dosyć odważne. Lubi gleby próchnicze i wilgotne, nie owocuje jak ma sucho, albo jak to jest teren podmokły.
      Sprawdź też, czy nie atakuje jej przędziorek, jeśli znajdziesz tego małego niszczyciela, to koniecznie - oprysk.

Ps. A za komplement przyjacielski buziak smile smile smile
    • k.karen 6 września, CWP 06.09.14, 10:26
      Dzień dobry smile

Kolejny wspaniały dzień babiego lata! Nie marnujcie czasu! W plener trzeba wyruszyć i to natychmiast smile

Hardy, Ty pewnie dzisiaj znowu wskoczysz na stalowego rumaka, bo pogoda idealna na rowerowanie?
      ( dziękuję za miłe słowa, buziak smile. )

A ja najpierw muszę zrobić porządki w domu, a dopiero po południu gdzieś się wybiorę.

Wszystkim miłego i bardzo słonecznego dnia smile
      • hardy1 Re: 6 września, CWP 06.09.14, 11:27
        Cześć Karen smile

Pogoda dzisiaj wspaniała. Jasne, że niedługo wskoczę na rower, ale tym razem bardzo lajtowo. Przede wszystkim skocze na plażę, poopalam się, poczytam książkę, a może i... w zależności od ciepłoty wody smile
        Wieczorem zaś - popatrzę spokojnie na mecz siatkarzy z Kamerunem. To będzie spacerek, trening, ale popatrzę, jak będzie operował skład trener Antiga. Zapłaciłem za słaby obraz w transmisji, ale lepsze to niż nic smile
    • sorel.lina Re: 5 września, CWP 06.09.14, 10:28
      Oj, Karen! Widzę, że samolotami latałaś od samego poczęcia! big_grin
      • 1zorro-bis Re: 5 września, CWP 06.09.14, 10:41
        dziendoberek.....sobotnio!big_grin
        • hardy1 Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:28
          Może Karen nie tylko latała samolotem od samego poczęcia, ale i poczęta... > big_grin
          • k.karen Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:40
            Hardy, nie pytałam o to rodziców, ale nie sądzę, żeby byli aż TAK odlotowi big_grin
            • hardy1 Re: 5 września, CWP 06.09.14, 12:01
              Karen, no wiesz... w takim momencie jest czasem pełen odlot... chociażby w przenośni suspicious
              • sorel.lina Re: 5 września, CWP 06.09.14, 13:28
                Nastrój nostalgiczny mi się udzielił i w albumach rodzinnych pogrzebałam...

Moi rodzice za studenckich czasów...
                http://i61.tinypic.com/2rdf395.jpg Takie czapki wtedy studenci nosili smile

Mama z koleżankami na praktykach
                http://i58.tinypic.com/dww8jr.jpg

Tata z kolegami na wakacjach i Mama z koleżankami na wakacjach
                http://i60.tinypic.com/2jga5gj.jpg http://i57.tinypic.com/bfq1qw.jpg

No i razem na wakacjach
                http://i57.tinypic.com/vj3h5.jpg

A mnie wtedy jeszcze w planach nie było... smile
                • 1zorro-bis Re: 5 września, CWP 06.09.14, 14:32
                  no, moja rodzina blizsza i dalsza tez lotnicza.....smirk
                  Ojciec wprawdze zakonczy lkariere na szybowcu. I w sumie dobrze, bo jakby dalej musial na PZL-11 to by ,mnie pewnie dzisiaj nie bylo. Drugi z dalszej rodziny zakonczyl kariere na Wellingtonie nad Reichem. Trzeci w latach 80-tych na "Tutce" pod Warszawa....
                  • k.karen Re: 5 września, CWP 07.09.14, 09:46
                    1zorro-bis napisał:

> no, moja rodzina blizsza i dalsza tez lotnicza.....smirk
                    > Ojciec wprawdze zakonczy lkariere na szybowcu. I w sumie dobrze, bo jakby dalej
                    > musial na PZL-11 to by ,mnie pewnie dzisiaj nie bylo. Drugi z dalszej rodziny
                    > zakonczyl kariere na Wellingtonie nad Reichem. Trzeci w latach 80-tych na "Tutc
                    > e" pod Warszawa....

PZL-11, to czasy przedwojenne smile Mój tato, jeszcze w Oficerskiej Szkole Lotniczej, latał na MiG-15, czyli Lim-1, ale na szczęście "wypisał" się z wojska, po propozycji generalicji wyjazdu i szkolenia w Moskwie - tej z kategorii nie do odrzucenia - i poświęcił lotnictwu cywilnemu smile

https://i61.tinypic.com/21jn66t.jpg
                    • hardy1 Re: 5 września, CWP 07.09.14, 10:30
                      Rodziny moich rodziców też l(r)olnicze wink Latali po polach i łąkach big_grin
                      Po wojnie i repatriacji wiele się pozmieniało...
                      • 1zorro-bis Re: 5 września, CWP 09.09.14, 07:40
                        no, tak PZLka wygladala....
                        W pronaniu z nowoczesnymi samolotami Luftwaffe wtedy......dosc dziwnie.
                        fc08.deviantart.net/fs71/i/2011/254/4/d/pzl_p11_in_the_fog_by_laffonte-d49ii62.jpg
    • sorel.lina Re: 5 września, CWP 06.09.14, 10:50
      Karen, czyżby Mamie cyknęli fotkę na Lublinku? smile
      Dla niezorientowanych: Lublinek to nie mały Lublin, tylko lotnisko w Łodzi. smile
      • k.karen Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:03
        Nie, Sorellino : )
        To jest Góra Szybowcowa w okolicach Jeleniej Góry.

Ps. Tak się jakoś (szczęśliwie) złożyło, że mama zakochała się w pilocie, a tato pilot zakochał się w pięknej kobiecie, mojej mamie -chemiczce smile
    • k.karen Re: 5 września, CWP 06.09.14, 10:56
      No widzisz, Zorro! smile Mamy prawie takie same korzenie smile
      Rodzina mojej mamy to Łódź i jej okolice, a rodzina mojego taty to głównie Małopolska i część - Śląsk. Urodziłam się na Śląsku smile
      • ulisses-achaj Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:05
        Cześć Wszystkim smile Hmmm smile Karen .
        • k.karen Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:16
          Cześć, Ulissesie smile smile smile
          My też jesteśmy ziomale big_grin
          • ulisses-achaj Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:25
            Na to wygląda ... smile Moje korzenie w tym mieście to pięć pokoleń, co sprawdzone i zweryfikowane zostało... smile
            • hardy1 Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:32
              Niedługo się okaże, że prawie wszyscy na Podwórku to łodzianie big_grin

Ja zaś rodzinnie z Wileńszczyzny. Od tak długich wieków, że o Łodzi wtedy jeszcze nikt nie słyszał wink
              • sorel.lina Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:37
                Longinus Podbipieta prawdziwy! wink big_grin
                • k.karen Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:53
                  sorel.lina napisała:

> Longinus Podbipieta prawdziwy! wink big_grin

Może być, ale bardziej mi tu Janosikowo (Perepeczkowo) pasuje big_grin
                  • hardy1 Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:59
                    Karen bardzo blisko trafiła smile
              • 1agfa Re: 5 września, CWP 10.09.14, 15:31
                A blisko, Hardy, całkiem blisko. Wprawdzie nie dosłownie, ale stosunkowo niedalekie okolice. Tak, że z lekka naciągnąwszy mapę, można kilkudziesięcioletni, zeszłowieczny epizod mojej rodziny po kądzieli również "pod Łódź" zaliczyć, jako że ca pół roku Warszawa, ale pół roku tam właśnie przebywać było w obyczaju. Zabawne, jaki "świat" jest mały.

hardy1 napisał:

> Niedługo się okaże, że prawie wszyscy na Podwórku to łodzianie big_grin

O moich pod-łódzkich okolicach słyszano od wieków. Epizod, ale jednak! Liczy się.
                >
                > Ja zaś rodzinnie z Wileńszczyzny. Od tak długich wieków, że o Łodzi wtedy jeszc
                > ze nikt nie słyszał wink
        • sorel.lina Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:18
          No, hmm, hmm, prawda.? wink
          • ulisses-achaj Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:25
            Zdecydowanie hmmm smile smile
            • hardy1 Re: 5 września, CWP 06.09.14, 11:34
              "Hmm, hmm"...

Przechodzimy na rozmowy hmykające? W ramach ekonomii: "minimum słów, maksimum treści"?

To jeszcze bardziej skrótowo, niż w esemesach big_grin
          • 1agfa Re: 5 września, CWP 10.09.14, 15:08
            Ja także mówię hmmm, hmmm. Bo jakżeby nie, Sorellino!

sorel.lina napisała:

> No, hmm, hmm, prawda.? wink
      • 1zorro-bis Re: 5 września, CWP 06.09.14, 14:26
        no, nie calkiem.big_grin
        Siostra mojej mamy wraz z mezem "wyemigrowali" z Katowic do Lodzi
        w latach......piecdziesiatych.
        Za chlebem, za chlebem.......do teatru.big_grin
        k.karen napisała:

> No widzisz, Zorro! smile Mamy prawie takie same korzenie smile
        > Rodzina mojej mamy to Łódź i jej okolice, a rodzina mojego taty to głównie Mało
        > polska i część - Śląsk. Urodziłam się na Śląsku smile
        • sorel.lina Re: 5 września, CWP 06.09.14, 14:32
          Do Łodzi za chlebem !!! To były czasy! big_grin
          • 1zorro-bis Re: 5 września, CWP 06.09.14, 14:33
            bo teartry byly i najlepsza szkola filmowa w Polsce.....big_grin
    • k.karen 8 września, CWP 08.09.14, 23:32
      Na dobranoc 30 minut z bossa novą

Spokojnej nocy i pięknych snów smile

• 1agfa Re: 8 września, CWP 10.09.14, 15:14
        Wspaniała ta muzyka dla ucha, łagodna ale również energetyczna, niczym drobna fala rytmicznie (ten rytm!) rozbijająca się o brzeg...szkoda tylko, że udana "szata graficzna" krótko cieszy oczy.
        Dziękuję, Karen.

k.karen napisała:

> Na dobranoc 30 minut z bossa novą
        • k.karen Re: 8 września, CWP 10.09.14, 15:25
          Dzień dobry, Agfo smile

Prawda? Bossa nova ma to "coś", co sprawia, że czas leniwie płynie, ale bardzo rytmicznie smile

To teraz specjalnie dla Ciebie, ponieważ w poprzednim video były fotki tylko na początku nagrania - bossa nova z fantastycznymi krajobrazami. Dla Hardego też, żeby utrwalił wspomnienia z wakacjismile

• hardy1 10.09.2014, CWP 10.09.14, 08:12
      Dzień dobry w ładnie zapowiadający się dzień smile

Nie wiecie, kiedy zacznie się lato? Bo ostatnio mało pływam, ledwie w dwa dni weekendu po godzince. I jakby woda ciut ciut była chłodniejsza... uncertain
      • k.karen Re: 10.09.2014, CWP 10.09.14, 10:09
        Cześć Hardy smile

Lato zacznie się... ale, ale... przecież jeszcze się nie skończyło, mamy czas do 23 września! smile

A jak się skończy, to zawsze można pojechać na jakieś tropikalne wyspy. Niekoniecznie zaraz na Bali, bo najbliższe Tropical Islands mamy w Krausnick, 60 km od Berlina smilesmilesmile
        • k.karen Re: 10.09.2014, CWP 10.09.14, 11:12
          Niezależnie od kończącego się lata, jest gorąco. Od kilku dni obserwuję manewry wojskowych sił powietrznych. Latają F16 i śmigłowce bojowe.

A jako dowód, jedna z ciekawostek. Wczoraj mieszkańcy wsi Gruta w woj. kujawsko-pomorskim mieli okazję oglądać niecodzienny widok. Na jednym z pól, z powodu złych warunków atmosferycznych (mgła i niski pułap chmur) wylądowało sześć amerykańskich, wojskowych śmigłowców. Nie dziwię się mieszkańcom Gruty, bo gdyby wylądowali gdzieś w moim rejonie, to też chętnie poszłabym obejrzeć smile

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,16615626.html?i=7
          • hardy1 Re: 10.09.2014, CWP 10.09.14, 14:03
            Na polach polskich wsi wszystko może urosnąć. Nawet śmigłowce wink
            Sam bym z chęcią oglądnął śmigłwoce, gdybym mógł. Dla sprawdzenia, czy to już nie przyleciały zielone ludziki. Na szczęście, widać na fotkach emblematy państwa i napis "US Army" . Uff... smile
        • hardy1 Re: 10.09.2014, CWP 10.09.14, 13:55
          Karen, co mi po kalendarzowym lecie uncertain Potrzebuję prawdziwego lata!

Bali? Bali?! Przecież tam był jakiś zamach... jeszcze by mi się coś stało... wink
          ... a w Tropical Islands już byłem. Fajnie smile O, zapomniałem dokończyć mój wątek o wycieczce... smile
          • k.karen Re: 10.09.2014, CWP 10.09.14, 15:10
            Hardy smile Myślę że naładowałeś akumulatory w czasie wakacji do pełna i powinno Ci wystarczyć aż do następnego lata smile A lato było piękne i wakacje też smile
            • 1agfa Re: 10.09.2014, CWP 10.09.14, 19:17
              Lato piękne, jeszcze trwa choć ku jesieni zmierza, i Hardy jeszcze popływa do syta (szczerze życzę).

Mnie akumulatory naładował dzisiaj gniew na głupotę, a w ślad za tym zniechęcenie! Czyż to nie tzw. samobój?
              Ciekawe, czy w ślad za Calisią pójdą inni.

Bo oto czytam:

"...Kuria kaliska poinformowała rodziców, że jeżeli złożą pisemną deklarację, że chcą, by ich dziecko chodziło nie na religię, tylko na etykę, to tak jakby wypisali się z Kościoła. Jak przestrzegają w oświadczeniu "kapłani i katecheci mają obowiązek poinformowania, że jest to forma pisemnej apostazji".

"To rodzaj pogróżki dla rodziców"

- To kuriozalne. Nie wiem, czy wynika to z ignorancji, czy z arogancji. Ale przede wszystkim jest niezgodne z prawdą. Akt apostazji to jest zupełnie coś innego niż złożenie pisemnej deklaracji - komentował prof. Tadeusz Bartoś z Akademii Humanistycznej w Pułtusku w rozmowie z Tokfm.pl. Dodał, że to oświadczenie jest niezgodne i z nauczaniem Kościoła, i z prawem kościelnym, w którym nie ma słowa o nauczaniu religii w kontekście apostazji. Jak zaznaczył, władze kościelne powinny zdyscyplinować biskupów, którzy wydali taki dokument..."

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,16617381,Apostazja__jesli_nie_zapiszesz_dziecka_na_religie_.html#TRNajCzytSST
              "To wypędzanie ludzi z Kościoła"

Jak zauważa prof. Bartoś, oświadczenie kaliskiej kurii to symptom szerszego problemu. - To przejaw specyficznej polityki Kościoła, który właściwie wypędza ludzi. Ideą duszpasterskiego działania jest ściągnie ludzi do Kościoła, a nie mówienie im, że w tym Kościele nie będzie dla nich miejsca. Wielu moim znajomym duchownym jest bardzo przykro, jak słyszą, że wmawia się ludziom, że do Kościoła już nie należą i to z powodu takiego drobiazgu jak nie zapisanie dziecka na religię - mówi teolog...."

Następny krok, w ślad za deklaracją wiary wg. p. Póltawskiej. Następny niepomiarkowany, odpychający ludzi gest.

k.karen napisała:

> Hardy smile Myślę że naładowałeś akumulatory w czasie wakacji do pełna i powinno C
              > i wystarczyć aż do następnego lata smile A lato było piękne i wakacje też smile
              • hardy1 Re: 10.09.2014, CWP 11.09.14, 12:16
                Karen, Agfo - mimo dużej pojemności, moje akumulatory szybko się wyładowują, więc ciągle mam potrzebę doładowywania wink

Co do tego "aktu apostazji poprzez zapisanie dziecka na lekcje etyki" - szybciutko się już z tego hierarchowie krk wycofali. Oczywiście tłumacząc to pomyłką.
                To nie była pomyłka - tak myśli wielu dostojników kościelnych. Taktycznie się wycofali.
                Ideą duszpasterskiego działania jest ściąganie ludzi do Kościoła. Natomiast ideą episkopatu w Polsce jest ściganie ludzi przez Kościół.
    • hardy1 Re: 29.08.2014, CWP 11.09.14, 12:07
      Cześć Wszystkim w chwili wolnego południowego smile

Znaczy cześć na dzień dobry, a nie na do widzenia smile

... a tak na wspomnienie lata limeryknę wink :
      Młody poeta z Morąga
      na wiersze damy naciągał.
      W lipcu warszawiankę,
      w sierpniu krakowiankę.
      Tak jego miłość wygląda.

© Hardy
      • sorel.lina Re: 29.08.2014, CWP 11.09.14, 12:10
        hardy1 napisał:

> Młody poeta z Morąga
        > na wiersze damy naciągał.
        > W lipcu warszawiankę,
        > w sierpniu krakowiankę.
        > Tak jego miłość wygląda.

Dobrze, że nie łodziankę!
        Cześć, Hardy! Miłego wolnego!
        • 1zorro-bis Re: 29.08.2014, CWP 11.09.14, 12:15
          dziendoberek Wszystkim!big_grin
          • hardy1 Re: 29.08.2014, CWP 11.09.14, 12:23
            Hej, Sorellino i Zorro smile

Nie wolnego, tylko w chwili wolnego! wink

Sorellino, bo w Łodzi było na abarot suspicious :
            Biedny poeta z miasta Łodzi
            przystawiał się do panny Lodzi.
            Ta nie była miła
            i go odtrąciła.
            Wnet wena poetę nachodzi.

© Hardy
    • 1agfa 12. września 2014, CWP 12.09.14, 01:15
      Dobry wieczór/dzień. Po powrocie z małego, krótkiego rodzinno-przyrodniczo-świętalnego (imieniny czyjeś bliskie albowiem), melduję się oto na Podwórku, jako osobnik żyw, zdrów, sprawny i w jednym kawałku.
      Ale że noc już zapadła i czernią pokrywa wszystko (no, prawie - u mnie niebo zawsze płowo latarniami rozświetlone), to już tylko pozdrowić mogę Wszystkich na P., co czynię z przyjemnością.
      Dobrze jest zajrzeć w dobre miejsce!
      Jutro...jutro jest już dzisiaj.
      Kiedyś chciałem zdążyć nauczyć malca konno jeździć. Na lonży wprawdzie na tę chwilę, ale początki są dobre, obiecujące. A mnie radość niesie!
      Na tyle mi Chronos pokrętnie prowadzący swoimi drogami pozwolił, o co niegdyś prosiłem.
      A reszta...reszta furda, chociaż padam na pisk!
      Jutro/dzisiaj będzie dobry dzień (nawet pomimo ewentualnego deszczyku, tak potrzebnego, który ma być - to obiecująca zapowiedź - przez słońce przerywany. Tak "najstarsi górale" orzekli, ale kto ich tam wie...
      Na komputer kilka pólgodzinek złapać może się uda, a co! Nareszcie napiszę słów kilkoro, zaległych...

A na tę chwilę - dobrej, spokojnej nocy Wszystkim. Czas na sen...
      • k.karen Re: 12. września 2014, CWP 12.09.14, 01:38
        Dobry wieczór, albo już raczej - dzień dobry, Agfo smile

Jak widzę, oboje jesteśmy nocne Marki. Ja dzisiaj wyjątkowo.
        Ale że już bardzo późno i noc nie tylko czarna, ale i bardzo deszczowa,
        to też tylko zajrzałam z życzeniami dobrej, spokojnej nocysmile

Do jutradzisiaj... smile
        • 1zorro-bis Re: 12. września 2014, CWP 12.09.14, 07:46
          witam Wszystkich z rana!big_grin
          • k.karen Re: 12. września 2014, CWP 12.09.14, 08:46
            Witaj, poranny ptaszku smile
            • 1zorro-bis Re: 12. września 2014, CWP 12.09.14, 10:14
              no....kto rano wstaje temu Pan Bog daje......po krzyzu.big_grinbig_grinbig_grin
              k.karen napisała:

> Witaj, poranny ptaszku smile
              • k.karen Re: 12. września 2014, CWP 12.09.14, 12:25
                To trzeba dzień od ćwiczeń zaczynać, wtedy nie będzie problemów z krzyżem i nie tylko smile
                • hardy1 Re: 12. września 2014, CWP 12.09.14, 14:05
                  Cześć smile
                  Wolę też w nocy spać lub... czasem spokojnie popracować wink Lepiej żyje się dniem we dnie, chociaż ludzie podobno dzielą się na skowronki i nocne Marki. Ja jestem czasem pierwszym, a czasem drugim big_grin
              • hardy1 Re: 12. września 2014, CWP 12.09.14, 14:09
                1zorro-bis napisał:
                > no....kto rano wstaje temu Pan Bog daje......po krzyzu.big_grinbig_grinbig_grin

Po krzyżu? Jednym na osobę? Wybierasz się na kolejną miesięcznicę smoleńską? suspicious
    • 1agfa 13. września 2014, CWP 13.09.14, 12:34
      Dzień dobry Wszystkim! Przepiękna pogoda u mnie, prawdziwie letnia, sprzyjająca spacerom, odwiedzaniu ciekawych miejsc, bez problemu kurtek, parasolek itp. utensyliów ochronnych. Lato wciąż jeszcze się uśmiecha obiecującym uśmiechem, oby jak najdłużej.
      Miałem nadzieję zajrzeć wczoraj - nic z tego. Człowiek umówiony do drobnych pomocniczych prac ciesielskich itp., prymitywnych, popsuł mi plany nagle przekładając termin. A i to łaskę zrobił. A jakoby jest bezrobocie! Ubiegłej jesieni kilka tygodni szukałem kogoś do prostego zgrabienia liści - takie to jest, to okrzyczane bezrobocie.
      No, to pogderałem...
      • 1agfa Re: 13. września 2014, CWP 13.09.14, 13:50
        PS. W moim mieście po raz pierwszy pociąg metra przejechał pod dnem Wisły na Pragę. Przejechał całą trasę!
        To na pewno historyczny dla Warszawy dzień.
        Wkrótce ruszy II. linia, łącząc przecięte Wisłą miasto!

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,16627456,Pierwszy_pociag_metra_przejechal_tunelem_pod_Wisla_.html
        "...Wykonawca wciąż podtrzymuje, że z wszystkimi pracami zdąży do 30 września. Wtedy ma zgłosić cały odcinek z Woli na Pragę do ostatecznych odbiorów, które rozpoczną przedstawiciele Metra. - Jeśli wykryją gdzieś tzw. istotne wady, to przerywają odbiory i nakazują poprawki. Jest to powód do naliczania wykonawcy kar umownych - mówi prezes Lejk. Dopiero po zakończeniu odbiorów przez pracowników Metra, inwestycję można zgłaszać dalej - najpierw straży pożarnej i sanepidowi. Jeśli te służby nie zgłoszą żadnych zastrzeżeń, wniosek o pozwolenie na użytkowanie zaczyna analizować wojewódzki nadzór budowlany. Przez te skomplikowane procedury odbiorowe w Metrze wzbraniają się przed podaniem daty otwarcia II linii metra dla pasażerów. Jak się dowiedzieliśmy nieoficjalnie, w ratuszu liczą jednak, że będzie to możliwe w pierwszej połowie listopada..."

Jeśli się pamięta groźne i ogromne zapadlisko przy Świętokrzyskiej (do dzisiaj nie wiem, jak było głębokie - wiem, że pochłonęło mnóstwo środków, pracy, materiałów, czasu nade wszystko)...
        Ale metro pod Wisłą jest!
        Nieziszczalne dotąd stare marzenie się spełniło.
        • hardy1 Re: 13. września 2014, CWP 14.09.14, 00:28
          Cześć późnonocnie, Agfo (wiadomo czemu tak późno - wpierw całodzienna wyprawa rowerowa po przepięknych Borach Tucholskich, a wieczorem - horror siatkarski, na szczęście zakończony radością ze zwycięstwa nad Iranem 3:2 big_grin).

Może jeszcze w tym roku przejedziesz metrem pod Wisłą? smile
          A ten od remontów... jak wszędzie - są porządni i mniej porządni.
          • 1agfa Re: 13. września 2014, CWP 15.09.14, 21:15
            Wiadomo, Hardy że siatkówka,też trochę zerkam w miarę mozliwości.
            Na podwiślańską przejażdżkę już sobie ostrzę zęby!
            Toż to pierwsze metro POD WISŁĄ, a to rzeka niezwykle kapryśna, zmieniająca po wielekroć koryto, z gnębiącą budowniczych kurzawką, z niespodziankami, zapadliskami.
            O wiele łatwiejsze a nade wszystko tańsze jest budowanie wszelkich, nawet bardzo długich tuneli w górach, w litej skale: wierci się i tyle. Wisła dała popalić budowniczym, zanim uległa i się poddała!
    • 1agfa 15. września 2014, CWP 15.09.14, 20:16
      Dzień dobry Wszystkim (dobry wieczór raczej).

Włoski sposób podróżowania.

W rzeczywistości - mimo pozorów chaosu, zamieszania - Włosi znakomicie odnajdują się w tym szalonym ruchu.
      Również na wąskich uliczkach Zatybrza, gdzie nagle, z tyłu, dostrzegało się wolniutko pełznący samochód, nie trąbiący nagląco, nie popędzający! Odstępowało się pod ściany kamieniczek, z obopólnym uśmiechem.
      A ten filmik...ot igraszka z youtube.
      Skoro Sorellina tak pięknie opisuje Italię, przypomniało mi się, jak mnie to zaskoczyło: uliczna grzeczność kierowców w Rzymie. W mieście.
      W tym chaosie jest metoda!
      • sorel.lina Re: 15. września 2014, CWP 15.09.14, 20:36
        Dobry wieczór, Podworko! Dobry wieczór, Agfo! smile

> przypomniało mi się, jak mnie to za
        > skoczyło: uliczna grzeczność kierowców w Rzymie. W mieście.
        > W tym chaosie jest metoda!

W pełni się zgadzam, Agfo! Chaos, bałagan w Italii - owszem -jest, ale Włosi znakomicie sobie z tym radzą: uśmiechem i wdziękiem rozładowują atmosferę, bo...la vita e bella! smile
        Serdeczności. smile
        • 1agfa Re: 15. września 2014, CWP 15.09.14, 21:06
          Dzień dobry, Sorellino.To nie tylko rozładowywanie atmosfery (choć w pełni masz rację); oni rozumieją, że w ICH mieście ludzie stoją na środku uliczki z zadartą głową, na nic niebaczni bo obserwują cuda (czasem tylko intrygujący element) ICH architektury, że pętają się po tych uliczkach, kupują, piją przez NICH przyrządzaną świetną kawę, chodzą do ICH restauracji - a większość przecież bywa otwierana dopiero o 19 - 20 godz. - oni rozumieją innych ludzi. Ciekawość, potrzeby. Przez wieki nauczyli się - w miarę bezkolizyjnie - żyć pośród milionów przybyszy z całego świata. To przymiot starego kraju.
          Temperament południowy, ale i umiejętność życia - tak, la vita e bella!

Niegdyś wszystkie drogi prowadziły do Rzymu...prowadzą nadal.

> W pełni się zgadzam, Agfo! Chaos, bałagan w Italii - owszem -jest, ale Włosi z
          > nakomicie sobie z tym radzą: uśmiechem i wdziękiem rozładowują atmosferę, bo...
          > la vita e bella! smile
          • 1agfa Re: 15. września 2014, CWP 16.09.14, 00:07
            http://i60.tinypic.com/2nrm3ax.jpg

Karen - przypomniał mi się Twój akant, a to zdjęcie z Ogrodów Pauliny Borghese. Wprawdzie kot na pierwszym planie króluje (to nieprawda, że Rzym jest miastem kotów - widziałem ich niewiele), ale z lewej strony widać duży fragment krzewu akantu, jednego z długiego ich szeregu w tym ogrodzie, obok drzewek pomarańczowych i cytrynowych...Piękny to był widok wczesną wiosną...Ciekawym, jak ma się Twój akant, który w Twoim ogrodzie zagościł.
            Italię mi Sorellina przypomniała, z przyjemnością zajrzałem do zdjęć.

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim

dn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka