Dodaj do ulubionych

Paradoksy fizyczne

18.01.15, 12:13
W ostatniej "Wiedzy i Życie" natknęłam się na recenzję książki Jima Al-Khalili, szefa katedry fizyki na University of Surrey. Recenzja jest zachęcająca, nawet bardzo, ale ciekawa jestem, czy ktoś z Was czytał już tę książkę? Wolę przeczytać opinię kogoś z Was, niż znowu naciąć się na jakieś ezoteryczne pierdoloty, na które mam alergię i na które szkoda mi wydać nawet złotówkę. Oczywiście nie zakładam z góry, że to jest literatura tego rodzaju, jak wspomniałam wyżej, dlatego pytam.

Jim Al-Khalili, "Paradoks. Dziewięć największych zagadek fizyki", przełożyła J. Szajkowska, wyd. Prószyński Media, Warszawa 2014r.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/225000/225972/290160-155x220.jpg
Obserwuj wątek
    • vidavil-125 Re: Paradoksy fizyczne 18.01.15, 13:15
      Karen, nie odpowiem nic w temacie, może inni.

Ale skoro poruszyłaś paradoksy, to poważnie i bez jaj zastanawiam się po ostatniej
      mojej wizycie w parku, dlaczego dzięcioł nie dostał wstrząśnięcia mózgu jak tłukł
      dziobem w drzewo. A tłukł niemiłosiernie.
      • k.karen Re: Paradoksy fizyczne 18.01.15, 14:17
        Nie wiem, Vidavilu, ale może się dowiem, jak zaraz wyjdę z domu i zacznę tłuc głową w pierwsze drzewo, po wysłuchaniu w tv "deklaracji programowej" pani Ogórek. Ale więcej na ten temat w innym wątku.
        • poe-poi Re: Paradoksy fizyczne 18.01.15, 15:17
          Witaj Karen,
          też jestem zawiedziony planami Ogórek, Czarzasty i ska grają w kulki smile
          Przeczytałem tę recenzję - w treści znane "paradoksy", ale wyłowiłem nazwę "eksperymenty myślowe", których jestem wrogiem. Paręnaście lat temu umieściłem w sieci artykuł o tych "eksperymentach" na przykładzie błędnego "dowodu" Einsteina na bezwładność energii.
          Po prostu, tzw. eksperymenty myślowe, to są zabawy znudzonych teoretyków.
          Pozdrawiam smile
          • k.karen Re: Paradoksy fizyczne 18.01.15, 20:28
            Witaj, Poe smile

Liczyłam na Twoją opinię smile Mnie zapaliła się mała, czerwona lampka przy innym fragmencie tej recenzji: bardziej wiąże się z kosmologią i domniemaną socjologią kosmosu niż z klasycznie rozumianą fizyką. I dlatego zapytałam smile
            Po tym co napisałeś, to chyba mogę darować sobie tę lekturę. Ot, wygląda na to, że jest to jeszcze jedna książka w stylu trochę podobnym do Dänikena.

Jednak o tych paradoksach chętnie przeczytałabym jakiś artykuł lub poważniejszą książkę.

Pozdrawiam z "mlecznej" krainy z widocznością do 10 metrów smile
      • poe-poi Re: Paradoksy fizyczne 18.01.15, 14:56
        To jest paradoks biologiczny smile
      • sorel.lina Re: Paradoks zimowy 18.01.15, 15:07
        W tym roku zima tylko dla VIP-ów! big_grin

W Dubaju! big_grinbig_grinbig_grin

http://i57.tinypic.com/1sgtfp.jpg

W Lodowym Pałacu Królowej Zimy...
        • k.karen Re: Paradoks zimowy 18.01.15, 20:28
          Sorellino smile Taki paradoks bardzo mi się podoba smile
    • man_sapiens Re: Paradoksy fizyczne 18.01.15, 22:20
      Nie znam. Ale ryzykowałbym kupno - Prószyński nie wydaje kiepskich książek.
      • k.karen Re: Paradoksy fizyczne 19.01.15, 10:12
        Dziękuję, Man-sapiens smile

Ale nie chodzi mi o wartość literacką, bo rzeczywiście Prószyński nie wydaje kiepskich książek.
        Ta książka może mieć i pewnie ma wartość literacką, tylko nie wiadomo czy także merytoryczną.
        Spotkałam się już z tym, że księgarnie umieszczają na półkach w dziale "nauka" ezoteryczne bujdy na resorach smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka